Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Капитанов: Апортът на акциите в Панаира на фирмата на Гергов ще ощети Варна

| обновено на 24.11.22 в 13:20

Участието на Община Варна като акционер в смесеното дружество „Пълдин Туринвест” ще нанесе имиджова и финансова щета на града. Това каза за Радио Варна общинският съветник от квотата на „Демократична България” в морската столица Николай Капитанов по повод решението на ВАС, с което бизнесмена Георги Гергов става собственик на 79% от акциите на Международния панаир в Пловдив. В замяна пък Община Варна става акционер във въпросното дружество.

На свое заседание днес Общинският съвет в Пловдив гласува упълномощаването на представителя на общината в „Пълдин туринвест” да гласува против апорта на варненски акции в дружеството.

Според Николай Капитанов това е крачка напред в разрешаването на казуса в полза на гражданите на Варна и Пловдив.

„От 29% акции в Пловдивския панаир, Община Варна ще получи 8.4% акции от дружеството „Пълдин Туринвест”. Разликата е огромна и със сигурност гласът на Община Варна ще стане маргинален – т.е няма да можем да влияем особено върху вземането на решения в дружеството, защото по този начин г-н Георги Гергов си осигурява пълно мнозинство в него, както и квалифицирано мнозинство в „Международен панаир Пловдив АД”, коментира Капитанов.

„Щетата за Варна е от една страна имиджова, защото по този начин ние на практика изпълнихме замисъла на г-н Гергов. Доводите на общината за цялата тази процедура бяха буквално преписани от предложението му”, каза още Капитанов.

По време на заседанието на ОбС-Пловдив днес, председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова предложеният вариант е „най-малкото зло“.

Според Николай Капитанов това не е вярно.

„Напомням, че в неформален разговор, кметът на Пловдив беше предложил на кмета на Варна да бъдат изкупени акциите по номинал. Това е в пряк интерес на Община Пловдив, а Община Варна ще получи 16.3 милиона акции по 1 лев номинал, което ще е полезно за бюджета на Варна”, отговори Николай Капитанов.

Според него най-същественият момент е, че при изпълнение на процедурата с апортирането на акциите на Община Варна, няма да има никакъв контрол върху действията на бизнесмена Георги Гергов.

Той припомни и казуса с дупката във Варна, за която общината е платила 43 милиона лева, а тя е била оценена на 7 милиона лева.

„Това означава, че 35 милиона лева са били дадени на въздуха”, коментира варненския общински съветник.

Николай Капитанов е радостен от факта, че по казуса с Пловдивския панаир, гражданското общество е застанало зад своите интереси.

Чуйте разговора на Иван Барбов с Николай Капитанов:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес запалват коледните светлини в Каварна

Със запалване на светлините на празничното дърво започва коледното настроение в Каварна. Тържественото събитие ще бъде на площад „Защитата на Каварна" от 17:30 часа днес. Украсената елха на централния площад е с височина 12 метра. За доброто настроение в празничната програма ще се включат малките възпитаници от ІV група на Детска градина..

публикувано на 09.12.22 в 08:35

Единственият университет, който отчита тока на студентите като битови потребители, е във Варна

Студентите, настанени в общежитията на Медицински университет-Варна, единствени в страната плащат консумираната електроенергия по цени на регулирания пазар. Това стана възможно благодарение на усилията на ръководството на университета, договорило по-ниските цени с електроразпределителното дружество, което оперира на територията на..

публикувано на 09.12.22 в 08:32
Румен Радев и Реджеп Ердоган на 6 октомври 2022 г.

Президентът Румен Радев ще посети Турция за среща с Ердоган

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение в Истанбул по покана на президента на Република Турция Реджеп Ердоган. Двамата президенти ще проведат работна среща днес, 9 декември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Сътрудничеството в областите на..

публикувано на 09.12.22 в 08:25

Шестима министри на парламентарен контрол

Днес народните представители ще изслушат само шест от служебните министри по време на парламентарния контрол. Те ще трябва да отговорят на множеството въпроси на депутатите, като най-дълго време на парламентарната трибуна ще прекара служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков,..

публикувано на 09.12.22 в 08:21
Радио Варна

Радио Варна на 88 години!

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – РАДИО ВАРНА. 88 години се навършват днес от тържественото освещаване на Радио Варна през 1934 г. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. Това е първото радиопредаване в България – събитие, което..

публикувано на 09.12.22 в 06:29

Максимални температури между 11 и 16 градуса по Черноморието в петък

И днес ще има значителна облачност, предимно средна и висока, без валежи. Преди обед на много места, предимно в Североизточна България, ще има намалена видимост или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11 и 16 градуса, в районите с по-трайни мъгли малко по-ниски, за Варна около 15. Вълнението 2, в..

публикувано на 09.12.22 в 06:23

Адресите без ток във Варна и областта на 9 декември

По данни на Енеро - про: от 05.12.2022 г. до 09.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 09.12.22 в 06:20