Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йото Йотов: Пет минути е времето за реакция при внезапна сърдечна смърт

Кардиолозите проф. д-р Йото Йотов (от ляво на снимката) и доц. д-р Васил Трайков в студиото на Радио Варна
Снимка: В.Василева

Ръководителят на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна проф. Йото Йотов и инвазивният електрофизиолог и специалист в областта на кадриостимулацията доц. д-р Васил Трайков са категорични, че са избрали правилния път, избирайки кардиологията за своя специалност. Те са преживели всеки нюанс от човешките чувства - страх и отчаяние, но и удовлетворение, радост. С проф. Йотов и доц. д-р Трайков разговаря Валерия Василева - за най-честите ритъмни нарушения на сърцето, за рисковете и превенцията, за отношението към пациента и най-важното - стремежа да се спаси човешкият живот.

"Пътят ми до кардиологията беше моят единствен път. Още като студент това ми беше идеята. Нищо лесно на света няма, но изисква посвещение. Както всяка професия, и нашата изисква жертви. Но когато човек стигне до това, за което мечтае, трябва да се чувства щастлив", подчертава доц. Трайков.

Имате ли понякога чувство на страх в тази професия?

Да, защото все пак работим с хора, с тяхното здраве, и често пъти нещата са критични, често провеждаме тежки разговори и вземаме тежки решения. Трябва да бъдем наясно с това, че това е тежка специалност

Тъй като ритъмните нарушения са Вашата специалност, нека поговорим малко за най-често разпространените видове сърдечна аритмия при хората.

Предсърдното мъждене - това е вид сърдечна аритмия, в която предсърдията на сърцето се активират хаотично. Проблемът е по-сериозен, защото се получава склонност за образуване на тромби в предсърдията. Когато такъв тромб се получи в лявото предсърдие, съществува риск част от него да се откъсне и да запуши важен съд, като най-честата изява е инсултът. Разбира се, не всички пациенти с предсърдно мъждене са изложени на подобен риск, но наша задача е да назначим адекватното лечение в този случай:

Проф. Йото Йотов е ръководител на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Св. Марина" и също като своя колега говори с любов и отдаденост към специалността си.
Понеже попитах доц. Трайков за страха в професията и как човек избира тази специалност - при вас как беше, проф. Йотов?
Страхът е нещо много присъщо за човека. В нашата професия се преплитат различни чувства. Има чувство на отчаяние, когато виждаш, че няма как да помогнеш, но има и чувство на радост - когато видиш, че си спасил човешки живот.
Преживели ли сте го?
Да, преживели сме го и двамата неведнъж. При внезапната сърдечна смърт ние сме ограничени във времето. Реакцията е ограничена в рамките на няколко минути. След шестата или седмата минута вече е безсмислено. За да можете да спасите човешки живот, трябва да реагирате в минутата. Затова са важни кампаниите за повишаване информираността на хората - възможностите за устройства, които да са достъпни навсякъде. Всички хора трябва да знаят как се прави сърдечен масаж например - а това може да спаси човешки живот! А относно моята среща с кардиологията - аз не съм се родил, за да ставам кардиолог. Моето желание настъпи в студентските години. Тогава харесах тази динамика и удовлетвореност, когато си се справил в даден проблем в кратки срокове. И когато видиш, че един човек, който си отива, е спасен и става отново един пълноценен член на обществото. Ако пак трябва да избирам професията си, бих станал пак кардиолог!
Какъв е Вашият стандарт за добър кардиолог?

На първо място трябва да обича работата си. Когато вършиш нещо на сила, нещата няма да се получат. Добрият кардиолог трябва да слуша своите пациенти. Само с хвърлянето на една рецепта нещата няма да се случат, защото всеки човек има своите индивидуални особености, които поставят възможност за лечението в различни аспекти и ти трябва да си запознат с тях. Шаблоните и протоколите са характерни за спешната помощ. Във всички останали случаи, когато не те притиска времето, трябва да се съобразяваме с особеностите - трябва да познаваш много добре пациента. Добрият кардиолог трябва да се информира непрекъснато - ако ти не знаеш какво е развитието на твоята наука, ти работиш със стандарти, които са остарели:
По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историкът Борислав Дряновски: На първо място в живота си съм следвал любовта към родния край и семейството

На светлата дата на Освобождението на България от турско робство Държавният архив във Варна отбелязва и 80 години от рождението на Борислав Дряновски . В чест на дългогодишния директор на Архива, работил там повече от 40 години, историк и автор на редица предавания в Радио Варна, е подредена документална изложба. Тя   ще бъде открита от 16 часа..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на "Българи от старо време" на 1 и 2 март във Варна

На 1 и 2 март ще бъде премиерата на спектакъла "Българи от старо време" във Варна. Мястото е Държавната опера, а часът - 19.  Режисурата на оперетата от Асен Карастоянов е поверена на Николай Априлов. В ролята на Дядо Либен ще видим Иво Танев, а в Хаджи Генчо ще се превъплъти Владислав Карамфилов - Въргала.  "Българи от старо време" е четвъртата..

публикувано на 29.02.24 в 08:05

В очакване на 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна

Предстои 20-ото издание на Европейския музикален фестивал във Варна, утвърдил се като устойчиво културно събитие в града.  За изминалите две десетилетия на сцената на фестивала са представени над 120 концертни проекта в богат стилов и жанров диапазон. Изявявали са се индивидуални изпълнители и формации от над 20 страни от Европа и света. През..

публикувано на 28.02.24 в 08:35

Случаите на кибертормоз над деца в България са намалели през последната година

С малко над 7% са намалели случаите на тормоз над деца в киберпространството през миналата година. Така за първи път по този показател, България е под средния процент за страните членки в Евопейския съюз , показва съвместно проучване на Държавна агенция „Закрила на детето“ и Българската академия за сигурност. Нейният председател..

публикувано на 27.02.24 в 08:58

Туроператори: Изискването на ЕС авансовото плащане за почивките да не е повече от 25% ще ни доведе до фалит

Нова европейска директива предвижда ограничаване до 25 % на авансовите плащания на пакетните пътувания за почивки и екскурзии.  Тази промяна не се прие добре от страна на туристическия бранш, който излезе със становище, адресирано и до министъра на туризма.  Много моменти в директивата не отговарят на изискванията на туроператорите, коментира за Радио..

публикувано на 27.02.24 в 08:30

Хидробиолог: ВЕИ в морето не е възможно на по-малко от 2-3 километра от брега

Предстои да бъдат определени защитени територии в морето и крайбрежните зони, които да влязат в "Натура 2000". Засега те все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европейски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне. Очаква се този регламент също да повлияе при допускането на..

публикувано на 26.02.24 в 08:15

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 26.02.24 в 08:00