Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Докъде стигна строежът на нова сграда на Математическата гимназия във Варна

Варненската Математическа гимназия /МГ/ може да повиши още качеството на образованието, което предоставя, само ако има нова и модерна сграда, каквато беше обещано да бъде построена. Това коментира за Радио Варна бившият директор на училището Павлин Петков, който повече от 30 години бе ръководител на едно от най-успешните учебни заведения в България. Въпросът за строеж на нова сграда стои от няколко години на дневен ред в града, но без да има развитие,  каза още Павлин Петков.

През 2019 година правителството прехвърли на Община Варна имот на ул. "Върба" № 24, с площ около 14 дка. Тогава беше обявено, че този парцел ще бъде обединен със съседен терен, и на обща площ от 22 декара ще бъде построена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“.  Идейният проект, възложен от ръководството на училището, е готов и предвижда строеж на 4-етажна сграда. Цялостната идея, обаче, е тя да бъде част от образователен кампус, който да се оформи в зоната на техникумите. 

Днес, три години по-късно, единственото, което се случи на определеното за строеж на училище място, беше пожарът през октомври тази година, при който изгоряха пет бараки подготвяни за събаряне.

Математическата гимназия дели една сграда с Основното училище „Захари Стоянов”. През годините недостигът на стаи за учениците и на двете училища, доведе до сериозни сблъсъци и нападки както между директорите на двете училища, така и между учениците и родителите.

„Най-болният въпрос на варненската Математическа гимназия е базата.”, каза Павлин Петков. Според него причината строежът на новата сграда да не е започнал още, е липсата на интерес към това начинание от страна на община Варна. Няма причина строежът да се бави, каза Петков и допълни, че има проект, има и пари.

В момента МГ няма какво да надгради, защото физически няма къде да направи това надграждане, обясни Петков. Училището е в един константен брой кабинети и класни стаи и поддържа една и съща бройка паралелки от 15 години насам, каза още той. При сегашните условия, със сгъстена програма и 10-минутни междучасия,  се изморяват както учениците, така и учителите.

„В 21 век, в Европейския съюз, в една сграда, която по архитектурен план е за 28 паралелки, а се обучават над 2000 ученици в двете училища заедно, това е недопустимо”, заключи Петков.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радио Варна

Радио Варна на 88 години!

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – РАДИО ВАРНА. 88 години се навършват днес от тържественото освещаване на Радио Варна през 1934 г. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. Това е първото радиопредаване в България – събитие, което..

публикувано на 09.12.22 в 06:29

Максимални температури между 11 и 16 градуса по Черноморието в петък

И днес ще има значителна облачност, предимно средна и висока, без валежи. Преди обед на много места, предимно в Североизточна България, ще има намалена видимост или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11 и 16 градуса, в районите с по-трайни мъгли малко по-ниски, за Варна около 15. Вълнението 2, в..

публикувано на 09.12.22 в 06:23

Адресите без ток във Варна и областта на 9 декември

По данни на Енеро - про: от 05.12.2022 г. до 09.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 09.12.22 в 06:20

Частично бедствено положение в област Бургас във ВиК сектора

Областният кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение във ВиК сектора в областта, считано от 16:00 часа на 8 декември 2022 до 16:00 часа на 15 декември 2022   г. Частичното бедствено положение се обявява за общините Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец , които се захранват от язовир Ясна поляна. Да бъде обявено..

публикувано на 08.12.22 в 20:19
ТД на НАП-Варна

Ще регистрираме и необлагаемите доходи пред данъчните

Бюджетната парламентарна комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите. Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция...

публикувано на 08.12.22 в 19:25

9 % ДДС за вестници, бебешки храни и книги

Бюджетната комисия реши Данъкът добавена стойност върху книгите, вестниците и печатните издания и бебешките храни и хигиенни материали, както и за ресторантьорските услуги и фитнес залите, да остане постоянно с намалена ставка от 9 процента. Решението е прието на второ четене, предаде БНР. Косвеният налог беше намален от 20 на 9 на сто като..

публикувано на 08.12.22 в 19:11
Министър Никола Стоянов

Министърът на икономиката с работно посещение във Варна и региона

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще бъде на работно посещение във Варна и региона в петък, 9 декември. Той ще посети содов завод в Девня, където ще се запознае с плановете на компанията за нови инвестиции. По-късно през деня икономическият министър ще проведе среща с представители на някои от най-големите работодатели в..

публикувано на 08.12.22 в 18:54