Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новата "стара" рейдова кула във Варна ще е готова до края на 2023-та

3
Морска гара- Варна
Снимка: Галена Ковчазова / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият облик на някогашната Рейдовата кула във Варна, която е разположена в района на Морска гара, срещу Яхтклуб "Кап. Георги Георгиев" се очаква да е завършен до края на следващата година. Това каза за Радио Варна контраадмирал Румен Николов, директор на главна дирекция Аварийно-спасителна дейност към "Морска администрация".

Стойността на ремонта и реконструкцията – според първоначалните параметри, е 2.5 млн. лв. без ДДС, но предвид инфлацията и промяната в икономическата обстановка, цената вероятно ще бъде коригирана, каза Николов.

Проектът е готов. Той е на „АТИ – АПЕКС 2020“ ДЗЗД, в което влизат две дружества - „АТ Инженеринг 2000“ ООД и „Апекс инженеринг“ ООД. Предстои да бъдат приключени съгласувателните процедури с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, след което да се издаде и разрешителното за строителната площадка.

Замисълът залага разрушаване на сегашната висока част на кулата почти до кота 0, след което ще бъде изградена нова такава с аналогични параметри – с височина около 20 метра. Новата кула ще е на 5 нива, с всички съвременни технологични изисквания и материали. Предвиден и е асансьор за достъп на хора с увреждания. Ниската, по-широка част на сградата няма да бъде пипана, там е заложен само ремонт.

В рамките на реконструкцията е предвидено и укрепване на фундамента въз основа на геодезическите проучвания, които са направени с вземането на ядкови проби на няколко места за проверка на стабилността.

Настоящата сграда на Рейдовата кула е построена през 60-те години на миналия век. Единственият ѝ "козметичен" ремонт е правен през 1999 г., след инцидента с корейски кораб, който се удря в нея. Въпреки лансираните няколко идеи и проекти за обновяване в годините след това, такъв не беше направен. Самата кула не се ползва от години по предназначение. Последното ѝ конструктивно обследване е от 2020 г.

В новата сграда предстои да бъде разположен новият Съвместния координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване. Той ще работи в реално време с данни от всички институции и служби, а наблюдението и контрола обхващат целият български морски участък.
Повече може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на св. Фотий

Почитаме паметта на св. Фотий Православната църква почита паметта на св. Фотий на 6 февруари. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен..

публикувано на 06.02.23 в 06:10
Кафява мечка

Мечките от добричкия Център за защита на природата и животните - част от международно изследване

Мечките от Центъра за защита на природата и животните в Добрич са част от международно изследване. Екип от учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставили и камери за дистанционно наблюдение на животните. Проектът се изпълнява от Биологически факултет, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на..

публикувано на 05.02.23 в 13:49

Имен ден празнуват Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра

На днешния ден Православната църква почита Света мъченица Агатия (Добра). При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име..

публикувано на 05.02.23 в 10:10

Проучване: Незадоволителното ниво на профилактиката на рака се дължи главно на ниската здравна култура на българина

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително..

публикувано на 04.02.23 в 13:42

Ново споделено работно пространство ще събира творци и програмисти в Бяла

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в Бяла. Новият креативен център (Креа Център) се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала и разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и..

публикувано на 04.02.23 в 11:35

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Важно е да се знае обаче, че около 40% от..

публикувано на 04.02.23 в 08:40
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света. От три години живеят в България, а от..

обновено на 03.02.23 в 17:45