Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстои последният класов ремонт на „Академик“

| обновено на 02.11.22 в 14:20
Изследователският кораб "Академик"
Снимка: Радио Варна

Предстои последният класов ремонт на научноизследователския кораб „Академик“, за да бъде удължен експлоатационният му период с още 5 години, преди да бъде пенсиониран. Това обясни директорът на Института по океанология доц. Николай Вълчев. "Академик" вече 40 години изпълнява своята мисия и този ремонт е изключително необходим, за да може да служи през следващите години, подчерта Вълчев. 

По предварителни разчети ще трябват от 800 000 лева до 1 млн., без да е калкулирана инфлацията, каза Вълчев. Голяма част от средствата са отпуснати от МОН по линия на проект от Националната пътна карта "МАСРИ", посочи той и изрази надежда, че ще има и дарения от хора, които приемат тази кауза за своя. 

Вече се подготвят документите за обявяване на обществена поръчка. 

За да сме морска държава, мисля, че науката, наред с всички останали дейности, които се развиват на море, трябва да е водеща.  Би трябвало държавата да поеме своята отговорност, защото има директиви, които трябва  да бъдат спазвани, като например да бъде наблюдавано морското пространство, за което трябва поне един кораб, каза Вълчев.

Чуйте повече от интервюто на Валери Великов с  директора на Института по океанология  - Николай Вълчев:По публикацията работи: Елисавета Илиева
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първокласници от варненско училище се включват в кампанията "Бързи герои 112"

Над 120 първокласници от варненското СУ „Гео Милев“ ще станат част от здравнообразователната програма за превенция на инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112". Програмата се провежда за първи път в морската столица. „БЪРЗИ ГЕРОИ 112′′ обучава деца на възраст между 6 и 9 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в..

обновено на 27.01.23 в 16:06

Община Варна ще отпуска заеми на собствениците за паспортизация преди санирането

Община Варна ще отпуска заеми на сдруженията на собствениците за паспортизация  и обследване на сградите преди започване на санирането. Вече са ясн условията, при които сдруженията на собствениците ще могат да кандидатстват за финансирането  за дейности, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради. Правилата бяха одобрени на днешното..

публикувано на 27.01.23 в 15:20

Първо за годината състезание "Какво? Къде? Кога?" тази събота във Варна

Първото за годината състезание "Какво? Къде? Кога?" организира Клубът на знаещите във Варна. То ще бъде в зала 17 на Младежкия дом тази събота, 28 януари, от 14 часа. Водещ на състезанието ще бъде Мирослав Даскалов. "Преди ковид пандемията Клубът се събираше всеки петък на своите традиционни сбирки. Сега се събираме всяка събота от 14 часа" ,..

обновено на 27.01.23 в 14:43

Започва безплатен онлайн курс за матурата по БЕЛ

Б езплатен онлайн курс за матурата по български език и литература след 12 клас , която е задължителна и е еднаква за всички ученици, организират от издателство "Просвета", съобщават оотам. Първият урок ще бъде излъчен на 31 януари (вторник) от 17,30 ч във  фейсбук страницата  и в  YouTube канала   на издателската група. Той е на тема  „ Матурата по..

публикувано на 27.01.23 в 14:11

Нощният влак от София до Варна се движи с близо осем часа закъснение

Нощният влак от София до Варна се движи с близо 8 часа закъснение, съобщи БНТ. Композицията, която по разписание трябваше да пристигне в 07:10 ч. сутринта, се очаква да пристигне в ранния следобед. Влакът е престоял няколко часа след полунощ на гарите Стряма и Карлово заради паднала контактната мрежа, която повредила локомотива. Това..

публикувано на 27.01.23 в 13:56

Парламентът прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор

Парламентът прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, предаде БНР. Механизмът, който предлага правосъдното министерство, предвижда възможност ad hoc прокурорът, който е висш съдия и ще работи като прокурор до приключване на разследването, да внесе такова..

публикувано на 27.01.23 в 13:37

Окончателно: Безплатни учебници за всички ученици

Учебниците да станат безплатни за всички ученици от 1 до 12 клас, реши Народното събрание. Решението беше прието единодушно със 190 гласа "за " на второ четене и влиза в сила от учебната 2024-2025 година, съобщи БНР. Гласуването мина без дебат, а след него..

публикувано на 27.01.23 в 13:32