Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спаси ли Варна школа "Дедал", която безвъзмездно обучава деца и младежи

| обновено на 30.11.22 в 10:28

Варненската школа "Дедал" търси съдействие от областния управител и няколко министерства - на културата, на труда и социалната политика, на образованието и на младежта и спорта, в опит да намери решение за съдбата си, след като договорът за ползване на етаж 7 от сградата на бившата Стоматология във Варна от школата изтече в края на септември и до момента няма яснота от община Варна дали ще бъде подновен.

Това съобщи в студиото на Радио Варна Дарин Сотиров, който е председател на Управителния съвет на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

Писма за подкрепа за изпратени и до всички 51 общински съветници във Варна, част от които са и зам.-председатели на местния общински съвет с искане "за съдействие при решаване на проблема с общинската администрация във Варна при подновяването на договорните отношения между Общински съвет Варна и "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал" - юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза", пише в писмата.

Подновяването на договора засяга 22 годишното художествено ателие на школата, която се превърна в легенда в артистичните среди на България - символ на познанието, мечтите, морала и добродетелта.



След девет месеца кореспонденции, разговори, срещи и обещания, проблемът остава нерешен до днес, посочи Сотиров.

По думите му, поради бездействието на общинската администрация и отлагането на решението, от школата вече не могат да кандидатстват за финансиране по програми за 2023 година. Много вероятно е от 1 януари 2023 година, за първи път в петнадесет годишната им история да прекратят социалните и образователни програми на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

В школата, която от 2008 г. без прекъсване вече 14 години, се провежда безплатно обучение на талантливи деца на възраст между 9 и 25 г. в изобразително изкуство, фотография, дизайн, барабани и др.

Повече от 1800 са обучените в школата.

През целия период членовете на "Дедал" – близо 20 души, работят в полза на обществото - изцяло на доброволни начала, без каквото и да е било заплащане. Екипът и много от възпитаниците на школата имат множество награди.

От "Дедал" създадоха и емблематичните за Варна Международен кинофестивал "Карантината" и международен "Q-Jazz" Фестивал, десетки художествени изложби, "Нощ на Художниците", кино документалистика, импресии, репортажи, дарителски кампании, джем сешън срещи, концерти и много, много други художествени пърформанси, творчески събития, които популяризират творчеството на младите и определящи Варна като град със световна култура.

Припомням, че от повече от месец има и петиция подкрепя подновяването на договора между община Варна и Школата за деца и младежи в неравностойно положние "Дедал”, която засяга ателието на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7, в сградата на бившата стоматологична поликлиника.

Целта на петицията, в която до момента са се подписали повече от 1000 души, сред тях и много известни имена, е да бъде подновен договорът за безвъзмездно ползване на помещеята и школа „Дедал” да продължи да съществува.



Целият разговор с Дарин Сотиров може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад шуменец предлага автомобила си за бала на абитуриенти в нужда

Вергил Борисов от Шумен предоставя своя личен автомобил на абитуриенти в неравностойно положение. Той ще осигури горивото, а от възможността могат да се възползват абитуриенти от област Шумен. "Много ще се радвам да помогна на някого в нужда", подчерта за Радио Варна Борисов.  С не много скъп костюм е бил на своя бал Вергил Борисов. Отива на събитието с..

публикувано на 07.05.24 в 17:00

Варненски ученици се завърнаха с медали по пожароприложен спорт от Чехия

Отборът по пожароприложен спорт към школа ”Огнеборец” при ОДК- Варна и РДПБЗН-Варна се завръща от състезание в чешкия град Требич. Нашите състезатели се изправиха срещу сериозна конкуренция. В Чехия пожароприложният спорт за деца е с дългогодишни традиции и е един от най-масовите спортове. Съоръжения за него има и в най-малките населени места. На..

публикувано на 07.05.24 в 14:56

Студенти от България и Румъния разработиха идейни проекти за нова визия на Летище Балчик

Студенти от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, Румъния, разработиха съвместни проектни предложение за промяна на гражданско-военното летище в Балчик. Конкурсът под надслов „Нов живот за летището в Балчик“ премина през няколко етапа, съобщиха организаторите...

публикувано на 07.05.24 в 13:31
Колаж на предаването Свободен час

Радиото и младото поколение – Леда и Мария

Радиото е много специална част от живота на Мария и Леда – водещи на младежкото предаване „Свободен час“ в ефира на Радио Варна и дванайсетокласнички в Първа езикова гимназия във Варна. Гостуваха в предаването „Новият ден“ на 7 май – в Деня на радиото и телевизията, и споделиха какво е тяхното отношение към радиото и начина на слушане на радио..

публикувано на 07.05.24 в 12:00
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43