Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

380 състезатели идват на СП в София

Около 380 състезатели от 45 страни ще се конкурират на Световното първенство по скокове на батут за мъже и жени от 16-и до 19-и ноември в зала „Арена София“. Още близо 1000 юноши, младежи и девойки ще доказват уменията си от 23-ти до 26-и този месец. Заедно с треньори, съдии и официални лица в София ще пристигнат 2400 души. За събитието специално от 15-и до 20-и ноември тук ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе. Официалното откриване е в сряда следващата седмица от 9:30 ч сутринта в присъствието на министър Весела Лечева и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Покана е изпратена и до президента на страната г-н Румен Радев. Министерството на младежта и спорта е оказало помощ със заплащането на наема на залата и съдийските такси. България ще има трима състезатели при мъжете и жените – сестрите Христина и Мариела Пеневи и Мариан Михалев. При юношите, младежите и девойките ще разчитаме на 24 избраници.

“Нашият спорт е млад. В олимпийската програма е от 2000 година, а в България закупихме първите батути през 2004-а. Най-хубавото е, че непрекъснато усъвършенстваме нашата подготовка. Имаме 15 клуба в България, в 10 от тях имаме национални състезатели“, обобщи Стоян Димитров. Федерацията е концентрирана да развива предимно индивидуалната дисциплина на големия батут и синхронните скокове за участие в международни състезания. Другите две дисциплини – двоен минибатут и акробатична пътека – присъстват на национално ниво, но ако има в бъдеще състезатели с подчертани способности и мотивация към тези дисциплини, ще им бъдат осигурени най-добрите условия и с тях ще се работи усилено. Последните няколко години сме изцяло в елита. Христина и Мариян винаги са в топ 24 и вече дават заявка за олимпийска квота“, каза старши треньорът на националния отбор Станислав Стоянов. Само 16 мъже и 16 жени ще спечелят правото да участват на Игрите в Париж 2024 г. Догодина на Световното първенство в Бирмингам първите 8 при мъжете и при жените ще си гарантират квоти, останалите 8 ще се разпределят от сборния резултат на Световните купи. България ще е домакин на Световната купа през октомври 2023 г.“, сподели Стаян Димитров – президент на БФ Скокове на батут преди старта на световното първенство от 16 до 19 ноември в „Арена София“.

„В момента има смяна на поколенията у нас. Целта ни е 2023 и 2024 година, за да се опитаме да спечелим олимпийска квота за Игрите в Париж и да наредим федерацията сред най-популярните спортове в България. Отборът е от 27 спортисти, всички са много добре подготвени. Ще участваме в олимпийската дисциплина батут и в синхронните скокове. Имаме реални шансове за финали и за медали. Надявам се всички да покажат най-доброто от себе си. И на тримата участници при мъжете и жените да усложнени комбинациите“, каза Мариана Макулова.

Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи заявиха, че са подготвени за Световното първенство.

„Надявам се да се представим добре. Първата цел е полуфинал, а след това и финал“, каза Христина Пенева.

„Моята подготовка беше нарушена заради контузия, но вече съм добре и съм подготвена“, добави Мариела Пенева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зоя Чавдарова: Мечтата ми е да съм на Паралимпийски игри (ВИДЕО)

Варненската състезателка по тенис за хора в колички Зоя Чавдарова се завърна от Полша с титла и със сребърен медал на двойки. За нея все още не е приключи състезателният сезон. Предстои й участие на турнир в Гърция. За всеки турнир Зоя търси пари. Въпреки това не се отказва и мечтата й е да участва на Паралимпиъски игри. Днес ви срещаме с нея...

публикувано на 02.10.24 в 11:55

Шампионска лига, резултати

Резултати от срещите в Шампионската лига, снощи. Втори кръг от същинската фаза на турнира:  Залцбург – Брест 0:4  Щутгарт – Спарта Прага 1:1  Арсенал – ПСЖ 2:0  Барселона – Йънг Бойс 5:0  Байер Леверкузен – Милан 1:0  Борусия Дортмунд – Селтик 7:1  Интер – Цървена звезда 4:0  ПСВ – Спортинг 1:1  Слован..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

Ветераните лекоатлети на Варна с 43 медала

Варненските ветерани лекоатлети се завърнаха от участие на Балканско първенство. Балканиадата се проведе в Бар /Черна Гора/. От клуба взеха участие 25 състезатели от които 11 жени и 13 мъже. Варненци се представиха отлично, като спечелиха 43 медала от които 10 златни, 18 сребърни и 15 бронзови.

публикувано на 02.10.24 в 09:51

Община Бургас няма вина за провала на БК "Черноморец"

Баскетболен клуб „Черноморец“ винаги е бил подкрепян от Община Бургас. През последните месеци Община Бургас не само изпълни ангажиментите си към клуба, но и положи много усилия, за да може БК „Черноморец“ да продължи да се състезава в Националната баскетболна лига. Финансовият ангажимент към клуба, не само че е изпълнен от страна на Общината, но и е..

публикувано на 02.10.24 в 09:50

БК "Ямбол" пропуска шампионата

Още един баскетболен клуб със славна история няма да участва в първенството този сезон. Отборът на Ямбол не е сред участващите тимове в елитния ни баскетбол. Поради проблемите със своята зала "Диана" и нейният продължаващ ремонт тимът отпада от елита. Имаше идея домакинските мачове да се играят в Ст.Загора, но това няма как да се случи.

публикувано на 02.10.24 в 09:49

Откриха турнира за купа "Одесос" във Варна (ВИДЕО)

Във Варна откриха 10-тия юбилеен турнир по пожароприложен спорт за "Купа Одесос". Повече от 300 състезатели, представители на 18 отбора ще водят битки за призовите места. Турнирът беше открит от главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението МВР.

публикувано на 01.10.24 в 18:30

Георги Ганчев: Този сезон трябва да сме по-добре от миналия (ВИДЕО)

Баскетболният отбор на Академик Бултекс- Пловдив спечели Черноморските игри във Варна. В мача за златните медали те победиха домакините от Черно море Тича със 77-83 т. Като цяло варненци играха добре на този турнир, който се явява и като една от последните сериозни проверки преди началото на първенството. Клубният президент на „моряците“..

публикувано на 01.10.24 в 11:50