Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отрязани сте от храна!" - как настанените в бази бежанци бяха оставени от държавата гладни с дни

| обновено на 21.11.22 в 08:44

Обновена към 8.30 ч. на 21 ноември

Очаква се днес да бъде свикано заседание на Националния оперативен щаб, на което ще бъдат обсъждана ситуацията с продължаването на програмата за подпомагане на намиращите се у нас и разселени украински бежанци.


Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това алармират доброволци и неправителствени организации.

За момента в три бази край Варна има над 300 души, които са оставени гладни. Гладуват и други близо 400 души в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната, каза бившият народен представител Стела Николова, която е доброволец от началото на войната в Украйна.

Казусът касае настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

Припомняме, че след приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват за 15 лв. за настаняване.

Храната на бежанците не е включена.

"Днес (18 ноември - бел.а.) трябва да има разяснение и чакаме. По-добре се обадете в пресцентъра на Министерски съвет" - така малко след 10 ч. сутринта в петък, 18 ноември, отговори жена на един от телефоните за връзка с оперативния щаб за координиране на преместването на бежанците.

В "Енерго 1" има две новородени и 25 деца, пояснява Николова.

Не зависи от мен, коментира домакинът на "Енерго 1". По думите му, когато звънял на фирмата, на която е било възложено изхранването до средата на месеца му обяснили, че "когато им възложат изхранване от Министерски съвет, такова ще има".

Обадил се по обед на 15 ноември, за да провери ситуацията. Отговорът гласял "Отрязани сте от храна. Храна няма да има!".

Към дата 18 ноември в "Енерго 1" са настанени 101 души. Първите от тях са пристигнали на 5 март. Последните - преди броени дни.

Понастоящем, за гладуващите след 15 ноември в държавните места за настаняване украинци се грижат доброволци.

Светлозара Колева, която помага на бягащите от войната разказва, че това се случва в държавните бази в цялата страна.

"Както научихме, на 15 ноември отговорните лица в базите са получили уведомления вече да не изхранват от следващия ден (сряда, 16 ноември - бел.а.), защото няма заповед за удължаване на програмата (за изхранването на бежанците).

В базите по принцип имаше включено едно хранене за деня, каза Колева.

"Всички чакаме, няма информация докога това ще продължи, няма и информация дали изобщо ще продължи изхранването на тези места, в които са най-уязвимите хора".

В една от базите по думите ѝ, е доста студено, а там има настанени деца. Базите край морето са летни, климатиците не могат да затоплят изцяло стаите. Одеяла и завивки отново бяха осигурени от доброволците, каза Колева. В друга от държавните бази край Варна - "Космос" има настанени 66 души, от които 20 деца. Там са предимно възрастни хора, болни, има хора с увреждания, онкоболна и всичките те трети ден гладуват, разказва Стела Николова.

Никаква храна няма осигурена.

В "Космос" няма кухня или каквато и да било възможност за приготвяне на храна, има единствено една счупена микровълнова печка. Отчаяни са. Надяват се да бъде разрешен въпроса с изхранването.

 "Майките са в ужас, нямат средства. Част от тях са там от юни - от предишното преместване. Те са се съгласили да бъдат в база, точно защото не могат да плащат, за да имат поне някакъв подслон и храна за децата си.

Много голяма част от работещите в базите, където са настанени бежанци, дори не са били предупредени, че няма да има храна, каза още Стела Николова.Храна в друга от базите край морето, в която са най-тежкоболните бежанци, е осигурена до неделя включително.

Един от хотелиерите, с които говорих ми каза "Аз не мога да оставя тези хора гладни!", разказва още Николова. Към времето на приключване на този текст, в края на работният 18 ноември, решение за изхранването на украинските бежанци в държавните бази няма.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Еньовден пред Радио Варна (СНИМКИ)

За поредна година екипът на Радио Варна посреща малки и големи, танцуващи и пеещи, пазители на традициите и гости на красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден. В градинката пред радиото децата от Занималня "Слънце" и техните приятели пресъздават обичая "Надпяване на пръстени" или "Ладуване". Водач в..

публикувано на 24.06.24 в 10:45
Еньовден пред Радио Варна

Еньовден е!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и..

публикувано на 24.06.24 в 06:50

Време ли е за сиеста и в България?

Дойде ли времето работодателите и синдикатите да преосмислят работното време заради климатичните промени и колко близо сме до българска сиеста? От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към..

публикувано на 23.06.24 в 13:30
сцена Раковина

Концерт на етносите на сцена "Раковина" във Варна

С концерт с участието на представители на различни етноси ще завърши Националният фестивал на етносите "България за всички". Той се провежда във Варна и негов организатор е Народно читалище“Христо Ботев 1928“-гр.Варна. Концертът е с начало от 15.00 часа на сцена Раковина в Морската градина и в него ще участват представители на арменски, гръцки,..

публикувано на 23.06.24 в 12:20

Значително поевтиняване на зеленчуците у нас

По-ниски цени на основните храни на борсите у нас, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-значително поевтиняват зеленчуците, информира Наталия Ганчовска: По-евтини зеленчуци се предлагат навсякъде по борсите в страната. По-ниски са цените и на основни хранителни стоки, както и на плодовете...

публикувано на 23.06.24 в 10:37

Петдесетница - рожденият ден на Христовата църква

Християнският празник Петдесетница се отбелязва на осмата неделя след Великден. Той е винаги в неделя и тази година денят е 23 юни. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Господ Иисус Христос основава църквата си на земята чрез изпращането на Светия Дух. Според библейското предание на 50-ия ден след..

публикувано на 23.06.24 в 09:03