Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е нужно, за да станем архитекти? [Интервю с BETA Architects]

| обновено на 26.10.22 в 16:02

Представяме ви Юджи, Денис и Таня. Трима архитекти, завършили “Варненски свободен университет”, които споделят как архитектурата променя градската среда и какви качества трябва да притежава добрият архитект. 

Здравейте! Разкажете ни какво е BETA Architects. 

Това е нашето архитектурно студио във Варна, което основахме с цел да обединим знания си и заедно да предложим един нов и различен архитектурен подход в контекста на България. 

Като завършили магистри по Архитектура, за нас професията архитект и работата в креативна среда са изключително вдъхновяващи. Някъде сред всички проекти у нас се зароди чувството, че искаме да правим по-добра архитектура /better architecture/ и от там естествено дойде и заигравката с името на нашето студио - BETA Architects.

Какво е нужно да притежава човек, за да стане архитект?

Вярваме, че за да станеш архитект е необходимо време, търпение и отдаденост. 

Пътят на архитекта започва винаги с нещо креативно в ранните години от съзнателния ни живот. Дали ще е първия ни досег с четка за рисуване, или първото ни LEGO, или къщичка, направена собственоръчно на някое дърво. Винаги има една първа искра към креативното мислене. Искра към нещо, което искаш да създадеш, да е красиво, да е функционално и да ти носи радост. 

Впоследствие в студентските си години всеки един архитект развива своето креативно мислене, подпомогнато със спецификите на архитектурния бранш / подходи в архитектурата, функция на сградите, конструкции, материали, презентационни методи, законови норми и други /.

Върху какви архитектурни проекти сте работили?

Най-различни. През годините сме работили по индустриални и обществени сгради, такива със смесена функция, реконструкция, интериорни проекти и други. 

Към момента основен фокус в BETA Architects са еднофамилните и многофамилните жилищни сгради, които са особено предизвикателни. Да създадеш мечтаният дом е отговорност затова винаги подхождаме сериозно дори към най-малкия детайл. 

Експериментирали ли сте и с друг вид архитектура?

Естествено, даже смятаме, че е задължително периодично да излизаме от зоната си на комфорт и да пробваме различни форми, материали и подходи за изработването на павилиони или различни елементи от градския дизайн.

Посещавали сме няколко курса за параметричен дизайн. Това е т.нар. дизайн, който се базира на математически алгоритми, чрез които могат да се получат сложни геометрични форми от сравнително сходни елементи. 

Пресен пример за варненци е уличната библиотека, която бе поставена на входа на морската градина „Рапана“ през 2017 г. Юджи бе в основата на създаването на тази вдъхновяваща структура от дървен материал и дом на хиляди книги.

Какъв е вашият архитектурен почерк днес?

Винаги сме били почитатели на модернизма и функционализма. Също така се стремим да се придържаме към последните тенденции в архитектурата и да ги залагаме в нашите архитектурни разработки. 

Желанието на клиента също е голям фактор, с който се съобразяваме. Често обаче се случва тяхното желание да се основава на различни примери на сгради, които са си харесали в интернет пространството. Те обаче може да не са оптималното решение конкретно за техния имот или за климата. 

Тук е наша работа да адаптираме техните желания през нашата архитектурна призма, за да може клиентът да остане доволен и да види реализиран своя мечтан дом, а ние като архитекти във Варна да изработим една по-добра архитектура, която да бъде и законово издържана, и да подобри околната среда.

Как архитектурата може да промени градската среда? Какъв добър пример можем да вземем от чужбина и да приложим във Варна?

В основата си архитектурата съществува, за да създаде физическата среда, която хората обитават, но архитектурата е нещо повече от изградена среда, тя също е част от нашата култура. Тя представяне нашето виждане за нас самите и за света като цяло.

Има страхотни примери от чужбина, които бихме могли да приложим и в нашия град, а ограничаването на автомобилите в централните зони и изграждането на повече пешеходни и зелени площи на фона на освежени сгради от културно-историческо значение би било едно страхотно начало за Варна!

Кое е най-голямото предизвикателство пред хората, които проектират жилище? 

Преди да изясним кое е най-голямото предизвикателство, трябва да уточним, че всички етапи от идеята до проектирането, а и последващият строеж са част от един дълъг и комплексен процес, в който участват клиента, архитекта, строителите, доставчиците, институциите и редица други замесени лица. 

И тук идва предизвикателството пред клиентите. В един момент първоначалния ентусиазъм сякаш отива на заден план, защото времето напредва, процесите се усложняват, задачите се натрупват. 

За нас в BETA Architects е от ключово значение да помогнем на клиента да запази вълнението от изграждането на нов дом през целия период. Затова част от услугите ни включват воденето на документация (от ПУП до въвеждането в експлоатация) и представляването пред конкретни институции с цел клиентът да се отдаде на по-интригуващите части от проекта, докато ние разрешаваме по-времеемките и сложни задачи.


Разгледайте портфолиото на архитектите от BETA Architects онлайн на betarch.bg и заявете своя час за консултация на телефон 0899 04 10 89! 


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отбелязваме Световния ден на скаутите

На 22 февруари отбелязваме Световният ден на скаутите. Датата не е избрана случайно. На днешния ден в Англия се е родил сър Робърт Стивънсън Смит Бейдън-Пауъл, който е основоположник на скаутското движение по света. Това се случва през далечната 1907 година. Скаутството е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената..

публикувано на 22.02.24 в 07:56

Благотворителен базар в Административния съд събира средства за уред за биорезонансна терапия

Благотворителен базар със сувенири, картички и мартеници е експониран в сградата на Административния съд във Варна до 2 март. Всички  изделия са дело на деца и служители от Комплекса за социални услуги „Прегръдка”, който работи с деца и ученици от 3 до 18 години с дефицит на внимание и и хиперкинетично разтройство на поведението. Средствата от..

публикувано на 21.02.24 в 16:05

Комунистическите монументи като туристически продукт

Отдавна се чуват гласове, че комунистическото наследство на Република България може да се превърне в много добър туристически продукт. И да привлича туристи, които имат желание да разгледат сгради и монументи от периода 1944 - 1989 година. Разбира се и в момента граждани на чужди държави посещават милата ни родна страна с основна цел и идея да..

публикувано на 21.02.24 в 13:56

Светът чества Международния ден на майчиния език

На 21 февруари светът чества Международния ден на майчиния език. Денят отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език и има за цел насърчаването на многоезичието и културното разнообразие по света.  Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент...

публикувано на 21.02.24 в 07:35

Историята на една майка, заченала инвитро и благодарна всеки ден на Бог, лекарите и близките си

Все повече двойки в днешно време срещат проблеми в опитите си да имат дете. Неслучайно и в голяма част от общините в България се появиха специални фондове, които до подкрепят финансово семейства с репродуктивни проблеми, а от години съществува и Фондация „Искам бебе“, към която хората се обръщат не само за парична подкрепа, но и за повече информация..

публикувано на 20.02.24 в 15:03

ВКС отхвърли авторството на песента „Даньова мама“

Казусът около това дали една от най-популярните български народни песни е дело на конкретен знаен автор стигна до Върховния касационен съд. Както е известно, наследниците на покойната певица Мария Балтаджиева имаха претенции относно   авторството на известната песен. Преди няколко години те започнаха съдебни дела срещу певицата Бинка Добрева, която е..

публикувано на 20.02.24 в 11:07

Професор Христо Кожухаров: Емоционалните решения ни правят по-уязвими към интернет измами

Все повече хора стават жертва на измамите, които дебнат в интернет пространството. Един от най-честите сценарии е с гръмки съобщения, че печелим някаква сума пари или друга награда и като кликнем, "печелим" лоши последствия за банковата ни сметка или пробив в профилите и паролите ни в мрежата.  Защо обаче българите продължават да се подлъгват и..

публикувано на 20.02.24 в 10:00