Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Радио Варна представя: В очакване на празниците...

Снимка: https://pixabay.com/

Притихнали в очакване на празниците, в които отново ще се съберем със семействата си, си припомняме за интересните срещи и събеседници от ефира на Радио Варна. 

Започваме от датата 4 декември – св. Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. В някои райони на страната Света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. На други места Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. На този ден по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на Света Варвара – Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". И ето ще стигаме до Великденът на всички рибари - така определят Никулден в рибарското пристанище на местността Карантината. Близо 50-сет души всяка година  споделят морския дух, който е жив в малките бараки, в които се чувства топлина и уют: от печката на дърва и от градуса на разговора за живота, за рибата и за съдбата. Но и в очакване на празника, който определят като селски сбор. Ваня Славова припомня срещата си с рибарите от Карантината във Варна, а Мартин Николов с още двама страстни такива.

Броени дни остават до студентския празник 8 декември. Това е ден, в който студентите се откъсват за малко от омагьосания кръг на лекциите и изпитите, за да се отпуснат и да се позабавляват – кой на заведение, кой на хотел или пък в станалите хит по време на пандемията къщи за гости. Един от водещите критерии при избора на място за празнуване при студентите са цените. Тази година заради инфлацията, цените на кувертите са с около 25% по-високи. Повечето студенти у нас предпочитат вечеря без нощувка и отново изборът им е да празнуват в България, екскурзиите в чужбина не им влизат в плановете. Как ще посрещнат студентите 8-ми декември, припомняме от срещите на колегите с тях. 

На 20-и декември започва Новата година, или поне е според народните поверия. Всичко, което се прави на този ден, има магическа сила, може да роди здраве и живот, плодородие и късмет. Затова българинът се вглежда в символите и знаците, които му дава светът наоколо. Поверията са много. Празникът се нарича още Идинажден, Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. За Полазника, разказва Георг Краев – краевед, а Кристияна Димчева, краевед и главен библиотекар в РБ "Пенчо Славейков"- Варна споделя още за своите размисли и спомени, свързани с Бъдни вечер и с Коледа.

Декември месец е изпъстрен с имени дни – на 9-ти празнуват всички Ани, на 13-ти – всички с името Евгения, на 17-ти почитаме св. Даниел, а на 22-ри св. Анастасия. Да не пропуснем и всички именици по Рождество – от Христо и Христина до Радост и Радостина. Стигаме и до още един голям празник в християнския свят- 27 декември - Стефановден. 27 декември е третият ден на Коледа и последният църковен празник за годината. Стефановден е един от най-популярните празници в България. Името Стефан носят над 50 хил. души. Празнуват също тези с имената Венцислав, Станимир, Цанко и Таня. Младите колеги от предаването „Свободен час” припомнят още за традициите по Стефановден. Ще ви срещнем и с още един популярен Стефан. Стефан Вълдобрев е един от любимите за всички ни именници, ето го и него след среща с деца от варненско училище, изловен с китара и с емоция от срещата навръх празника си.

Подгответе се и за няколко доста вкусни минути, защото ще поговорим и за храната, която неизменно ни съпътства по празничните дни. Връщаме лентата назад, за да ви срещнем с няколко готвачи от различни страни. От тях ще получим идеи и за трапезата по празниците.

Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. Сходството е голямо. Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт във Варна, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, а  вторият – според русийския. Мартин Николов ни припомня още от срещите си с тях. 

Близо половината oт пoтpeбитeлитe нa нaй-гoлямaтa в cвeтa coциaлнa мpeжa имaт нaвиĸ дa пocтвaт xpaнaтa cи във Fасеbооk, пoĸaзвa изcлeдвaнe, цитиpaнo oт бpитaнcĸия вecтниĸ Тhе Теlеgrарh. Много често потребителите снимат храната дори преди да са я опитали. Причината е, че бързат да я споделят в социалната мрежа с милиони непознати. Това явление отдавна не е мода, а начин на живот. Класацията водят десертите. Най-често по празниците се появяват снимки на приготвената саморъчно храна, а целта е да покажем изобилие и кулинарни умения.Когато храната е в ресторант или на някое екзотично място, според психолозите, снимката е израз на желанието на автора да покаже завиден социален статус или просто да предаде емоцията на преживяното. При всички случаи целта е да се привлече вниманието към себе си. И докато кулинарната фотография си е сериозно професионално занимание с дълга подготовка, режисура и техническа обезпеченост, то снимките на храна в социалните мрежи са по-скоров категорията мобилна фотография за всеки ден. За снимките по празниците Светлана Вълкова потърси съветите на фотографа Любомир Бенковски-Бенджи.

Декември е месецът на банкетите, дълбоката астрологическа мисъл и зашеметяващите модни решения. Сладкодумната Даниела Иванова и нейната рубрика "Лесна работа" винаги е точно в целта, дори и за преяждането по празниците, което не трябва да допускаме. Припомняме ви за какво още да внимавате по празниците с нея. 

Празниците са хубави, когато са споделени с близки и приятели. Пожелаваме ви да ги посрещнете в здраве и благополучие!


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме паметта на св. Фотий

Почитаме паметта на св. Фотий Православната църква почита паметта на св. Фотий на 6 февруари. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен..

публикувано на 06.02.23 в 06:10
Кафява мечка

Мечките от добричкия Център за защита на природата и животните - част от международно изследване

Мечките от Центъра за защита на природата и животните в Добрич са част от международно изследване. Екип от учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са поставили и камери за дистанционно наблюдение на животните. Проектът се изпълнява от Биологически факултет, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на..

публикувано на 05.02.23 в 13:49

Имен ден празнуват Агата, Агатия, Добрин и Добринка, Добри, Добра

На днешния ден Православната църква почита Света мъченица Агатия (Добра). При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име..

публикувано на 05.02.23 в 10:10

Проучване: Незадоволителното ниво на профилактиката на рака се дължи главно на ниската здравна култура на българина

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си. Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително..

публикувано на 04.02.23 в 13:42

Ново споделено работно пространство ще събира творци и програмисти в Бяла

Ново споделено работно пространство ще отвори врати в Бяла. Новият креативен център (Креа Център) се намира на централния площад в града, в реконструираната бивша ритуална зала и разполага с конферентна зала, отворено пространство с 20 работни места, зала за срещи и четири оборудвани тематични ателиета: музикално, шевно, кино и фото ателие и..

публикувано на 04.02.23 в 11:35

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Всяка година на 4-ти февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака - единствената инициатива, която обединява целия свят. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта. Важно е да се знае обаче, че около 40% от..

публикувано на 04.02.23 в 08:40
Шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини и програмния директор на Института по кулинарни изкуства във ВУМ Хю Бутен.

Ресторант в търговищко село с амбиции за "Мишлен" звезда

За втора поредна година шеф-готвачите Джанфранко Киарини и Анна Киарини гостуват във Варна на Висшето училище по мениджмънт. Двамата са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в над 100 страни по света. От три години живеят в България, а от..

обновено на 03.02.23 в 17:45