Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Улици в село Въглен като лунен пейзаж

| обновено на 05.12.22 в 08:44

Жители на варненското село Въглен се оплакват от липсата на пътища. Липсват тротоари, остатъците от улици наподобяват лунен пейзаж. Друг основен проблем на местните жители е липсата на канализация. Още за несгодите на живеещите в село Въглен, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

Сигнали за лоша пътна инфраструктура ни отведоха във варненското село Въглен, което е част от община Аксаково. То се намира на около десетина километра от Варна, където работят и почти всички жители на селото, които наброяват близо 1 300 души.


Гъста мъгла, зимен мраз и осеян с дупки път ни посрещна във Въглен. Заради температурата от 1 градус или делничния ден улиците бяха пусти. Срещнахме Гинка Кръстева, която е родом от Въглен. Живяла е във Варна, но след като се пенсионира отново се връща в бащината къща на село. По думите й основните проблемите на Въглен са разбитите улици и липсата на канализация.  

"Много са проблемите на селото, но никога никой не ни е направил събрание да ни извика да ни пита... От 20 години ни обещават канализация. Само, когато има избори, тогава идват шефовете от Аксаково.", каза пред микрофона на Радио Варна жителката на Въглен.


В един от магазините на Въглен срещнахме младата Маринела, която е снаха в селото. "Работа има в града, тук няма. Предимно заради дъждовете и снега тук асфалтът не издържа.", ни разказа тя. По нейните спомени улиците в селото се ремонтирани преди около 2 години, преди парламентарните избори. Малките деца се носят на ръце, защото няма как да минеш с количка, добави още тя.

Местните жители сякаш са се примирили с несгодите във Въглен. Въоръжени с търпение и гумени ботуши крачат през дупките, пълни с кални локви и продължават своя делник.

ВИЖТЕ ОЩЕ
ТД на НАП-Варна

Над 2 500 варненци подадоха годишни декларации през първите 20 дни от данъчната кампания

Над 2 500 са подадените в Националната агенция по приходите във Варна годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъците на физическите лица  през първите 20 дни на кампанията за деклариране на доходи, получени през 2022 г.  Те са с 25% повече в сравнение с постъпилите формуляри за същия период на миналата година. Завишен интерес се наблюдава..

публикувано на 02.02.23 в 14:12

България в групата на страните с опорочена демокрация

България е класирана на 57-о място в Индекса на демокрацията за 2022 г., става ясно от публикувания доклад на Economist Intelligence Unit (EIU). Това представлява спад с 4 места спрямо предходната година и поставя страната в групата на държавите с опорочена демокрация, предаде БГНЕС. Годишното проучване оценява състоянието на демокрацията в 167..

публикувано на 02.02.23 в 13:49

Представят детската линейка "Аз Вярвам и Помагам" във Варна

Първата детска линейка на Варна, дарена от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", ще бъде представена в морската столица. Чисто новата и изцяло оборудвана детска линейка ще бъде изложена пред входа на голям търговски център на бул. "Сливница" (от страната на бул. "Република"), на 17, 18 и 19 февруари от 10 до 19 часа , съобщиха..

публикувано на 02.02.23 в 13:32

Клиенти се оплакват: Купуваме храна в торбичка, на касата таксуват кутия

Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини от началото на тази година продават на клиентите си ястията и продукти задължително само в кутийки от по 20 стотинки. Това показва проучване на онлайн платформата „Ние, потребителите“, съобщават оттам. Повод за него стана сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил..

обновено на 02.02.23 в 13:16

АИКБ: Ще оспорим решението за минималната работна заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и национално представените работодателски организации се обявиха против минималната работна заплата /МРЗ/ от 2024 година да се определя в размер на 50% от брутната средна заплата за страната. Те ще оспорят решението на Народното събрание в международните институции – в Европейската..

публикувано на 02.02.23 в 12:40

Ремонтират пътя през местността Кулака край Балчик

Рехабилитацията на пътя в местността Кулака започна, съобщава Община Балчик. Ремонтът на пътното трасе обхваща участък с обща дължина над 3,5 километра от кръстовището на изхода на град Балчик в посока курорта Албена до връзката с път Е87.  Дейностите трябва да приключат до Великден и включват почистване на храсти и премахване на горния слой от..

публикувано на 02.02.23 в 12:08

Президентът разпуска парламента утре, в новия служебен кабинет - само една промяна

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година, в което има само една промяна. Нов е..

публикувано на 02.02.23 в 11:08