Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Балабанов: С новия заем Общината не надхвърля допустимите проценти от приходите си

Община Варна не надхвърля допустимите по закон 15 процента от приходите си, с новия заем за инфраструктурни проекти. Tова коментира Тодор Балабанов, председател на Общинския съвет в морската столица. "Категорично не са преминати, това се следи от Министерството на финансите, от Сметната палата. Няма как да бъдат преминати и никой да не разбере! Иначе ще ни бъдат наложени изключително високи санкции", подчерта Балабанов.

Поводът е изявлението на съветниците от Демократична България, че процентът е превишен, а заемът няма обосновка. 

От Oбластната администрация съобщиха, че решението за заема не е предложено за връщане. 

"Този кредит, който бе гласуван на последната сесия, условно може да бъде разделен на две части. Краткосрочен кредит в размер на 8 млн. лв., за покриване на дължимо ДДС по доставката на 60-те нови електробуса. Тези средства са възстановими от държавата, за това кредитът е краткосрочен. Останалите 29 млн. лв. са за капиталови разходи. 12 млн. лв. са предвидени за благоустрояване на междублокови пространства в Кайсиева градина (втори етап).  11 млн. лв. са за реконструкция на ул. "Девня" в участъка между бул. "Атанас Москов" и бул. "Република", и 6 млн. лв. - за реконструкция на бул. "Атанас Москов" от кръговото кръстовище до ул. "Кольо Фичето". Гласувахме и средства, които също са за инвестиции в града ни - за основен ремонт на Отделението по детска хирургия в Окръжна болница и дофинансиране на изграждането на нов корпус на Онкодиспансера и ремонт на паркинга, който се ползва от множество хора", допълни Тодор Балабанов.

Подробностите чуйте в разговора на Даниела Стойнова с председателя на Варненския общински съвет:ВИЖТЕ ОЩЕ
Радио Варна

Радио Варна на 88 години!

9 декември 1934 година е рожденият ден на първото обществено радио в България – РАДИО ВАРНА. 88 години се навършват днес от тържественото освещаване на Радио Варна през 1934 г. С концерт, излъчен от днешната сграда на театъра, започва на средни вълни редовната програма на Радио Варна. Това е първото радиопредаване в България – събитие, което..

публикувано на 09.12.22 в 06:29

Максимални температури между 11 и 16 градуса по Черноморието в петък

И днес ще има значителна облачност, предимно средна и висока, без валежи. Преди обед на много места, предимно в Североизточна България, ще има намалена видимост или мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури между 11 и 16 градуса, в районите с по-трайни мъгли малко по-ниски, за Варна около 15. Вълнението 2, в..

публикувано на 09.12.22 в 06:23

Адресите без ток във Варна и областта на 9 декември

По данни на Енеро - про: от 05.12.2022 г. до 09.12.2022 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч...

публикувано на 09.12.22 в 06:20

Частично бедствено положение в област Бургас във ВиК сектора

Областният кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение във ВиК сектора в областта, считано от 16:00 часа на 8 декември 2022 до 16:00 часа на 15 декември 2022   г. Частичното бедствено положение се обявява за общините Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец , които се захранват от язовир Ясна поляна. Да бъде обявено..

публикувано на 08.12.22 в 20:19
ТД на НАП-Варна

Ще регистрираме и необлагаемите доходи пред данъчните

Бюджетната парламентарна комисия одобри необлагаемите доходи също да се регистрират в Националната агенция за приходите. Задължение да подава информация ще има платецът им, а получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни и евентуално да въведе корекция...

публикувано на 08.12.22 в 19:25

9 % ДДС за вестници, бебешки храни и книги

Бюджетната комисия реши Данъкът добавена стойност върху книгите, вестниците и печатните издания и бебешките храни и хигиенни материали, както и за ресторантьорските услуги и фитнес залите, да остане постоянно с намалена ставка от 9 процента. Решението е прието на второ четене, предаде БНР. Косвеният налог беше намален от 20 на 9 на сто като..

публикувано на 08.12.22 в 19:11
Министър Никола Стоянов

Министърът на икономиката с работно посещение във Варна и региона

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще бъде на работно посещение във Варна и региона в петък, 9 декември. Той ще посети содов завод в Девня, където ще се запознае с плановете на компанията за нови инвестиции. По-късно през деня икономическият министър ще проведе среща с представители на някои от най-големите работодатели в..

публикувано на 08.12.22 в 18:54