Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Отрязани сте от храна!" - как настанените в бази бежанци бяха оставени от държавата гладни с дни (обновена)

| обновено на 21.11.22 в 08:44

Обновена към 8.30 ч. на 21 ноември

Очаква се днес да бъде свикано заседание на Националния оперативен щаб, на което ще бъдат обсъждана ситуацията с продължаването на програмата за подпомагане на намиращите се у нас и разселени украински бежанци.


Няколкостотин от най-уязвимите украински бежанци - предимно майки с деца, пенсионери и хора с увреждания, настанени в държавни бази, останаха без изхранване след 15 ноември. За това алармират доброволци и неправителствени организации.

За момента в три бази край Варна има над 300 души, които са оставени гладни. Гладуват и други близо 400 души в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, в Рибарица, в Старозагорско, както и на още няколко места в страната, каза бившият народен представител Стела Николова, която е доброволец от началото на войната в Украйна.

Казусът касае настанените в бази, а не тези, които останаха в хотелите и с разпореждане ще могат да бъдат в тях до 24 февруари 2023 г.

Припомняме, че след приключване на гратисния период за настаняването в хотелски бази на украинските бежанци до 15 ноември, част от тях се преместиха в държавни или общински бази, но според решението на щаба, ангажиран с проблема с преместването, разходите, които се покриват за 15 лв. за настаняване.

Храната на бежанците не е включена.

"Днес (18 ноември - бел.а.) трябва да има разяснение и чакаме. По-добре се обадете в пресцентъра на Министерски съвет" - така малко след 10 ч. сутринта в петък, 18 ноември, отговори жена на един от телефоните за връзка с оперативния щаб за координиране на преместването на бежанците.

В "Енерго 1" има две новородени и 25 деца, пояснява Николова.

Не зависи от мен, коментира домакинът на "Енерго 1". По думите му, когато звънял на фирмата, на която е било възложено изхранването до средата на месеца му обяснили, че "когато им възложат изхранване от Министерски съвет, такова ще има".

Обадил се по обед на 15 ноември, за да провери ситуацията. Отговорът гласял "Отрязани сте от храна. Храна няма да има!".

Към дата 18 ноември в "Енерго 1" са настанени 101 души. Първите от тях са пристигнали на 5 март. Последните - преди броени дни.

Понастоящем, за гладуващите след 15 ноември в държавните места за настаняване украинци се грижат доброволци.

Светлозара Колева, която помага на бягащите от войната разказва, че това се случва в държавните бази в цялата страна.

"Както научихме, на 15 ноември отговорните лица в базите са получили уведомления вече да не изхранват от следващия ден (сряда, 16 ноември - бел.а.), защото няма заповед за удължаване на програмата (за изхранването на бежанците).

В базите по принцип имаше включено едно хранене за деня, каза Колева.

"Всички чакаме, няма информация докога това ще продължи, няма и информация дали изобщо ще продължи изхранването на тези места, в които са най-уязвимите хора".

В една от базите по думите ѝ, е доста студено, а там има настанени деца. Базите край морето са летни, климатиците не могат да затоплят изцяло стаите. Одеяла и завивки отново бяха осигурени от доброволците, каза Колева. В друга от държавните бази край Варна - "Космос" има настанени 66 души, от които 20 деца. Там са предимно възрастни хора, болни, има хора с увреждания, онкоболна и всичките те трети ден гладуват, разказва Стела Николова.

Никаква храна няма осигурена.

В "Космос" няма кухня или каквато и да било възможност за приготвяне на храна, има единствено една счупена микровълнова печка. Отчаяни са. Надяват се да бъде разрешен въпроса с изхранването.

 "Майките са в ужас, нямат средства. Част от тях са там от юни - от предишното преместване. Те са се съгласили да бъдат в база, точно защото не могат да плащат, за да имат поне някакъв подслон и храна за децата си.

Много голяма част от работещите в базите, където са настанени бежанци, дори не са били предупредени, че няма да има храна, каза още Стела Николова.Храна в друга от базите край морето, в която са най-тежкоболните бежанци, е осигурена до неделя включително.

Един от хотелиерите, с които говорих ми каза "Аз не мога да оставя тези хора гладни!", разказва още Николова. Към времето на приключване на този текст, в края на работният 18 ноември, решение за изхранването на украинските бежанци в държавните бази няма.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Боракай - защитеният остров за туристи

Боракай е малък, изумително красив остров във Филипините. Той е бил почти унищожен от хилядите туристи, но преди няколко години местната власт решава да затвори целия остров за посещение за половин година, там се извършва усилено почистване, докато придобие предишния си непокътнат облик. Сега Боракай има регулиран брой туристи, екотакса, както и много..

публикувано на 07.02.23 в 17:09

Дискусии с ученици за делото и личността на Левски организират от Младежкия център в Добрич

Дискусии на тема „Дела трябват, а не думи“ с деца от училищата организират от Младежкия център в Добрич. Те са посветени на Васил Левски и са част от инициативата да се почете паметта му по повод 150 години от смъртта на Апостола. В центъра тази седмица ще бъде подредена и фото-документална изложба, посветена на Левски, която е предоставена от архива на..

публикувано на 07.02.23 в 16:55

220 000 лв. в помощ на Турция събра за ден издателят Манол Пейков

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта , предаде..

публикувано на 07.02.23 в 14:26

Митовете за козметичните продукти

На пазара е пълно с всякакви козметични продукти, но трудно намираме точния продукт, който действа най-добре на нашата кожа. Важна е ролята на посредника, тоест на продавач-консултанта, важно е да знаем съставките в определен крем дали са подходящи за нас. Не винаги и натуралната козметика е добър вариант, ако тя не е избрана правилно...

публикувано на 07.02.23 в 09:35
Снимка: Слав Сливенов

Студенти от Варна разработват модел на космически хъб на Луната

По проект на НАСА до края на април двама студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна ще разработят модел на космически хъб на Луната, който ще послужи за отправна точка на полетите до Марс.  Антон Атанасов и Димитър Димитров са съответно втори и трети курс. Те са част от студентското космическо общество в училището, ръководено от..

публикувано на 06.02.23 в 17:35

Лесна работа: Коктейл след коктейл

Днес е много весел празник. Денят на бармана - ден, който коктейл след коктейл и наздравица след наздравица, по естествен път ни води към преддверието на следващия празник, посветен на виното и любовта. Не, не бих отнела от блясъка на дългоочакваните, красиви и романтични преживявания, които планирате или мечтаете да ви се случат на 14 февруари...

публикувано на 06.02.23 в 16:54

Детската линейка "Аз вярвам и помагам" - една мисия, която всички ние осъществихме

Първата за град Варна специализирана и изцяло оборудвана детска линейка ще бъде официално представена в дните 17, 18 и 19 февруари  от 10 до 19ч. пред входа на голям търговски център на бул. "Република" във Варна. Тя ще носи името на сдружението – инициатор на кампанията, "Аз Вярвам и Помагам", каза за Радио Варна Владислав Николов. " Детската..

публикувано на 06.02.23 в 09:19