Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Попконстантинов: Надписите открити в манастира край с.Равна трябва да бъдат показани на света

17
Исторически музей, Провадия
Снимка: Д.Дончева



Международен проект, който да представи на световно ниво надписите на пет графични системи, открити при разкопките на скалния манастир „Света Богородица” край провадийското село Равна, планира да подготви проф. Казимир Попконстантинов, който ръководи разкопките. Това обяви той за Радио Варна по време на посещението на учени българисти от Европа в Историческия музей в Провадия, за да разгледат откритията. Ще се необходими целеви средства, за да се изработи този проект, допълни той. Българистите гостуват у нас по повод Международен форум, посветен на  кирилицата под мотото „… И ний сме дали нещо на света с организатор вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Проф. Казимир Попконстантинов представи пред учените артефактите открити при разкопките на манастирския комплекс край село Равна. Княжеският манастир „Света Богородица” е книжовно средище от края на IX до средата на XI век –  книжовно и духовно средище от зората българската писменост. Манастирът е построен по поръчение на княжеския двор. Църквата му е осветена на 23 април 897 г., четвъртата от управлението на цар Симеон І. В него са намерени над 280 надписа върху камък на старогръцки и старобългарски / кирилица и глаголица/ езици, над 1000 рисунки на животни, ловни сцени, кръстове, фигури на светци и шамани, конници, кораби, геометрични и растителни мотиви, 138 керамични съда /български и вносни от Византия/.

В Равна има руническо писмо, чиито носители са прабългарите, гръцко, латинско писмо, а също така кирилица, глаголица и двуезични надписи.

В България, а и в целия славянски свят, такова количество надписи и рисунки от ранното средновековие, събрани на едно място, се намира за първи път.  Открит е и оловен печат за кореспонденция на цар Симеон І. В манастира са обособени – църква, баня, училище, жилищни и сервизни помещения. Комплексът има водопровод, канализация, а в най-важните помещения – хипокауст /отопление под пода/.

Дървото на славянската култура има много корени и традиции, но най-важната от тях е кирилицата, заяви за Радио Варна проф. Александър Наумов, преподавал български език и литература в Краков, славянски езици във Венецианския университет, сега е пенсионер и живее в Супрасълския манастир в Полша. Откритията в България свързани с кирилицата, показват колко централно място заема страната като държава на духа и на традицията, посочи проф. Наумов. По неговите думи не на всякъде се дооценява тази традиция и приноса на България, на българите и българския дух и не трябва да има съмнения, че от тук излиза кирилицата. Той посочи, че съмнения за произхода на кирилицата има, но те са плод на невежество, в отговор на което учените трябва да показват категорично началото на славянската култура.

„И всъщност всеки трябва да дойде и да се поклони, на това, което се вижда тук.”, каза още проф. Александър Наумов.



Проф.Александър Наумов

Чуйте в звуковия файл репортаж от събитието и прочит на някои от надписите на старобългарски и старогръцки.


Доц.Трайкова: Пътят за утвърждаване на българските каузи трябва да става чрез интелигентни лобита в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

АМ "Хемус" остава затворена около село Слънчево, няма опасност за жителите на село Припек

Магистрала "Хемус" остава затворена в участъка до село Слънчево, където от вчера бушува пожар. Затворен е и старият път през местността Побити камъни. Няма опасност за жителите на село Припек, пожарникарите са направили широка просека, за да не се прехвърлят пламъците към селото. Непрекъснато се правят обходи по трасето, за да се прецени..

публикувано на 15.07.24 в 21:05

ПП-ДБ публикува декларацията си

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България споделиха своя план за излизане от политическата криза. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство. Ето го и пълният текст на Декларация за излизане от политическата криза в България на ПП-ДБ: "Ние, народните представители..

публикувано на 15.07.24 в 20:08

Участъкът от АМ „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, пожарът се разраства към село Припек (обновена)

Участъкът от магистрала „Хемус“ до село Слънчево остава затворен, съобщиха от полицията във Варна. Затворен е и старият път през местността Побити камъни, обходът е по Крайезерния път. Д евет екипа на пожарната насочват усилията си към осигуряване на безопасността на село Припек, накъдето се разраства пожарът, вятърът обаче непрекъснато сменя..

публикувано на 15.07.24 в 17:30

ПП-ДБ поискаха отлагане на втория мандат

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи, предаде БНР. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:17

Как новите ERP системи помагат на логистиката?

Как новите ERP системи помагат на логистиката? Колкото повече се развива дигиталният свят, толкова повече онлайн търговията се разраства и стоки от цял свят достигат до входните врати на всеки краен потребител. Но това налага някои нови изисквания пред бизнеса – особено в сферата на логистиката. Тя се превръща във все по-важен фактор, който движи..

публикувано на 15.07.24 в 15:00
Снимката е илюстративна

Ограничиха движението в двете посоки по АМ "Хемус"

Магистрала "Хемус" отново е затворена в участъка до село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по автомагистрала "Хемус" в участъка пътен възел "Слънчево"- пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 14:49

Заради жегите утре отново раздават вода и мерят кръвно на три места във Варна

Разкритите от Община Варна мобилни медицински пунктове във връзка с обявения оранжев код и очакваните високи температури ще работят и утре, 16 юли. От 12:30 ч. до 15:30 ч. на три локации в града ще се измерва безплатно кръвното налягане и ще се предоставя минерална вода през цялото време или до изчерпване на количествата, съобщават от общинския..

публикувано на 15.07.24 в 14:39