Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против нов ветропарк във Ветрино

Поле слънчоглед в Добруджа
Снимка: Галена Ковчазова

Идеята е за вятърент парк, като десетки турбини ще бъдат разположени на територията на общините Вълчи дол и Ветрино. Поредица от съдебни искове и дела обаче третират постъпилото инвестиционно предложение във варненската община Ветрино. Първото предложение е било за по-малка сума, сега второто е за над милиард лева. В района обаче има защитени зони по Натура, както и редки видове птици твърди екологът  Красимира Петкова. Притеснително е, казва тя, че в района има защитени видове, защитени птици и най-важното е, че защитените зони не свършват със стена и птиците преодоляват огромни разстояния само в дневния се преход. На територията на община Ветрино от няколко години се наблюдава и египетски лешояд, червен ангъч и др, подчерта още екологът.

На въпрос защо в района на Каварна има ветропаркове, макар да са също по маршрута на Виа Понтика, Петкова отговори: "Всички до един са правени без ОВОС и заради тези ветропаркове във влажните зони на Шабла и Калиакра, които граничат или са част от Натура 2 000, България е осъдена и е предмет на няколко наказателни процедури точно заради това, че има стотици ветрогенераторни кули, които са поставени без ОВОС". Според еколога референдум по темата е най-справедливото решение и законът го допуска. По думите на Красимира Петкова трудовата заетост ще бъде временна, докато се изградят съоръженията, а след това ветрогенераторните кули ще имат нужда само от технологично обслужване. Чуйте още по темата в разговора на Даниела Стойнова с еколога:

Кметът на община Ветрино Димитър Димитров обясни, че след първото инвестиционно предложение общинският съвет е взел решение повече никога на територията на общината да няма ветропаркове. Именно това никога е причина от съда да върнат решението, защото изразът не е по юридическите изисквания. Към този момент предложението няма да се прегласува, защото продължават и други дела. До приключването им кметът е поискал от инвеститора точен и ясен отговор, който има подобни предложения и към други общини, вкл и във Вълчи дол. Кметът уточни, че предложение обхваща районът на селата Доброплодно, Ягнило, Момчилово, Средно село и Ветрино, а според последната оферта на територията на Неофит Рилски ще бъде изградена подстанция. Какво ще предприеме кметът чуйте в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00