Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Капитанов: Няма как Община Варна да е финансово стабилна със 140 милиона лева общ дълг

Варненският общински съветник от „Демократична България” Николай Капитанов обвини кметската администрация за това, че не дава отговори на поставени важни въпроси, които касаят жителите на морската столица. В ефира на предаването „Позиция”, той заяви, че все още не е виждал договора на фирма „Балистик сел”, която е изградила електронните компоненти по проекта „Интегриран градски транспорт”, като от общината са платени предварително 15 милиона лева. „От там нататък, каза Капитанов, тази фирма, на база авторски права всяка година взима милиони левове от общината, без да е ясно за какво.” Другият въпрос на който той все още няма отговор е продължаващия ремонт на ОУ „Димчо Дебелянов”

„В момента там тече ремонт на ремонта”, каза Капитанов и допълни, че там сега работи трета фирма, която спечели общинска поръчка. Независимо, че първата фирма се явява носител на гаранцията за изпълнение. „Точно с това е свързан и основния проблем. Няма категорично становище от нито един експерт- архитект, проектант, строител и общински служители, че училището е безопасно или не е безопасно.”

Капитанов напомни и, че пролетта, старши комисар Атанас Михов, директор на ОД МВР – Варна, обяви, че е внесъл преписка до прокуратурата, касаеща ремонта на училището с препоръка за повдигане на обвинение.

Изминалата сесия се случи буквално на ръба на закона, т.е. да бъде проведена на три месеца от предишната. Деляха ни два дни, преди да пресрочим това законово изискване. Прави впечатление, че през последните години преобладават извънредните сесии- тази не прави изключение.  Според общинския съветник от „Демократична България” това нарушава ритъма на работа на Общински съвет Варна, няма предвидимост и общинските съветници не могат да се подготвят.

По повод новия заем който беше гласуван, Капитанов заяви, че от миналата година има 40 милиона неусвоен заем, а тази година са гласувани още толкова. Според него, чисто нормативно, с новия заем, община Варна е прескочила изискваните 15% таван, надвишаващ средногодишния размер на собствените приходи. „Това изисква съответния анализ, за това и сезираме областния управител и през него финансовото министерство, за да се произнесат, дали Община Варна спазва или не спазва изискванията на закона.”

На въпрос, какъв е бил отговора на администрацията и дали се нарушава това изискване на закона, Капитанов заяви, че в такива случаи мнозинството в общинския съвет неглижира подобни питания в зала. „В момента в който зададохме въпроса към главния финансист в общината, г-жа Стефка Господинова, за състоянието на общия дълг до тук, на администрацията им беше необходим половин час, за да дадат отговор по толкова важен въпрос. В крайна сметка се оказа, че Община Варна е имала дълг от 108 милиона миналата година от които е погасила десетина милиона, като в момента Варна дължи над 98 милиона лева. С новия дълг варненската община ще стане най- задлъжнялата на глава от населението в България. Този заем, ще се изплаща 15 години”. Това по никакъв начин не представя Община Варна като финансово стабилна, каза още Капитанов.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Плачков: Усетихме се българи едва в свободна Украйна

Никога не съм учил специално български език, говорехме го само вкъщи. Дори, когато започвахме училище по времето на СССР, първата година в Чушмелий (Криничкое) беше нулева и учихме само руски език. Съветския съюз правеше всичко възможно да не се чувстваме българи. Това разказва украинският политик от български произход Иван Плачков, с когото..

публикувано на 24.08.24 в 08:45

Новият наставник на БК "Черно море-Тича" Георги Давидов: Когато всички сме обединени, нещата се получават

Новият наставник на баскетболния тим на "Черно море-Тича" Георги Давидов вече е във Варна и работи по селекцията на тима.  Отборът се събира за официална първа тренировка на 26 август. Новите сигурни двама са Николай Стоянов и Цветомир Чернокожев, които идват от „Спартак“-Плевен. Чакат се и двама американци, съобщи за Радио Варна Давидов. В момента..

публикувано на 23.08.24 в 08:00

Художничката Светла Косева: Варна все още носи духа на Belle Époque

В празничния ден на Варна – 15-ти август, в галерия "Ларго" се откри самостоятелна изложба живопис на Светла Косева. Варненката представя 14 живописни платна, повечето създадени специално за представянето ѝ в родния ѝ град. Косева е позната на публиката със своя класически, импресионистичен рисунък, с пастелната, изчистена палитра, с композициите,..

публикувано на 22.08.24 в 08:00

Младият скулптор Мартиан Табаков за опитите да разкрие свойствата на звука

Младият скулптор Мартиан Табаков показва на варненска публика звука "Преди музикалните инструменти" в едноименна изложба. Музикалните му скулптури демонстрират естественото взаимодействие между материалите. Творческата му амбиция успява да извади от метална фуния духа на Алпите с наподобяващи тонове от алпийски рог. Скулптурите си разработва от..

публикувано на 21.08.24 в 08:40

Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER): Не можеш да угодиш на всички

Интервю с Dave Ingram (BENEDICTION, екс-BOLT THROWER) По-малко от две седмици ни делят от седмия "Running Free Festival". Подробностите – накратко - 30-31 август, къмпинг "Стринава“, Дряново. Двудневното мероприятие ще бъде закрито с концерт на дет пионерите BENEDICTION. С помощта на организаторите от HMC "Metal Force" специално интервю за „От..

публикувано на 21.08.24 в 07:30

Даяна Иванова: Виетнамците са постоянно забързани, но винаги намират време за приятел, за разходка, за почивка...

Фотоизложбата "Простор по виетнамски" е подредена до 22 август в пространството за култура и обучение "Аморфа" на ул. "Драган Цанков" 10 във Варна. Неин автор е виетнамистът Даяна Иванова, куратор е фотографът Михаела Аройо. Експозицията е част от обучителната програма на Фондация "Аморфа", която има за цел да подбере с конкурс младежи на..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

Dire Straits Legacy: Автентичността е нещото, което издържа проверката на времето

Рок легендите от Dire Straits Legacy бяха част от първия фестивален ден на Breeze by Exit във Варна. Празничният концерт събра хиляди край Пантеона.  Групата е в състав  Алън Кларк (кийборд),  Тревър Хорн (бас),  Дани Къмингс (барабани),  Фил Палмър и Джак Сони (китари),  саксофонистът Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър,..

публикувано на 19.08.24 в 12:10