Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родени герои - битката продължава

| обновено на 17.11.22 в 21:27
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“

17 ноември е Световен ден на недоносените деца. Всяка година в нашата страна се раждат повече от 6 000 недоносени деца. Те изискват специални грижи, както от семействата им, така и от множество медицински и не медицински специалисти от цялото ни общество. Много често семейства, преминаващи през тези изпитания имат нужда от подкрепа - психологическа, медицинска, обществена. Именно заради това Фондация „Нашите недоносени деца“ насочват вниманието ни към предстояща конференцията „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“, организирана съвместно с Българската асоциация по неонатология. Фокусът на конференцията ще бъде продължителното проследяване на преждевременно родените деца за гарантиране на тяхното пълноценно развитие и израстване. Широката аудитория ще може да я проследи на живо, както и онлайн на 19 ноември, събота. Необходима е регистрация за достъп до записа на конференцията, може да я направите тук.

Разговаряме с Маргарита Габровска - специалист "Ранна детска интервенция" и ръководител на терапевтичния екип към Фондация „Нашите недоносени деца“ за предстоящата конференция „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“, както и за съществуващите програми, благодарение на които родители на недоносени бебета и специалисти си взаимодействат.

Какви са последните данни за недоносените бебета у нас?
Данните на НЗОК за 2021г. отчитат 12% недоносеност. До момента ние винаги сме казвали, че той е 10%, но реално данните дават повишение, в някои региони дори 16%. Много е важно всички да имаме достъп до информация, това е и основната цел, която фондацията си поставя в дългогодишен план, а именно повишаване на обществената информираност, взаимодействие между родители и медицински специалисти. Предстоящата конференция има точно тази задача. 

Къде е България в разрешаването на проблемите, свързани с недоносените деца?
България е една от малкото страни, в които няма регистър на недоносените деца, няма и национална програма за проследяването на недоносените деца. Това създава изключително много трудности от пътя на тяхното развитие до изписването. Много често си представяме, че най-тежкият период е този, в който родителите и бебетата са разделени, в неонатологичното отделение. Да, той наистина е първият и най-интензивен момент, но след изписването се оказва, че семействата остават напълно сами и неориентирани какви са следващите стъпки за тях и за тяхното бебе.
Как вие като фондация, а и много други организации и специалисти по темата с недоносените деца подпомагате полезността на този процес?
Предоставяме пилотна програма за проследяване, която е безплатна за родителите и недоносените бебета, както и сме създали онлайн групи за подкрепа. В тях родители, чийто бебета са в неонатологични отделения или са изписани наскоро споделят опит и си взаимодействат.
Предстоящата конференция в събота, на 19 ноември е за широката аудитория. В нея може да се включи всеки, който проявява интерес.
Конференцията е както за педиатри, общопрактикуващи лекари, които са изключително важни в процеса на проследяване на бебетата, така и за специалисти от други области на детското развитие, включително и за родители. Постарали сме се да обхванем развитието на бебетата от самото начало. Ще има презентации на неонатолози, педиатри, нефролози, офталмолози, ендокринолози, ортопеди, детски психолози, фамилни терапевти, логопеди, специалисти по хранене и др. Постарали сме се да имаме комплексен образ на това как трябва да изглежда грижата за недоносените деца, възможно най-добре да развият своите способности. Не на последно място родителите им да бъдат спокойни за това, което се случва с тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

обновено на 14.07.24 в 10:40

Арх. Михий ван Дрийш: Крайбрежната алея във Варна не трябва да изглежда като автомобилна улица

Решенията за оползотворяване на морския бряг в градовете трябва да се основават на природата, смята главният архитект на Грьонинген в Кралство Нидерландия Михий ван Дрийш. Паркът и плажната ивица във Варна са уникални. Крайбрежната алея не трябва да изглежда като автомобилн аулица, а да бъде по-удобна за пешеходци и велосипедисти, както и да..

публикувано на 13.07.24 в 16:15
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00