Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Varna Sharks с нови успехи в американския футбол

Варненският клуб очаква с надежда новия сезон в шампионата и развива звеното си по флаг футбол

От няколко години американският футбол се развива с нарастващи темпове в България и една от причините за това е варненският клуб Varna Sharks. Създаден преди три години, отборът има възможност да привлича все повече качествени състезатели сред увеличаващия се брой ентусиасти в морската столица, като успоредно с дейността си развива и звено по флаг футбол (какво е това - по-нататък в статията). В момента тимът разполага със стабилен брой играчи, мотивацията в отбора е висока, а погледите са насочени към шампионската титла в следващия шампионат.



Част от голямото семейство на Varna Sharks е и 24-годишният Денис Илиев. Той заема поста рънинг бек, а освен състезател, е и съдия по американски футбол. И въпреки че в момента се възстановява от контузия, не пропуска възможността по време на тренировка да помага на отбора с разяснения по ключови моменти от правилата на играта, както и с изграждане на тактика и стратегия.

Какъв е принципът на тази игра?

От една страна американският футбол е много проста игра. Имаме нападение и защита, като целта на нападението е да придвижи топката от единия край на игралното поле до другия. Отвъд това правилата са доста по-сложни, тъй като са изключително подробни по отношение на опазване здравето на играчите, на феърплея, на това, всеки да има равен шанс и да се разчита единствено на спортните възможности на даден тим... Отборите в България са от 8 човека нападение и 8 защита, за разлика от професионалните първенства, където са 11 на 11 - там дори има и специално звено, в което играчите са специализирани в ритането на топката и печеленето на допълнителни точки.

Отстрани този спорт изглежда изключително травматичен. Така ли е наистина?

Травмите са нещо много относително, защото зависят от физическата подготовка на атлета. Когато той е подготвил тялото си чрез силови тренировки, до голяма степен травмите се елиминират. Даже от последния мач в София се върнахме без нито една контузия! Да, за широката публика американският футбол изглежда като тежък физически спорт с много сблъсъци, но в действителност не е толкова травмиращ, колкото хората си мислят.

Успоредно с американския футбол в България се развива и неговата разновидност флаг футбол. Какво представлява той?

Флаг футболът е една много лека форма на американския футбол и е изключително забавна игра. В нея физическият контакт е забранен, което позволява да бъде практикувана дори и от жени и деца. Вместо защитникът да събори атакуващия състезател, неговата задача е да свали едно от флагчетата, закачени на колана му. В този случай играта спира и се подновява от мястото, където играчът е бил "свален". Флаг футболът е прекрасна възможност за хора, които никога не са се докосвали до този спорт, да опитат, да видят, че не е толкова страшно, а оттам може би да се включат в тренировки на отбора по американски футбол, защо не?

Звеното по флаг футбол на Varna Sharks е сред водещите тимове в страната. От участията си на три турнира до момента са спечелили три трофея, последният от които е първото място на BrewerS Cup 2022 - турнир, организиран от Шуменските пивовари (Shumen BrewerS). Този уикенд (5-6 ноември) Акулите от Варна ще премерят сили в Zara Cup, старозагорския турнир по флаг футбол, а амбициите отново са за трофей.

Що за хора са състезателите и феновете на американския футбол в България?

На мач по американски футбол можем да видим хора от всевъзможни области на професионално и академично развитие. И това е най-хубавото - че този спорт обединява, създава общност, в която всички се подкрепят. Благодарение на него имам приятели във всеки български отбор.

Как виждаш бъдещето на американския футбол в България?

Преди 10 години мечтаех просто да видя български отбор в този спорт. Когато основахме Varna Sharks, бях толкова щастлив, че това се случва във Варна. И, честно казано, не очаквах тази страст да се разпространи толкова бързо из цялата страна. В момента надеждата ми е в следващите години да имаме едно стабилно тяло, което да обединява всички отбори и просто да можем да практикуваме този спорт. Това е, което всички във Varna Sharks искаме - просто да играем американски футбол в България.

Целия разговор с Денис Илиев слушайте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представиха новия изпълнителен директор на ПФК Спартак-Варна

Футболен клуб „Спартак“-Варна има нов изпълнителен директор. Той се казва Давид Дараджански и беше представен на официална пресконференция от клубния бос Павлин Николов. Давид от доста време работи в клуба, но сега официално влиза в новата си роля.  Какво каза за него клубния президент и какви са идеите на Дараджански за бъдещата му..

публикувано на 09.07.24 в 11:50

71-ва колоездачна обиколка на България

Колоездачната обиколка на България стартира на 24 август в София и ще завърши на 29 август в Габрово. Това е 71-то издание на състезанието. Първо е прологът в София около храм-паметника "Св. Александър Невски" на 24 август.Първият етап е от София до Троян през Беклемето. На 26 август е вторият етап от Троян до Казанлък,, следва Казанлък –..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

"Комодор"-Варна влиза в битката за трофея

Селекцията на Николай Николов - Майката при 17-годишните влиза в битка за шампионския трофей във ватерпола. Дуелите за златото са идната събота и неделя, като варненци ще научат тепърва съперника си.  Те взеха виза за финалите, след като извоюваха две победи над "Славия" на 1/2-финалите.

публикувано на 09.07.24 в 07:54

"Левски" подписа с нигериец

„ПФК Левски“ подписа договор с полузащитника Клемент Икенна. Контрактът с нигерийския футболист е до лятото на 2027 година. Клемент Икенна е роден на 16 март 2003 година в Порт Харкурт (Нигерия). Кариерата му в Европа започва в академията на хърватския „НК Загорец“, а през лятото на 2022 г. преминава в друг местен клуб – „Дубрава“, с чийто екип..

публикувано на 09.07.24 в 07:53

"Черно море" завърши подготовката в Тетевен

Отборът на Черно море завърши основната част от лятната си подготовка. „Моряците“ се завърнаха във Варна след близо две седмици лагер в Тетевен, където изиграха две контроли. Варненци отстъпиха с 2:5 на Ботев Пловдив и направиха 0:0 с Левски. И двете проверки се играха в Правец. Отборът ще поднови занимания в понеделник, а в сряда момчетата на..

публикувано на 09.07.24 в 07:52

Максим Манолов взе сребро

Състезателят на ПСК „Черно море” Максим Манолов спечели сребърен медал в дисциплината 100 м бруст на европейското за юноши и девойки в Литва. Личен треньор на вицешампиона е Никола Петров. Успехът е много добър. Това означава, че има варненски плувец сред елита в тази възраст.

публикувано на 09.07.24 в 07:51
Балчик

Месец на ветроходството в Балчик

Българската федерация по ветроходство и морските клубове от Добричка област провеждат подготвителен ветроходен лагер за подрастващи. Над 60 деца се включват в първите уроци по ветроходство, ръководени от висококвалифицирани треньори. Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" е в Балчик и от днес до 12 юли провежда своите тренировки в..

публикувано на 08.07.24 в 17:27