Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво е нужно, за да станем архитекти? [Интервю с BETA Architects]

| обновено на 26.10.22 в 16:02

Представяме ви Юджи, Денис и Таня. Трима архитекти, завършили “Варненски свободен университет”, които споделят как архитектурата променя градската среда и какви качества трябва да притежава добрият архитект. 

Здравейте! Разкажете ни какво е BETA Architects. 

Това е нашето архитектурно студио във Варна, което основахме с цел да обединим знания си и заедно да предложим един нов и различен архитектурен подход в контекста на България. 

Като завършили магистри по Архитектура, за нас професията архитект и работата в креативна среда са изключително вдъхновяващи. Някъде сред всички проекти у нас се зароди чувството, че искаме да правим по-добра архитектура /better architecture/ и от там естествено дойде и заигравката с името на нашето студио - BETA Architects.

Какво е нужно да притежава човек, за да стане архитект?

Вярваме, че за да станеш архитект е необходимо време, търпение и отдаденост. 

Пътят на архитекта започва винаги с нещо креативно в ранните години от съзнателния ни живот. Дали ще е първия ни досег с четка за рисуване, или първото ни LEGO, или къщичка, направена собственоръчно на някое дърво. Винаги има една първа искра към креативното мислене. Искра към нещо, което искаш да създадеш, да е красиво, да е функционално и да ти носи радост. 

Впоследствие в студентските си години всеки един архитект развива своето креативно мислене, подпомогнато със спецификите на архитектурния бранш / подходи в архитектурата, функция на сградите, конструкции, материали, презентационни методи, законови норми и други /.

Върху какви архитектурни проекти сте работили?

Най-различни. През годините сме работили по индустриални и обществени сгради, такива със смесена функция, реконструкция, интериорни проекти и други. 

Към момента основен фокус в BETA Architects са еднофамилните и многофамилните жилищни сгради, които са особено предизвикателни. Да създадеш мечтаният дом е отговорност затова винаги подхождаме сериозно дори към най-малкия детайл. 

Експериментирали ли сте и с друг вид архитектура?

Естествено, даже смятаме, че е задължително периодично да излизаме от зоната си на комфорт и да пробваме различни форми, материали и подходи за изработването на павилиони или различни елементи от градския дизайн.

Посещавали сме няколко курса за параметричен дизайн. Това е т.нар. дизайн, който се базира на математически алгоритми, чрез които могат да се получат сложни геометрични форми от сравнително сходни елементи. 

Пресен пример за варненци е уличната библиотека, която бе поставена на входа на морската градина „Рапана“ през 2017 г. Юджи бе в основата на създаването на тази вдъхновяваща структура от дървен материал и дом на хиляди книги.

Какъв е вашият архитектурен почерк днес?

Винаги сме били почитатели на модернизма и функционализма. Също така се стремим да се придържаме към последните тенденции в архитектурата и да ги залагаме в нашите архитектурни разработки. 

Желанието на клиента също е голям фактор, с който се съобразяваме. Често обаче се случва тяхното желание да се основава на различни примери на сгради, които са си харесали в интернет пространството. Те обаче може да не са оптималното решение конкретно за техния имот или за климата. 

Тук е наша работа да адаптираме техните желания през нашата архитектурна призма, за да може клиентът да остане доволен и да види реализиран своя мечтан дом, а ние като архитекти във Варна да изработим една по-добра архитектура, която да бъде и законово издържана, и да подобри околната среда.

Как архитектурата може да промени градската среда? Какъв добър пример можем да вземем от чужбина и да приложим във Варна?

В основата си архитектурата съществува, за да създаде физическата среда, която хората обитават, но архитектурата е нещо повече от изградена среда, тя също е част от нашата култура. Тя представяне нашето виждане за нас самите и за света като цяло.

Има страхотни примери от чужбина, които бихме могли да приложим и в нашия град, а ограничаването на автомобилите в централните зони и изграждането на повече пешеходни и зелени площи на фона на освежени сгради от културно-историческо значение би било едно страхотно начало за Варна!

Кое е най-голямото предизвикателство пред хората, които проектират жилище? 

Преди да изясним кое е най-голямото предизвикателство, трябва да уточним, че всички етапи от идеята до проектирането, а и последващият строеж са част от един дълъг и комплексен процес, в който участват клиента, архитекта, строителите, доставчиците, институциите и редица други замесени лица. 

И тук идва предизвикателството пред клиентите. В един момент първоначалния ентусиазъм сякаш отива на заден план, защото времето напредва, процесите се усложняват, задачите се натрупват. 

За нас в BETA Architects е от ключово значение да помогнем на клиента да запази вълнението от изграждането на нов дом през целия период. Затова част от услугите ни включват воденето на документация (от ПУП до въвеждането в експлоатация) и представляването пред конкретни институции с цел клиентът да се отдаде на по-интригуващите части от проекта, докато ние разрешаваме по-времеемките и сложни задачи.


Разгледайте портфолиото на архитектите от BETA Architects онлайн на betarch.bg и заявете своя час за консултация на телефон 0899 04 10 89! 


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

25 хиляди ученици учат испански в България

През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“. Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението..

публикувано на 27.01.23 в 19:32

Чинарът в "Аспарухово" на 1051 години победител в конкурса „Дърво с корен 2022"

Чинар край Варна на 1051 години е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022" , съобщиха организаторите от Фондация ЕкоОбщност . За 13-та поредна година конкурсът търси любими на хората дървета и разказва техните истории. Гласуването бе онлайн. Най-много гласове - 1593 - събра чинарът от Варна, номиниран от Мария Стефанова и децата от..

публикувано на 27.01.23 в 16:03

Екофабрика в Езерец по време на междусрочната ваканция

Кампания за опазване на влажните зони и аквакултури организира народно читалище „Отец Паисий 1901“ в село Езерец и кани всички деца и възрастни,  които желаят, да участват. „Очакваме ви в междусрочната ваканция от 2 до 5 февруари от 10,00 часа с  игри, експерименти, прожекции и дискусии , както и  почистване на плажа ! Заедно  да опознаем влажните..

публикувано на 27.01.23 в 15:12
Снимката е илюстративна.

Краеведски клуб в Добруджа дигитализира традиции и спомени

Краеведският клуб „Родна Добруджа“ при Читалище „Свобода-1897“ – село Гурково представя първия филм от своята видеосбирка. В него групата за народни обичаи „Живи корени“ при читалището пресъздава Бабинден. Самодейците претворяват тачения женски празник в Етнографската къща в Балчик по покана на Историческия музей в града. Амбицията  на краеведския..

публикувано на 27.01.23 в 14:28

Метални колчета с верига на улица във Варна пречат на излизането от колите

Заради метални ограничителни колчета с верига, поставени по протежението на ул. "Феликс Каниц" 32-34, от паркиралите успоредно автомобили може да се излиза само от вратите откъм улицата заради малкото отстояние от тротоара. За този проблем сигнализират слушатели на Радио Варна. Три са паркоместата, част от синята зона, които създават неудобство на..

обновено на 27.01.23 в 13:44
Снимката е илюстративна.

Над 23 тона дрехи балчиклии са изхвърлили в специалните контейнери

В началото на годината от фирмата, която събира текстилни отпадъци в Балчик, обобщиха какво количество са събрали. За 2021-ва те са 12 325 кг, а за 2022-ра - 10 727. „През изминалата година се наблюдава как контейнерът пред магазина в кв. "Балик" се отличава откъм запълняемост. Този, пред читалището, беше известно време в район с ремонтни дейности и..

публикувано на 27.01.23 в 12:42

Големи вълни прехвърлиха стените на Вълнолома във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Силният вятър вдигна големи вълни във Варна днес. Те прехвърлиха стените на Вълнолома, видя фоторепортерът на Радио Варна Румен Сарандев. Вълнението на морето е около 3-4 бала в петъчния ден. Температурата на морската вода е 9° - с градус под максималните температури за деня. Сутринта вятърът от изток е умерен, с пориви до силен, информират..

обновено на 27.01.23 в 12:07