Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседават общинските съветници на Каварна

Община Каварна
Снимка: БГНЕС

За 10.00 часа днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в Каварна. В Дневния ред са включени 29 точки, разгледани предварително в постоянните комисии. Ще бъде подложена на гласуване актуализацията на бюджета на общината за 2022 година, след минало обществено обсъждане, както и актуализация на годишната програма за управление и разпореждане с имотите-общинска собственост.

Очаква се общинските съветници да гласуват за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд, за предоставяне на „Топъл обяд“ на нуждаещите се граждани  (по програма 2021 – 2027 г.), като местна дейност по смисъла на Закона за публичните финанси на територията на община Каварна. 

Девет докладни записки са свързани с прекратяване на съсобственост в поземлени имоти в населените места: Хаджи Димитър, Крупен, Топола, Българево и Камен бряг. 

Предстои общинските съветници да дадат съгласието си за допускане и изработване на проект Подробен устройствен план (ПУП) по плана на селата: Камен бряг, Свети Никола, Божурец и гр. Каварна. Предстои да се приеме отчетът за изпълнението на дейността на Общинския съвет, касаещ дейността на общинската администрация, приети на заседания проведени в периода април – октомври 2022 година. 

Една от най-важните точки от дневния ред е свързана с предложение за поемане на дългосрочен дълг по реда на Закона за общинския дълг за осигуряване на финансиране на проекти, изпълнявани от община Каварна и свързани с развитието на града. Искането за дългосрочен заем е на стойност 20 600 000 лв. за реализиране на четири проекта:

1. Реконструкция и рехабилитация на ул. „ Черноморско“-гр. Каварна – връзката между града и морето – 9 800 000 лв.

2. Реконструкция и възстановяване на паркови пространства в гр. Каварна - подобряване качеството на живот, на инфраструктурата за устойчиво развитие на градската среда, развитие на туризма като водещ сектор в района. - 3 500 000 лв.

3. Изграждане на улична канализация на част от ул. „Нефтяник“ и „Простор“ в Каварна, които не са включени до сега в канализацията. Целта е доизграждане на канализационната мрежа в морската зона на града, които ще се пресъединят към канализацията. – 3 000 000 лв.

4. Реконструкция и рехабилитация на улиците: „Георги Кирков“, „Любен Каравелов“ и „Христо Ботев“-Каварна в частта от ул. „ Стефан Караджа“ до ул. „Сава Ганчев“ – от пазара до разклона на пътя за морето. Предвидени са полагане на нова настилка, подмяна на водопроводната мрежа и ремонтни дейности, цялостно изграждане на уличното осветление – 4 300 000 лв.

Изготвени са всички необходими документи за кандидатстване на дългосрочния дълг в размер на за 20 6000 000 лв. - нови инвестиции в градска среда, повишаване на инвестиционната активност на община Каварна, което води до успешното развитие на Каварна и утвърждаването му като проспериращ европейски град.

На този етап финансовото състояние на община Каварна е стабилно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо има "паркирани" контейнери в очертанията на синята зона?

В летните месеци, когато трафикът в града е още по-натоварен, намирането на място за паркиране дори и в рамките на синята зона понякога е задача с повишена трудност за шофьорите. Нещо, което ги изнервя още повече е когато се натъкнат на "паркирани" контейнери за смет в очертанията на зоната. Подобна е картината непосредствено преди бариерата на..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Адресите без ток на 10 юли

На 10.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Пирин, бул. Сливница, бул. Осми Приморски полк, електрозахранени от ТП 380 и 199. На..

публикувано на 10.07.24 в 05:54
Есенно море, ноември

Слънчево и горещо време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с топло време, но и леко ветровито по морето. Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 28° до..

публикувано на 10.07.24 в 05:52

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04

Проучване на КЗД: Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран

Всеки трети варненец в определен момент от живота си се е чувствал дискриминиран. 38% от анкетираните в изследване на Комисията за защита от дискриминация са декларирали, че са усетили форма на дискриминация поне веднъж и по различен признак - пол, етнос и др. Това каза проф. Надежда Йонкова, главен секретар на КЗД, като направи уговорката, че проучването..

публикувано на 09.07.24 в 16:32