Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Аптеките във Варненско не стигат

| обновено на 01.12.22 в 15:53
Снимка: Радио Видин

Аптеките във Варненско са по-малко от предвидените на глава от населението. Съгласно формулите, наличните аптеки за Област Варна, надвишават минималния брой, но това е само за сметка на град Варна, където има голяма концентрация. За всички останали общини от областта минималният брой не е изпълнен, съобщават от пресслужбата на Областна администрация. В морската столица към момента действащите аптеки са 159. В заложената формула при направените изчисления, необходимият минимум е изчислен на 106 аптеки.

Една аптека трябва да обслужва 3230 души. Не такава е ситуацията в общините.

Например, в община Аврен аптеката е само една, а е разписано, че трябва да има поне 4 аптеки. 

В община Аксаково има 3 аптеки, а са необходими -10. 

В Областна администрация днес бе приета аптечна карта.  Тя е изработена на база специфичните географски и демографски особености на област Варна и състоянието на системата по осигуряване на фармацевтичното обслужване в областта.

Липсват инсулин и Нурофен за деца в аптеките във Варна


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Томас Сакирис

Томас Сакирис спечели наградата на Радио Варна в Националния детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов"

15-годишният Томас Сакирис, ученик в НУИ „Добри Христов“ Варна, е носител на специалната награда на Радио Варна в 28-то издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ – звукозапис в Концертното студио на радиото . Той е и носител на първа награда в раздел инструменталисти. Наградата на Радио Варна е много важна за мен и..

публикувано на 26.03.23 в 14:50

Смяната на часа е силен стрес за психиката на човек, според експерти

Смяната на часовото време, без значение дали от зимно на лятно или обратно, причинява изключително голям стрeс на психиката на човек. Това коментира за Радио Варна проф. Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация. До 1 април 1979 година България е била само на зимното часово време. След това се въвежда лятното, а..

публикувано на 26.03.23 в 10:16

Десетки варненци се включиха в пролетно почистване днес

Въпреки мрачното, студено и мъгливо време в съботния ден не липсваха ентусиазирани варненци, които се включиха в пролетната акция по почистване на Варна. Приоритетни бяха паркове, междублокови пространства, детски и спортни площадки, както и други обществени територии. Кампанията по почистване бе организирана от дирекция „Екология и опазване..

публикувано на 25.03.23 в 15:08

Благовещение е – празник на всички християни

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди..

обновено на 25.03.23 в 14:14

Не пренебрегвайте пролетната умора

През пролетта човек трябва внимателно да следи емоционалното си състояние, съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В разговор с "Lenta.ru" тя даде няколко съвета как да се справим с пролетната умора и предупреди да не пренебрегваме сезонната депресия. Всеки може да преживее пролетно..

публикувано на 25.03.23 в 11:20

Фестивалът "Здравей, здраве" за шести път във Варна

За шести пореден път във Варна ще се проведе Фестивал на здравето "Здравей, здраве!", този уикенд - 25 и 26 март. Събитието, което тази година е предназначено както за големи, така и за малки, ще бъде на територията на Морско казино - Варна. Богатата програма на фестивала включва общо 16 лекции , 16 практики, както и 13 занятия за деца...

обновено на 25.03.23 в 10:01
НИМХ-ВАРНА

На Благовещение в НИМХ-Варна

На 25 март православната църква чества Благовещение . За българите днешният празник е известен още като Благовец . На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища. Народните поверия гласят..

публикувано на 25.03.23 в 07:00