Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат заплатата на кмета на Бургас, ще бъде 50 % от тази на един министър

Почти без дебати Общинският съвет в Бургас прие предложението за увеличение на заплатата на кмета, което ще се отрази и на тяхното възнаграждение. В момента тя е около 2000 лв. Предложението е възнаграждението му да бъде в размер на 50 % от това на един министър, което в момента е 6 600 лв.
Промяната трябва да бъде въведена от началото на следващата година.
Актуализация на заплатата на кмета обсъжда Общинския съвет в Бургас днес, предаде БНР.

Общинският съветник Даниела Божинова посочи, че с изненада е установила, че кмет на голяма община, каквато е Бургас, получава около 2000 лв.

„За мен въпросът дали е адекватна в момента заплатата на кмет на голяма община на дейността и отговорностите му, не стои въобще. Заплатата на кмета е обвързана с много други заплати и ние не знаем какъв ще е ефектът с оглед повишаване и на другите, свързани с кмета заплати. Доколкото 54 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, която е 90 % от тази на кмета, е заплатата на общински съветник, аз имам етичен проблем да гласувам по тази точка. Вярвам и съм почитател на 27-та поправка на Американската конституция, която гласи, че никой мандат не би следвало да решава заплатата си, а да взима решения за следващия мандат. моите убеждения са такива“, обясни тя.

Според нея това би било „ужас за счетоводството“, тъй като ще се налага промяна и на всички останали възнаграждения, обвързани с това на кмета.

Според общинския съветник Станимир Апостолов това няма да е проблем за счетоводството на Общината.

„Бюджетът на Община Бургас е по-голям от този на някои министерства, така че е съвсем нормално е да бъде обвързана тази заплата с министерската. Отговорностите на кмет на голяма община съвсем не са по-малки от тези на един министър“, коментира той.

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че е трябвало отдавна да се реши въпросът за заплатата на кмета, тъй като тя би дала възможност да се отпушат „заплатите на пирамидата в администрацията“. „Много от служителите получават много по-високи заплати от управителите в общинските дружества. Приехме план за борба с корупцията, взехме такива мерки. Няма да се даде възможност човек да гледа в ляво или в дясно, когато получава една нормална заплата. В момента заплатата на един министър е 6 600 лв. Автоматично не се увеличават заплатите, а всякакви решения, които трябва да се взимат, ще стават със санкция на Общинския съвет“, поясни той.

Докладната записка беше приета с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“. На сесията присъства бившият съветник Живко Табаков.

„Бургас стана рекордьор по получаване на възнаграждения на своето местно самоуправление. Сесията започна в 9.00 ч. и приключи в 11.00 ч., т.е. за 2 часа нашите общински съветници ще получават 850 лв. за работата си. Един народен представител в България получава около 100 лв. на час. В началото на годината се очаква една заплата на министър да бъде около 7000 лв. В нашия случай, кметът на Община Бургас ще получава 50 % или 3 500 лв., председателят на Общинския съвет ще получава 90 % от нея или 3 150 лв. Всеки един общински съветник ще получава 1700 лв“, поясни той.

Според Табаков въпросът е морален, а общинският бюджет ще бъде утежнен с над 600 000 лв. на година.

„В рамките на 3 години не наблюдавам да имат приемни дни, да посещават малките населени места. Обикновено това се случва преди избори. Няма никаква активност от страна на общинските съветници. По принцип в местното самоуправление, голяма част от инициативите трябва да идват от политическите партии, които са в Общинския съвет. Днес от 44 точки в дневния ред, имаше 42 точки внесени от администрацията или управителите на общинските дружества. Смятам, че това вече е един орган, който само легитимира работата на общинската администрация“, коментира той.

По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Американският президент Джо Байдън на пресконференцията във Виетнам - 10 септември 2023 г.

Джо Байдън се оттегля от надпреварата за президентските избори в САЩ

Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември, предаде БНР.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на..

публикувано на 21.07.24 в 22:33
Иван Гарелов

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където..

публикувано на 21.07.24 в 15:50

37 пияни шофьори заловиха от МВР

За последното денонощие полицията установи 37 водачи в страната, качили се зад волана след употреба на алкохол. Това сочат данните на МВР. Общо 20 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 са управлявалите с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са..

публикувано на 21.07.24 в 15:23

Между облаци и слънце 30 градуса в понеделник

В часовете преди полунощ ще продължи развитието на купесто-дъждовна облачност и главно на север от Стара планина ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, след което процесите ще затихнат и облачността ще намалее. Утре предиобед отново ще има и слънце, а в следобедните часове и вечерта ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в..

публикувано на 21.07.24 в 15:19

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото..

публикувано на 21.07.24 в 15:05

Чехия ще строи нови ядрени блокове и казва сбогом на въглищата

Чехия планира най-късно до края на следващото десетилетие да се откаже от въглищните централи и ще залага все повече на атомната енергетика. Амбициозният план в програмата на кабинета заяви премиерът Петр Фиала по време на пресконференция след подписване на договор с компанията Korea Hydro & Nuclear..

публикувано на 21.07.24 в 14:32

13 катастрофи, при които са пострадали 16 души

През изминалото денонощие в България са регистрирани 13 тежки катастрофи, при които са пострадали 16 души, съобщиха от МВР. В София са се случили 14 леки и една тежка катастрофа. Пострадал е един човек. От началото на годината до момента в страната са станали 3718 катастрофи, при които са загинали 234 души, а 4594 са ранени.

публикувано на 21.07.24 в 14:00