Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин домакин на преговори между Армения и Азербайджан в понеделник

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин ще бъде домакин на преговори в понеделник в Сочи между лидерите на съперниците Армения и Азербайджан.

"По инициатива на руската страна ще се проведат тристранни преговори между Владимир Путин, президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян на 31 октомври в Сочи", се казва в изявление на Кремъл.

В продължение на три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за района на Нагорни Карабах. Смъртоносните сблъсъци през септември по арменско-азербайджанската граница породиха опасения за нов тотален конфликт.

Русия съобщи, че триото планира да обсъди изпълнението на споразуменията, постигнати по време на преговорите с руско посредничество миналата година, както и "по-нататъшните стъпки за укрепване на стабилността и сигурността" в Кавказ.

"Ще бъдат обсъдени и въпроси за възстановяването и развитието на търговско-икономическите, както и транспортните връзки", се казва в съобщението.

Москва добави, че Путин ще проведе и самостоятелни разговори с всеки от лидерите.

Руският лидер, който изпрати войски в Украйна през февруари, покани двойката на среща по-рано този месец, но Кремъл не беше посочил дата.

Шестседмичната война през есента на 2020 г. отне живота на повече от 6500 военнослужещи от двете страни. Тя приключи със споразумение, постигнато с посредничеството на Русия.

Пашинян и Алиев за последен път се срещнаха в Брюксел за разговори с посредничеството на ръководителя на ЕС Шарл Мишел след сблъсъците през септември.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информацие е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29

Подслон в село Стефан Караджово за хора, останали без дом след пожара във Воден

В българските села е пълно с празни къщи.  Необитаеми.  След опустошителните пожари във Воден много хора останаха бездомни. Къщата е дом, ако в нея има хора, които да я обитават и да й вдъхват живот. Затова Тодор Дросев от Габрово предоставя напълно безплатно къща в село Стефан Караджово с три спални.  Подходяща е за българи, останали без..

публикувано на 24.07.24 в 06:10

Адресите без ток

На 24.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бенковски - ул.4 та, ул. 3 та, ул. Янтра, ул. 9 та, ул. 10 та, ул. Стряма, ул. Въча, електрозахранени от ТП 4. На 24.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 24.07.24 в 05:00
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39