Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложби на хората с увреждания в Балчик по повод 3 декември

| обновено на 01.12.22 в 14:56

По по­вод Меж­ду­на­род­ния ден на хо­ра­та с ув­реж­да­ния - 3 де­кем­ври, изложба „И аз мога“ открива на 1 декември балчишкият клуб „Света Марина“ към Съюза на инвалидите в България. В нея са подредени ръкоделия, изработени от сръчните членове на неправителствената организация от цялата община. Откриването е във фоайето на читалище „Паисий Хилендарски“ от 14,00 ч.

На 40-те души, членуващи в организацията, председателят Деспина Маринова пожела здраве и по-малко болка на тази възраст и с тези увреждания.

Тя се надява, че с предложените промени в наредбата за медицинската експертиза от страна на Съюза на инвалидите в Българияи с одобрението им, ежедневието на това съсловие от обществото ни ще бъде по-леко.

„Усещаме всеки ден нередностите. Свалят се поголовно процентите намалена работоспособност на болните хора. Аз съм една от тях – на два пъти ми дават 40%, без да се вземат под внимание другите заболявания. Новата проектонаредба прибавя към процента на основното заболяване още 20 процента от придружаващите“ – обясни Маринова.

В община Балчик има три организации, ангажирани с хората с увреждания, общият им брой е над 100 членове. Другият клуб се нарича „Хинап“. На 3 декември те представят втора тематична изложба за тази година (след забрадките) – „Добруджанката и нейните 100-годишни пешкири и месали“. Близо 100 души – членове и гости от клубове в Добрич, ще се съберат за 3 декември край морето.

През 2022 г. певческата група „Росна китка“ към клуба на военноинвалидите и военнопострадалите в Балчик стана на десет. През тези години членовете и разнасяха добруджанската песен. Участваха на 57 фестивала в България, Молдова, Румъния и Украйна. Получаваха грамоти, плакети, дипломи, купи и медали, отбеляза солистката на групата и ръководител на клуба Стойка Георгиева.

Чуйте повече в звуковия файл:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на св. Фотий

Почитаме паметта на св. Фотий Православната църква почита паметта на св. Фотий на 6 февруари. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен..

публикувано на 06.02.23 в 06:10
Кафява мечка

Мечките от добричкия Център за защита на природата и животните - част от международно изследване

Мечките от Центъра за защита на природата и животните в Добрич са част от международно изследване. Екип от учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставили и камери за дистанционно наблюдение на животните. Проектът се изпълнява от Биологически факултет, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на..

публикувано на 05.02.23 в 13:49

Имен ден празнуват Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра

На днешния ден Православната църква почита Света мъченица Агатия (Добра). При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име..

публикувано на 05.02.23 в 10:10

Проучване: Незадоволителното ниво на профилактиката на рака се дължи главно на ниската здравна култура на българина

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително..

публикувано на 04.02.23 в 13:42

Ново споделено работно пространство ще събира творци и програмисти в Бяла

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в Бяла. Новият креативен център (Креа Център) се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала и разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и..

публикувано на 04.02.23 в 11:35

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Важно е да се знае обаче, че около 40% от..

публикувано на 04.02.23 в 08:40
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света. От три години живеят в България, а от..

обновено на 03.02.23 в 17:45