Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите с възможност за практика в реална работна среда

Хиляди студенти от цялата страна преминават практика по избраната от тях специалност в реална работна среда. Това става по проект  „Студентски практики“ на Министерството на образованието и науката, който се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Капка Митева има кабинет по рехабилитация на централна улица във Варна. Работи с пациенти с различни проблемни състояния, както и с деца с разстройства в аутистичния спектър. Научава за студентските практики  от близка приятелка:

"Първо имах едно момиче, което беше кинезитерапия, след това две момичета психология - детско консултиране и две логопедки, пет души бяха," казва Митева.

Студентските практики задължително трябва да са свързани с професионалното направление, в което се обучава студентът. Специалностите, които е избрала Капка Митева дават възможност за индивидуална практика след обучението. Това според нея е предизвикало интерес в младите хора.

Например в Женя Тончева, която учи психология в Бургаския свободен университет. Повечето предмети, които изучава са свързани с деца от аутистичния спектър:

"При Капка Митева се сблъсках с много неща, които нямаше как да видя просто, ако бях отишла в някакъв друг психологически център, защото това е комбинация - децата, с които работихме, бяха от средно леко до умерено тежко положение."

Кристина Минчева е студентка по кинезитерапия в Медицинския университет във Варна. Тя е щастлива от предоставената възможност за обучение:

"Доволна съм от програмата натрупах много нови знания, които ще ми помогнат занапред."

Проектът поставя студентите в реална работна среда и повишава възможностите им след завършване на висшето си образование да имат успешна реализация на пазара на труда. До момента над 40 хиляди студенти от цялата страна са се регистрирали за студентските практики, а обучаващите организации са над 3500.

Програмата продължава до юли 2023 година. Регистрацията е в сайта praktiki.mon.bg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35