Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтират електрозарядни колонки за автомобили край морето в Балчик

Снимка: архив

Една фирма се е явила на търга за монтиране на електрозарядни колонки за автомобили с електрически двигатели в Балчик, обявен от Общината, и съответно го е спечелила. Договор е сключен с фирмата „Грей Стоун България" ООД, която ще направи нововъведенията в Белия град. Отредените за това места са две – в района на Двореца и Морска гара. Всяка колонка ще заема два квадратни метра, като допълнително е осигурен терен от около 30 квадрата за две паркоместа.

Станциите са част от политиката за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт. Шофьорите на електромобили, използващи двигател с изцяло електрическо захранване, паркират безплатно в зоните за платено паркиране на територията на Балчик. „В първите месеца на работата и обаче те все още не са много“ – казва управителят на дружеството Йордан Йорданов.

Според чл.58, ал. 2 от ЗМДТ освобождават се от данък електрическите автомобили, мотоциклети и мотопеди, както и електрическите превозни средства категории L5е, L6е и L7е, определени в чл. 4 от Регламент (ЕС) № 168/2013..

Един от малкото засега собственици на такъв автомобил в Балчик е хотелиерът Симеон Господинов. Той е обособил в хотела си малка станция, само за гостите си. Възнамерява да инвестира в соларна станция, с която ще пътува почти безплатно и чисто. По думите му това е бъдещето, защото градовете ни стават много по-чисти. Той посочи за пример Норвегия, където над 70 на сто от новорегистрираните автомобили са електрически. Казва, че и тук вижда все повече такива коли и е твърд привърженик на използването им, особено в големите градове, които са замърсени от старите автомобили, които караме. Според неговите изчисления 100 км със сегашния му автомобил струват около 2,50 лева, заредени у дома на нощна тарифа, а по-малко от 10 лева - на обществена станция.

А за да стане ЕС неутрален по отношение на климата, ЕП настоява за станции за зареждане с електроенергия на всеки 60 км, станции с водород на всеки 100 км и за по-малко емисии от кораби. Необходимо е по-бързо разполагане на зарядни станции по основните пътища на ЕС; осигуряване на лесно за използване и достъпно зареждане с електроенергия/презареждане с гориво – заявяват евродепутати на една от последните си пленарни сесии.

В тази посока от април миналата година в почистването на Балчик се включи и електромобил, който се експлоатира от общинското предприятие по чистотата. Товарното превозно средство е закупено с финансова помощ от 20 000 лева на Националния доверителен екофонд. Автомобилът е изцяло електрически, категория L7e. Захранва се от стандартен шуко контакт, като времето за пълното зареждане е около 6 часа, максималната товароносимост е 500 кг. Пробегът му с едно зареждане достига 120-130 км в зависимост от режима на експлоатация и максимална скорост от 80 км/час. Електромобилът се използва за поддръжка и извозване на листа, боклук и др. от обновената крайбрежна алея в Балчик.По данни на управителя на експлоатиращото предприятие според натовареността батерията на колата издържа около два-три дни при минимални разходи.

Белият град върви към все по-зелена посока, спечелвайки наскоро още 20 хиляди лева от същия фонд за втори автомобил, чиято покупка ще се финансира и от местния бюджет с още 70 хиляди лева, гласи решение на Общински съвет. Електрическото превозно средство ще бъде с технически параметри: минимум 150 км пробег с едно зареждане на батерията и максимална скорост минимум 80 км/ч. Предвижда се този автомобил администрацията да използва за служебните пътувания в региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46