Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Плащаме втора здравна осигуровка, ако си монтираме фотоволтаици

| обновено на 23.11.22 в 14:23
Снимка: ecovarna

В условията на газова и енергийна криза и скъпата електроенергия, все повече фирми и домакинства се обръщат към алтернативата на безплатната слънчева енергия чрез фотоволтаичните панели.

Няколко екологични организации, сред които и Обещствения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна започнаха застъпническа кампания за домашната енергия и са инициирали законодателни промени, с които домакинствата и бизнеса да бъдат максимално облекчени, както административно, така и финансово.

"Основната пречка за това всеки дом да може да си произвежда "домашна" енергия е административната тежест на процеса", коментира екологът Илиян Илиев от ОЦОСУР, който също от години използва фотоволтаична система. По думите му, този процес може да продължи година заради бюрократичните "спънки".

Стойността на инвестицията е около 6 хиляди лева за 1 кW пикова мощност, заедно панелите, инвертора и монтажа.  Европейският съюз предвижда и финансов стимул за домакинствата, които искат да преминат на тази система. Според Илиев обаче и тук има някои "подводни камъни".

"Някои сме го страдали този процес лично. След като си сложите фотоволтаика, следват доста проблеми по системата. От гледна точка на финансите, ще ви накарат да внасяте втори път здравни осигуривки, тъй като ви приравняват като едноличен търговец", поясни Илиян Илиев.

Европейска директива предвижда облекчаването на административните тежести за домакинствата и бизнеса.

"България е заплашена от процедура ако не си променим законодателството и да го синхронизираме с европейската директива. Неслучайно, още миналата седмица служебното правителство подготви законодателни промени", коментира Илиев.  Той и колегите му обаче са на мнение, че трябват далеч по-мащабни промени, а не "на парче".

"Освен облекчаване на административните тежести, ние настояваме да има и виртуално измерване на слънчевата енергия, което ще улесни потребителите за да могат те да връщат ток в мрежата", допълни Илиев.

Къде са енергоразпределителните дружества в уравнението?

"Енергоразпределителните дружества изпитват някакъв страх, пречупвайки това през призмата, че трябва да се правят инвестиции в нови мрежи. По същата логика трябва да спрем строителството на нови сгради във Варна примерно, защото мрежата няма да може да ги поеме. За мен тези притеснения на енергодружествата са неоснователни, защото нашите домакинства са изчислени за товар от 12 kW потребление, а фотоволтаичните инсталации са до 10 kW. Освен това, те очакват, че произведената "домашна" енергия няма да се транспортира, а те печелят от таксите за пренос", коментира Илиян Илиев и отново изтъкна необходимостта от въвеждането на виртуалното измерване.

"Представете си, че разполагате с апартамент в града и вила, но сте монтирали фотоволтаична система само на вилата. Ако обедините двата електромера, тогава тока от вилата можете да го използвате и в апартамента. Тогава електроразпределителното дружество отново ще печели от транспорта на електроенергия", допълни еколога.

Целта на застъпническата кампания на екологичните организации е да запознае повече потребители с ползите от "домашната" енергия и да се провеждат различни срещи и дискусии на национално и регионално ниво.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Илиян Илиев:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес запалват коледните светлини в Каварна

Със запалване на светлините на празничното дърво започва коледното настроение в Каварна. Тържественото събитие ще бъде на площад „Защитата на Каварна" от 17:30 часа днес. Украсената елха на централния площад е с височина 12 метра. За доброто настроение в празничната програма ще се включат малките възпитаници от ІV група на Детска градина..

публикувано на 09.12.22 в 08:35

Единственият университет, който отчита тока на студентите като битови потребители, е във Варна

Студентите, настанени в общежитията на Медицински университет-Варна, единствени в страната плащат консумираната електроенергия по цени на регулирания пазар. Това стана възможно благодарение на усилията на ръководството на университета, договорило по-ниските цени с електроразпределителното дружество, което оперира на територията на..

публикувано на 09.12.22 в 08:32
Румен Радев и Реджеп Ердоган на 6 октомври 2022 г.

Президентът Румен Радев ще посети Турция за среща с Ердоган

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение в Истанбул по покана на президента на Република Турция Реджеп Ердоган. Двамата президенти ще проведат работна среща днес, 9 декември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Сътрудничеството в областите на..

публикувано на 09.12.22 в 08:25

Шестима министри на парламентарен контрол

Днес народните представители ще изслушат само шест от служебните министри по време на парламентарния контрол. Те ще трябва да отговорят на множеството въпроси на депутатите, като най-дълго време на парламентарната трибуна ще прекара служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков,..

публикувано на 09.12.22 в 08:21
Радио Варна

Радио Варна на 88 години!

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – РАДИО ВАРНА. 88 години се навършват днес от тържественото освещаване на Радио Варна през 1934 г. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. Това е първото радиопредаване в България – събитие, което..

публикувано на 09.12.22 в 06:29

Максимални температури между 11 и 16 градуса по Черноморието в петък

И днес ще има значителна облачност, предимно средна и висока, без валежи. Преди обед на много места, предимно в Североизточна България, ще има намалена видимост или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11 и 16 градуса, в районите с по-трайни мъгли малко по-ниски, за Варна около 15. Вълнението 2, в..

публикувано на 09.12.22 в 06:23

Адресите без ток във Варна и областта на 9 декември

По данни на Енеро - про: от 05.12.2022 г. до 09.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 09.12.22 в 06:20