Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разясняват на домоуправителите в Балчик условията за санирането

Снимка: Албена Иванова

Кандидатстването за енергийно обновяване на жилищата се очаква да започне от средата на този ноември, в Балчик ще се проведе разяснителна среща с домоуправителите в началото на ноември.

Процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) все още не е отворена за кандидатстване. Очаква се да стартира от средата на месец ноември тази година. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави това уточнение във връзка с получени сигнали за обявен прием на документи.

До момента разработеният проект на документи и насоките за кандидатстване бе в процес на обществено обсъждане. Те могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ и в информационната система за НПВУ – ИСУН. Предстои окончателното им утвърждаване. Възможно е в процеса на разглеждане и отразяване на постъпилите становища и коментари пакетът документи по процедурата да претърпи изменение. Затова гражданите все още не трябва да подават документи към общините, допълват от министерството.

До края на седмицата се планира разяснителна среща с домоуправителите, които от своя страна да обяснят на собствениците правилата на програмата. Едно от тях е, че паспортизацията и обследването ще бъдат за тяхна сметка. „В Балчик по програмата могат да бъдат обхванати поне 20 блока, някои от тях имат техническите паспорти, но на обследване за енергийна ефективност подлежат всички, тъй като има промени в нормативната уредба“ – обясни зам.-кметът по устройство на територията Димитрин Димитров. Той припомни, че в предходния етап на програмата тези дейности са били безплатни. Тогава са успели да се възползват собствениците на два панелни блока, като други пет са били одобрени за финансиране, но ресурсите до тях не са стигнали.

Как ще се кандидатства:

Многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, ще могат да кандидатстват по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”. Това означава, че в тях трябва да има поне четири обекта и да принадлежат на поне двама собственици. За целта ще трябва да се изготвят обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. Мерките ще се изпълняват във всички 265 общини в страната.

Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата, която ще се финансира със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Публикуваният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на документи предвижда още предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата да могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация на общината, където се намира сградата. Сред изискванията е също сградите да са проектирани преди 26 април 1999 г.

Чрез изпълнението на мерките ще трябва да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В” или по-висок. За целта се предвижда възможността за финансиране на подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са посочени в енергийното обследване, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност. Предвижда се допустими да са реконструкцията на вертикалната система за отопление в хоризонтална при осигуряване на индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части на сградата, инсталиране на системи за централизирано управление на топлоподаването при локални източници и на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в самостоятелните обекти, на асансьори, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата или ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Важно условие е, че сдружения на собственици, подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват  предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.

Процедурата ще има два крайни срока за кандидатстване. Първият е до 23:59 часа на 15.02.2023 г. Вторият срок е до 23:59 часа на 31.03.2023 г.

Първият етап предвижда предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Предвидените за него средства са в размер на 1 129 881 600 лева с включен ДДС. Общият размер на средствата по проекта възлиза на 1,4 млрд. лв.

Предвижда се минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда или блок-секция да е 100 000 лева, а максималният да не може да надхвърля 6 500 000 лева.

Проектът на Насоки за кандидатстване и пакета документи към тях са публикувани на интернет страницата в секция „За обществено обсъждане" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46