Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще спаси ли Варна школа "Дедал", която безвъзмездно обучава деца и младежи

| обновено на 30.11.22 в 10:28

Варненската школа "Дедал" търси съдействие от областния управител и няколко министерства - на културата, на труда и социалната политика, на образованието и на младежта и спорта, в опит да намери решение за съдбата си, след като договорът за ползване на етаж 7 от сградата на бившата Стоматология във Варна от школата изтече в края на септември и до момента няма яснота от община Варна дали ще бъде подновен.

Това съобщи в студиото на Радио Варна Дарин Сотиров, който е председател на Управителния съвет на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

Писма за подкрепа за изпратени и до всички 51 общински съветници във Варна, част от които са и зам.-председатели на местния общински съвет с искане "за съдействие при решаване на проблема с общинската администрация във Варна при подновяването на договорните отношения между Общински съвет Варна и "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал" - юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза", пише в писмата.

Подновяването на договора засяга 22 годишното художествено ателие на школата, която се превърна в легенда в артистичните среди на България - символ на познанието, мечтите, морала и добродетелта.След девет месеца кореспонденции, разговори, срещи и обещания, проблемът остава нерешен до днес, посочи Сотиров.

По думите му, поради бездействието на общинската администрация и отлагането на решението, от школата вече не могат да кандидатстват за финансиране по програми за 2023 година. Много вероятно е от 1 януари 2023 година, за първи път в петнадесет годишната им история да прекратят социалните и образователни програми на "Школа за деца и младежи в неравностойно положение Дедал".

В школата, която от 2008 г. без прекъсване вече 14 години, се провежда безплатно обучение на талантливи деца на възраст между 9 и 25 г. в изобразително изкуство, фотография, дизайн, барабани и др.

Повече от 1800 са обучените в школата.

През целия период членовете на "Дедал" – близо 20 души, работят в полза на обществото - изцяло на доброволни начала, без каквото и да е било заплащане. Екипът и много от възпитаниците на школата имат множество награди.

От "Дедал" създадоха и емблематичните за Варна Международен кинофестивал "Карантината" и международен "Q-Jazz" Фестивал, десетки художествени изложби, "Нощ на Художниците", кино документалистика, импресии, репортажи, дарителски кампании, джем сешън срещи, концерти и много, много други художествени пърформанси, творчески събития, които популяризират творчеството на младите и определящи Варна като град със световна култура.

Припомням, че от повече от месец има и петиция подкрепя подновяването на договора между община Варна и Школата за деца и младежи в неравностойно положние "Дедал”, която засяга ателието на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7, в сградата на бившата стоматологична поликлиника.

Целта на петицията, в която до момента са се подписали повече от 1000 души, сред тях и много известни имена, е да бъде подновен договорът за безвъзмездно ползване на помещеята и школа „Дедал” да продължи да съществува.Целият разговор с Дарин Сотиров може да чуете в звуковия файл.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца ще почистят плажа на село Езерец през междусрочната ваканция

Срочната ваканция на учениците тази година е цели пет дни със събота и неделя. Ако сте си вкъщи и искате да ги откъснете от компютри и телефони, можете да ги заведете в шабленското село Езерец. Защото там от 2 до 5 февруари ще има кампания за опазване на влажните зони и аквакултури. Времето го дават топло за сезона, както се изразяват..

публикувано на 31.01.23 в 15:05

Балчик отбелязва 145 години от Освобождението си от Османско робство

Макар и встрани от големите сражения и погроми на Освободителната война (1877-1878 г.), Балчик има също своите герои и страдалци, припомнят паметната дата от Исторически музей - Балчик. Днес екипът поднесе цветя пред паметната плоча на опълченците, поставена на Етнографския музей. " Ние трябва да помним и тачим смелите местни жители, включили..

публикувано на 31.01.23 в 13:46

4144 проверки в горите на Североизтока. Конфискувани са 40 кубика дърва за огрев

4144 проверки са извършили през януари мобилните екипи към Североизточното държавно предприятие служители на 18 ловни и горски стопанства. 838 са инспекциите през последната седмица. Най-много проверки се отчитат при ловците – 1764, както и при моторните превозни средства – 1140. През първите четири седмици на годината са конфискувани в полза..

публикувано на 31.01.23 в 11:47

Спомен от първите свободни дни в Балчик

На 31 януари Балчик чества своето Освобождение. На този ден в мразовитото януарско утро на 1878 г. населението на града посреща с хляб и сол освободителните руски части, командвани от генерал-майор Николай Янов. Радостта на балчиклии е неописуема. След пет века робство и над този край на България изгрява свободата. Ето спомените на освободителя на..

публикувано на 31.01.23 в 09:00

Лесна работа: РТД (Разсипаха я тая държава)

Ще ви разкажа как разбрах кой е виновен за всичко. И... Eх, значи, разсипаха я тая държава! Направихме малък ремонт. Сменихме дограмата, няколко плочки в банята, няколко дивана и цвета на стените. Неочаквано за мен се оказа, че тази съвсем естествена човешка дейност е предизвикала огромна суматоха сред себеподобните. Тази сутрин срещнах..

публикувано на 30.01.23 в 17:00

Виртуално колоездене – спортът среща новите технологии

Зимните месеци са истинско предизвикателство за изкушените от колоезденето. Метеорологичните условия през сезона невинаги им позволяват да практикуват любимия си спорт на открито и велосипедите най-често се озовават в мазето, на балкона или в килера в изчакване на по-добри времена. Колоезденето в закрити помещения на стационарни..

публикувано на 30.01.23 в 11:40

Мартеничкова кампания обединява добрите хора за поредна година

Поредното издание на Мартеничкова кампания започва във варненския Карин дом.  Всяка година в кампанията се включват приятели, доброволци, екипът на Карин дом и децата там, които с много емоция помагат в подготовката на мартеничките. Събраните средства от Мартеничкова кампания и тази година ще бъдат в подкрепа на деца със специални потребности...

публикувано на 30.01.23 в 06:35