Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Света Екатерина

Снимка: архив

Православната църква почита Света великомъченица Екатерина на 24 ноември - една от най-образованите жени на своето време.

Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като "Света Катерина", 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива "за Баба Шарка".

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките.

Чуйте разговора на Валерия Василева с Екатерина Капрова:
Днес имен ден празнува  Екатерина Капрова, която беше дългогодишен кореспондент в Бургас на Радио Варна.


"Името много определя човек. Това е от една страна родовата памет, която се продължава, от друга - името, носи определен заряд, функция за човека. Има голямо значение как се казваш. Традиционните имена имат и покровител - светците", каза Капрова. Тя разказа, че е кръстена на баба си си по бащина линия, която е гъркиня. Три дни обаче носи името Ивелина след самостоятелно решение на майка й да я кръсти на своята майка. Капрова днес с гордост носи името Екатерина и вярва, че напълно й подхожда. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05