Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметът на "Аспарухово": Бъдещето на Варна е да се развива на юг

Аспарухов мост
Снимка: Румен Сарандев

Бъдещето на Варна е тя да се развива на юг. Това подчерта в интервю за Радио Варна кметът на район "Аспарухово" Ивайло Маринов. "Надявам се, че може да се работи с перспектива, за да се развие районът добре и да не се презастрои. По адресни регистрации "Аспарухово" е най-малкото районно кметство във Варна - около 28-30 хиляди човека. Но според мен тук живеят повече от 45 хиляди - говорим за кв. "Аспарухово", Галата и отделно - местностите. Тук живеят групи от хора, които са тясно свързани помежду си, обичат си квартала и милеят за него. Благодаря им за позициите - дори и когато те не съвпадат с моята!", подчерта Маринов. 


По думите му, след разрастването на района, ще бъдат необходими и повече мащабни проекти. "В тази връзка сме разговаряли с кмета на Община Варна и с главния архитект  - за бъдещи инфраструктурни промени", каза още Ивайло Маринов. Той допълни, че ще са необходими още детски градини и ясли. "Ако всички хора, които живеят в района и местностите, са адресно регистрирани там, ще се подходи по друг начин и ще се търсят средства и по европейско финансиране", допълни Маринов.

Проблемът с пътя за Галата е голям и сериозен, каза още районният кмет. "Сега проектът е готов, но там трябва да се направи и канализация. Без участието на държавата много трудно ще се справим, а оттам нататък - какво да кажем за втори мост. Затова призовавам гражданите да са местно регистрирани в нашия район", посочи Ивайло Маринов. 

Какво още каза районният кмет на Аспарухово - чуйте от разговора на Валерия Василева с Ивайло Маринов:


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора. Лечебният туризъм може да се предлага и в зимните курорти. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров. Поради липсата на сняг хотелиерите станаха много изобретателни. Те предложиха различни решения, сред които много екстравагантни варианти като рисуване с утайка от вино, например,..

обновено на 07.02.23 в 16:43

Лошото време активизира свлачище на крайбрежната алея в Обзор

Заради лошите метеорологични условия част от крайбрежната алея в Обзор е компрометирана, съобщи кметът на Община Несебър Николай Димитров. Той призовава гражданите към внимание при преминаване по алеята, предаде БГНЕС. За цялостния ремонт на съоръжението вече има сключен договор с изпълнител и строителните дейности ще започнат в най-кратки срокове...

публикувано на 07.02.23 в 16:43

Шест бала вълнение измериха в района на Ахтопол

В последните два дни за първи път по нашето крайбрежие инструментално, с помощта на закотвен в шелфовата зона на Ахтопол буй, е измерено вълнение на морето 6 бала. Най-голямата значима височина на вълната е достигнала 4,78 метра на 6 февруари. Симона Георгиева - синоптик във Филиал-Варна на Националния институт по метеорология и хидрология, обясни, че..

публикувано на 07.02.23 в 15:33

Въвеждат контрол на доставките от производител до магазин, разликите в цените са над 30%

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев. "Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете", добави Донев и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в..

публикувано на 07.02.23 в 15:02

Строителството след 2012 година е най-устойчиво на земетресение

Варна влиза в сеизмичната зона през 1987 година. За Североизточна България Вранча оказва голямо въздействие, коментира пред Радио Варна инж. Светлана Николчева от  Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.   Варна е в седма зона на сеизмична активност. Осма зона започва от "Горчивата чешма" и върви на север, в нея попадат Балчик и..

публикувано на 07.02.23 в 14:59

Обявиха тримесечно извънредно положение в десет региона в Турция

Турският президент Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението. На пресконференция, цитирана от Анадолската агенция, Ердоган съобщи, че досега са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени. "Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в нашата..

публикувано на 07.02.23 в 14:23

БЧК събира дрехи, обувки и завивки за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Българският червен кръст започва кампания по набиране на дарения за пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. От организацията отбелязват, че в момента най-неотложните нужди са от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, спално бельо, завивки, хигиенни материали. Желаещите да помогнат могат да предават материалите и вещите..

публикувано на 07.02.23 в 14:10