Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Плащаме втора здравна осигуровка, ако си монтираме фотоволтаици

| обновено на 23.11.22 в 14:23
Снимка: ecovarna

В условията на газова и енергийна криза и скъпата електроенергия, все повече фирми и домакинства се обръщат към алтернативата на безплатната слънчева енергия чрез фотоволтаичните панели.

Няколко екологични организации, сред които и Обещствения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна започнаха застъпническа кампания за домашната енергия и са инициирали законодателни промени, с които домакинствата и бизнеса да бъдат максимално облекчени, както административно, така и финансово.

"Основната пречка за това всеки дом да може да си произвежда "домашна" енергия е административната тежест на процеса", коментира екологът Илиян Илиев от ОЦОСУР, който също от години използва фотоволтаична система. По думите му, този процес може да продължи година заради бюрократичните "спънки".

Стойността на инвестицията е около 6 хиляди лева за 1 кW пикова мощност, заедно панелите, инвертора и монтажа.  Европейският съюз предвижда и финансов стимул за домакинствата, които искат да преминат на тази система. Според Илиев обаче и тук има някои "подводни камъни".

"Някои сме го страдали този процес лично. След като си сложите фотоволтаика, следват доста проблеми по системата. От гледна точка на финансите, ще ви накарат да внасяте втори път здравни осигуривки, тъй като ви приравняват като едноличен търговец", поясни Илиян Илиев.

Европейска директива предвижда облекчаването на административните тежести за домакинствата и бизнеса.

"България е заплашена от процедура ако не си променим законодателството и да го синхронизираме с европейската директива. Неслучайно, още миналата седмица служебното правителство подготви законодателни промени", коментира Илиев.  Той и колегите му обаче са на мнение, че трябват далеч по-мащабни промени, а не "на парче".

"Освен облекчаване на административните тежести, ние настояваме да има и виртуално измерване на слънчевата енергия, което ще улесни потребителите за да могат те да връщат ток в мрежата", допълни Илиев.

Къде са енергоразпределителните дружества в уравнението?

"Енергоразпределителните дружества изпитват някакъв страх, пречупвайки това през призмата, че трябва да се правят инвестиции в нови мрежи. По същата логика трябва да спрем строителството на нови сгради във Варна примерно, защото мрежата няма да може да ги поеме. За мен тези притеснения на енергодружествата са неоснователни, защото нашите домакинства са изчислени за товар от 12 kW потребление, а фотоволтаичните инсталации са до 10 kW. Освен това, те очакват, че произведената "домашна" енергия няма да се транспортира, а те печелят от таксите за пренос", коментира Илиян Илиев и отново изтъкна необходимостта от въвеждането на виртуалното измерване.

"Представете си, че разполагате с апартамент в града и вила, но сте монтирали фотоволтаична система само на вилата. Ако обедините двата електромера, тогава тока от вилата можете да го използвате и в апартамента. Тогава електроразпределителното дружество отново ще печели от транспорта на електроенергия", допълни еколога.

Целта на застъпническата кампания на екологичните организации е да запознае повече потребители с ползите от "домашната" енергия и да се провеждат различни срещи и дискусии на национално и регионално ниво.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Илиян Илиев:

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане": Предложението за ограничаване на стари коли в центъра на Варна е дискриминация

От 1 декември в София е забранено движението на стари коли, за които се предполага, че отделят вредни емисии в околната среда. Идеята за подобно рестрикция се прокара в публичното пространство и за Варна.  Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще..

обновено на 04.12.23 в 18:17

Общината: Предложението за зона без стари коли във Варна тепърва ще се разглежда

Предложението за въвеждането на зона с ниски емисии на вредни вещества  в атмосферния въздух от транспорта на територията на община Варна тепърва ще се разглежда от компетентните комисии към Общинския съвет и може да претърпи промени, преди да бъде предложено за гласуване.  Това съобщават от общинската администрация във връзка с отправено запитване от..

публикувано на 04.12.23 в 17:50

Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието

"Все още не съм получил обвинителния акт от Окръжната прокуратура, по повод аварията на тръбопровода във Варненското езеро, затова не мога да коментирам обвиненията. Ще продължа да съдействам на правосъдието", заяви Иван Портних, бивш кмет на Варна, общински съветник от ПП ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ-Варна. Повдигнаха обвинения на Иван..

обновено на 04.12.23 в 16:45

МОН започва поетапни промени във формата на НВО

МОН започва поетапни промени във формата на Националното външно оценяване с включване на повече практически и междупредметни задачи, предаде репортер на БГНЕС. “Трудно можем да въведем веднага, особено при такива важни и за обществото и за семействата и за децата външни оценявания, каквито са след четвърти и седми клас, изпити, които са с различен тип..

публикувано на 04.12.23 в 16:45

Общинските съветници от ГЕРБ във Варна внасят сигнал за строеж на сграда в Евксиноград

Общинските съветници от ГЕРБ във Варна внасят сигнал с въпроси до администрацията по повод строителство на жилищна сграда в местността Евксиноград. Това съобщи бившият кмет на града и настоящ съветник Иван Портних. Искаме бързи отговори от администрацията, за да няма спекулации по темата, каза Портних. По негови наблюдения строителството на обекта се..

публикувано на 04.12.23 в 15:57

Повдигнаха обвинения на Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро

Днес Окръжната прокуратура – Варна внесе в Окръжен съд – Варна обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията. Обвинени са трима души, сред които е бившият кмет на Варна – Иван Портних, съобщават от Окръжен съд- Варна Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието От него се..

публикувано на 04.12.23 в 15:37

Европейски регламент урежда работата чрез платформи

До края на годината се очаква да бъде приета европейска директива, която урежда работата чрез платформи. След това директивата ще бъде въведена и в нашето законодателство. Това каза във Варна заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов: "Директивата дава презумпция за трудово правоотношение, с което хората ще се..

публикувано на 04.12.23 в 11:49