Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на България със стабилна перспектива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщават от БГНЕС.

Стабилната перспектива балансира от една страна по-слабите очаквания за икономическия растеж на България в краткосрочен план и повишената вътрешна политическа несигурност, а от друга страна ниският нетен държавен дълг на страната и ниските разходи за лихви. Според "Стандард енд Пуърс" това развитие на България дава възможност за политики и прави нейните публичните финанси по-малко чувствителни на бързо повишаващите се лихвени проценти в световен план. България в момента изпитва висока инфлация, което според Международната рейтингова система може да представлява предизвикателство пред нейното членство в еврозоната от 2024 година.

"Стандард енд Пуърс" очакват растежът на брутния вътрешен продукт на България да отслабне значително през следващите месеци. Въпреки че икономиката остана по-устойчива през 2022 г. от последствията от конфликта Русия-Украйна, отколкото са били първоначалните очаквания на рейтинговата агенция, предстоят няколко предизвикателства. Очакванията са да намалее външното търсене от държави основни търговски партньори на България в ЕС и потреблението да отслабне, тъй като продължителната висока инфлация, която оценяват на близо 10 % средно през 2023 г., ще тежи върху реалните заплати. Като положително влияние се оценяват проектите, финансирани със средства от ЕС, които ще осигурят известна подкрепа за икономиката. От "Стандард енд Пуърс" прогнозират реален растеж през 2023 г. от по-малко от 1 %, което е значително забавяне спрямо очакванията им от 3 % през 2022 година.

Според Международната рейтингова система България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но остава неясно дали ще получи членство от 01.01.2024 г. поради няколко оставащи пречки. Успешното присъединяване на България към еврозоната ще елиминира остатъчния валутен риск спрямо еврото в икономиката, ще подобри достъпа на страната до европейските капиталови пазари и ще позволи на местните търговски банки пряк достъп до ресурсите на ЕЦБ. В момента обаче България е с висока инфлация (близо 15 %), което, според рейтинговата агенция, може да усложни задачата за покриване на критериите за конвергенция, при този показател, през следващата година. Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство след последните предсрочни избори през октомври 2022 г., което усложнява процеса на подготовка за присъединяване към еврозоната.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на външната позиция на България. "Стандард енд Пуърс" отбелязват, че биха понижили рейтинга, ако икономическите перспективи на България се влошат значително спрямо сегашните им очаквания, което може да се случи например поради по-силни косвени ефекти от забавяне на глобалния растеж, значително влошаване на ситуацията с регионалната сигурност или прекъсване на вноса на енергия от Русия, застрашаващо наличието на достатъчно предлагане на енергийни доставки за икономиката на България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ДКС, Варна

Кастрация на бездомни котки започва от днес във Варна

Кампания за кастриране на бездомни котки във Варна започва от днес Сдружение с нестопанска цел „Десет живота“. Кампанията е втора за организацията, която се осъществява с дарения през платформата Подкрепи.бг. Близо 90 котки предимно женски, са кастрирани тази година, а до края на октомври   ще се кастрират други 59 животни. 10 000 лева са..

публикувано на 07.10.24 в 08:56

Слънчево, сутринта и ветровито

Днес времето ще е предимно слънчево. В сутрешните часове ще духа до умерен, в Дунавската равнина и по северното Черноморие временно силен вятър от запад-северозапад, който следобед чувствително ще отслабне и към края на деня ще се обърне от юг. Максимални температури между 19° и 24°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2 бала, преди обед..

публикувано на 07.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 07.10.2024, от 8:00 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - ул. Патриарх Максим 67, ул. Сергей Антонов 8, 14, електрозахранени от ТП 2309. На 07.10.2024, от 8:30 до 17:00 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията..

публикувано на 07.10.24 в 05:00
Снимката е илюстративна

Топъл обяд за уязвими в община Добрич

Община Добрич възобнови предоставянето на топъл обяд по проект, съфинансиран от Европейския социален фонд. Реализирането на дейността ще продължи до края на месец април 2025 година. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на близо 173 000 лв. Топлият обяд включва супа, основно ястие и хляб и ще бъде предоставян всеки работен ден. Документи за..

публикувано на 06.10.24 в 15:49

Опасни стоки за деца с фталати, хром, никел, кадмий и олово

Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата „Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни..

публикувано на 06.10.24 в 13:38

Земеделци готови на протест заради забавената "украинска помощ"

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност заради неизплатените средства по т.нар. украинска помощ. Към протестните декларации на зърнопроизводителите, овцевъдите и биопроизводителите се присъединиха и членовете на Камарата на производителите на плодове и зеленчуци. По информация на БНР в понеделник..

публикувано на 06.10.24 в 11:02

Четирима души са задържани за търговия с наркотици във Варна

Двама мъже на 19 и 23 години и две жени на 18 и 19 годишна възраст са задържани за търговия с наркотици. Те са известни на МВР, съобщават от областната дирекция във Варна. Задържани са от криминалисти от Трето РУ при специализирана операция в петък. След претърсване на жилищата им са открити и иззети таблетки екстази, марихуана, метамфетамин и две..

публикувано на 06.10.24 в 10:42