Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАП - Варна събра над 406 млн. лв. просрочени задължения

| обновено на 24.10.22 в 13:25

Национална агенция за приходите във Варна събра повече от 406 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения за първите 9 месеца на 2022 година, съобщават оттам.

Като много ефективен метод за погасяване на просрочените задължения се е наложила практиката по издаване на разрешение за неотложни плащания. Процедурата е работеща и благодарение на нея определена част от постъпилите или постъпващи по сметката на длъжника суми се оставят на негово временно разпореждане за неотложни плащания, свързани с дейността му, уточняват от приходната агенция. 

От началото на годината публичните изпълнители от териториалната дирекция на НАП Варна са издали близо 300 разрешения за неотложни плащания на длъжници с натрупани просрочени задължения към бюджета. По този начин фирмите със запорирани банкови сметки ще могат да продължат работата си нормално, като покриват текущите си разходи и се разплащат към служителите и контрагентите си. За да могат да се възползват от процедурата за неотложно плащане, дружествата се ангажират регулярно да превеждат предварително договорените с органите по приходите вноски до окончателното изчистване на натрупаното задължение.

От НАП Варна, апелират към длъжниците с натрупани просрочени задължения навреме да осъществят контакт с публичните изпълнители от дирекция „Събиране“. Така имат възможност да получат компетентен отговор на въпросите си, както и необходимата информация и документи, свързани с всички способи за погасяване на дълга.

От приходната агенция в морската столица съветват всички свои клиенти да търсят начин за разсрочено плащане при наличие на просрочени задължения, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като процедура по принудително изпълнение и продажба на движимо и недвижимо имущество.

От началото на 2022 година до 30-ти септември са насрочени 717 търга, от които към бюджета са постъпили над 2,5 милиона лева.

Справка за задължения и наличие на образувано изпълнително дело можете да направите в Портала за електронни услуги на НАП с електронен подпис или с ПИК.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все още се работи по уличното осветление в Балчик и селата в Батовската долина

Проектът за „Енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост е изпълнен на около три четвърти, коментира заместник – кметът по устройство на територията на Община Балчик Димитрин Димитров, като най-много работа..

публикувано на 27.08.24 в 17:31

От октомври започва ремонт на пътя „Аспарухово“ – „Галата“, обходът ще е през местност Боровец

От месец октомври Община Варна започва основен ремонт на общинския път от „Аспарухово“ за кв. „Галата“. Ремонтът ще обхване 3,4 км от отбивката за Карантината до кръстовището с пътя за местност Боровец. Стойността на проекта е близо 9,8 млн. лв. с ДДС и се реализира по Инвестиционната програма за общински проекти на Министерството на финансите, по която..

публикувано на 27.08.24 в 17:01
Снимката е илюстративна

Пожар край село Тополи, сухи треви горят в местността Клисе баир

Пожар избухна край варненското село Тополи. Горят сухи треви в местността Клисе баир, срещу пречиствателната станция за отпадни води. Сигнал за огъня е получен в 14 часа и 3 минути.  На място са изпратени четири екипа на пожарната, които се борят с огнената стихия, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. 

публикувано на 27.08.24 в 15:47
Галин Цоков, министър на образованието

Галин Цоков разпореди оттегляне на спорна наредба за училищните е-дневници

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на Наредба № 8 от 2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване към НЕИСПУО (Националната електронна информационна система за предучилищното и..

публикувано на 27.08.24 в 14:11

Варна на второ място по заплати в страната

Варна е на второ място спрямо другите области в страната по заплати.  Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за април 2024 г. е 2 148 лв., за май - 2 149 лв. и за юни - 2 144 лева. По размер на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2024 г. - 2 147 лв.. Най-високо е заплащането в област София (столица) - 3 129 лева...

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Шабла на 55 години

На 30 август с концерт Шабла ще отбележи 55-годишнината от обявяването на населеното място за град. Под диригенството на Свилен Симеонов симфониета „София“ и джаз формация „София“ ще направят симфоничен рок с песните на ABBA, The Beatles, Deep Purple, Queen, Europe. Мястото е Градския парк на Шабла, а ако вали – в читалище „Зора 1894“,каза за..

публикувано на 27.08.24 в 13:44