Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Григоров: Казусът с Дупката показа, че политическата класа, без значение от цвета, защитава корпоративния, а не обществения интерес

Целият казус с така наречената дупка във Варна и придобиването на терена от бизнесмена Георги Гергов е обвързано с първия мандат на варненския кмет Кирил Йорданов. Това каза в обзорното предаване „Позиция” бившият общински съветник Григор Григоров. Според него, схемата с „дупката” във Варна е аналогична с тази случила се с Пловдивския панаир. „Обичайно това става с увеличаване на капитала на дружеството, в което Гергов и съответната община имат акции, увеличава се капиталът, общината не внася съответната сума и така дяловете на г-н Гергов се увеличават, докато настъпи момент, в който започва да управлява еднолично това дружество”, описа схемата Григоров.


Няколко са фрапиращите неща,  свързани с „дупката” във Варна. Първо, Община Варна не заплаща 120 хиляди лева, необходими за запазване на дяловете в „Търговски дом” АД. Второ, на тази територия има частни имоти, също придобити във времето от Георги Гергов. След това той прави още едно фиктивно апортиране на "Порт Палас" с оценка от експертите на Окръжен съд Варна на 2 милиона и 700 хиляди лева. След това се прави нова оценка, вече в Пловдив, където Сотир Цацаров е председател на окръжния съд там и същият имот от 2.7 млн лева се оценява на 23 милиона лева. Естествено, когато апортираш 23 милиона лева в това съвместно дружество, съдружникът ти губи изцяло контрола върху него. Горе долу по същите механизми се процедира и с Пловдивския панаир. Както виждаме, бавно и систематично нещата се случват, те са планирани, далеч назад във времето, естествено със съдействието на политици от най-високо ниво, съдебни власти и въобще цялата мощ на държавата, която иначе би трябвало да защитава обществения интерес. Но вместо това държавните институции обслужват частни и корпоративни интереси.

-  Понесе ли някой вината, че общината чрез своя представител в „Търговски дом” със своето бездействие е допринесла за загубата на този терен и не защитиха интереса на варненци?

Не разбира се. Нали за да понесе някой отговорността, трябва съответните институции да се самосезират? Било икономическа полиция, било прокуратура. Сигнали имаше достатъчно. Хората, които са персонално отговорни, или група от хора за това безобразие са известни, но нямаше реакция от органите, които представляват закона.

Държа да отбележа и, че това което се случи с тези 43 милиона лева също беше една огромна измама. Това е една оценка, направена от живи хора, която е възложена от общината и приета от нея.

-  Всъщност как този терен струва 43 милиона лева, след като върху него не може да бъде реализирана сграда, която да носи приходи? Там се намира археологически резерват „Античен град Одесос”. Как терен, който не може да носи реални приходи, изведнъж се оценява на тази сума?

Познавам оценителя лично, един нормален човек, но явно когато му се даде задание, прави това което е възложено от поръчителя. Тази оценка разбира се е абсолютно безумна, ние сезирахме Камарата на професионалните оценители, прокуратурата, обжалвахме решението на общински съвет пред Административен съд Варна без никакъв резултат. В крайна сметка останаха едни формални закачки - „вие не сте заинтересована страна”, „нямате право”... и всичко си върви по мед и масло. В крайна сметка, държавата чрез Община Варна закупи нещо, което струва нищо. Купихме кон, а придобихме кокошка. В същото това време обаче, комплексът „Слънчев ден” който беше собственост на Георги Гергов, премина в ръцете на субект, който оказваше тогава политическа подкрепа на ГЕРБ и Бойко Борисов. Нали разбирате, че няма нищо случайно. Няма как кметът на Варна самостоятелно да измисли тази схема, да откаже решение на Министерски съвет и на общински съвет, ако не е одобрено от неговия пряк началник, в случая лидера на партията Бойко Борисов. Нали е ясно и че няма как Общинският съвет да хариже своите акции на Гергов, без това да бъде наредено от Борисов.

(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15