Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Година на паламуда изпращат рибарите в Балчик

Снимката е илюстративна
Снимка: архив

Броят на лодките, които влизат в морето, винаги да е равен на тези, които се прибират. Това е редовното пожелание на председателя на рибарското сдружение „Балчик“ Росен Димов за 6 декември. Към него и тази година се добавят молитвите към свети Николай за живот и здраве на всички.

„От рибарската 2022 година колегите би трябвало да са доволни, защото тук, в Северното Черноморие, паламудът идва много рядко. Такъв богат улов имаше може би преди десет години. Тази година даде, че даде – хванаха си всички много паламуд, морето ни даде и чернокоп в мрежите, по нова година идва и сезонът на карагьоза“– обобщава Димов. Морето е лошо в седмицата преди Никулден, но пък всеки си е запазил провизии за празниците във фризера.

Активните рибари в сдружението, които са около 35, очакват през 2023 година рибарските помещения до Морска гара, изградени по европроект и дадени им през 2016-а за безплатно ползване 5 години, да се предоставят отново на неправителствената организация.

Любителите рибари нямат основание за оплакване през този сезон след пасажите от сафрид през юли, август и септември – смята и рибарят Виктор Лучиянов. В началото на септември дойде дребният паламуд и късметлиите имаха възможност да хванат от тази деликатесна риба. „Последно имаше 2016, преди това 2012 и 2007, т.е. късметлиите горе-долу през пет шест години хващат паламуд. Тази година наблюдавахме едно много рядко и интересно явление, наречено от турски „деври“. Рибата тръгва на север, поради хубавото време през октомври и ноември. Всички рибни пасажи от паламуд, които бяха стигнали на юг от Приморско, обърнаха и тръгнаха към севера, нос Калиакра и района на Балчик. През тези дни, около десетина, имаше рекорден улов от любителите рибари. Последно така беше през 2003 г., т.е. случва се след 20 години“ – отбелязва риболовецът, известен с прякора си Фишмастера. 6 декември се готви да посрещне със солен паламуд по стара балчишка рецепта плюс маринован по липованска и неизменния паламуд Ропотамо.

В Балчик за празника традиционно се предлагат пресен шаран, през този се очаква на цени между 8 и 8,60 лева за килограм, и толстолоб по 5,50 лв., но морските хора предпочитат черноморските риби. Чернокопът, сафридът и паламудът са сред любимите, а за рибената чорба – попчето.

„За обяда на Никулден правя рибена чорба, по типичен за Североизточна Добруджа и Балчик начин. Рецептата включва прясна риба, мляко, яйца, картофи, моркови, най-малко пет вида риба, но най-вече попче, то отделя слуз, която е незаменима подправка в чорбата“ – обяснява Стойка Георгиева, която предпочита даровете от солените води. От сладководните си запазва люспа от никулденския шаран в портмонето, която да и носи берекет и здраве през идната година. „Дано да е по-добра и най-сетне политиците ни да вземат решение да се обединят и направят сериозно правителство“ – пожела си балчиклийката.

Подробностите чуйте в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 000 кукери и сурвакари от Балканите гонят злото на фестивала в Перник

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник, който e най-големият в България и на Балканите, е най-шумното и пъстро място този уикенд. 29-ото поредно издание на фестивала събира на едно място над 10 000 участници. Кристиян Скримов, пиар на Община Перник, разказа, че първото издание..

публикувано на 28.01.23 в 13:41
Хайделберг, Германия

Най-много българи в ЕС има в Германия, Испания и Италия

Най-голямата българска диаспора в Европейския съюз живее в Германия, предаде репортер на БГНЕС. Официалният брой на нашите сънародници във Федералната република е 410 885 души, показва справка изготвена от посолството ни в Берлин и генералните консулства във Франкфурт и Мюнхен...

публикувано на 28.01.23 в 09:06

25 хиляди ученици учат испански в България

През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“. Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението..

публикувано на 27.01.23 в 19:32

Чинарът в "Аспарухово" на 1051 години победител в конкурса „Дърво с корен 2022"

Чинар край Варна на 1051 години е големият победител в конкурса „Дърво с корен 2022" , съобщиха организаторите от Фондация ЕкоОбщност . За 13-та поредна година конкурсът търси любими на хората дървета и разказва техните истории. Гласуването бе онлайн. Най-много гласове - 1593 - събра чинарът от Варна, номиниран от Мария Стефанова и децата от..

публикувано на 27.01.23 в 16:03

Екофабрика в Езерец по време на междусрочната ваканция

Кампания за опазване на влажните зони и аквакултури организира народно читалище „Отец Паисий 1901“ в село Езерец и кани всички деца и възрастни,  които желаят, да участват. „Очакваме ви в междусрочната ваканция от 2 до 5 февруари от 10,00 часа с  игри, експерименти, прожекции и дискусии , както и  почистване на плажа ! Заедно  да опознаем влажните..

публикувано на 27.01.23 в 15:12
Снимката е илюстративна.

Краеведски клуб в Добруджа дигитализира традиции и спомени

Краеведският клуб „Родна Добруджа“ при Читалище „Свобода-1897“ – село Гурково представя първия филм от своята видеосбирка. В него групата за народни обичаи „Живи корени“ при читалището пресъздава Бабинден. Самодейците претворяват тачения женски празник в Етнографската къща в Балчик по покана на Историческия музей в града. Амбицията  на краеведския..

публикувано на 27.01.23 в 14:28

Метални колчета с верига на улица във Варна пречат на излизането от колите

Заради метални ограничителни колчета с верига, поставени по протежението на ул. "Феликс Каниц" 32-34, от паркиралите успоредно автомобили може да се излиза само от вратите откъм улицата заради малкото отстояние от тротоара. За този проблем сигнализират слушатели на Радио Варна. Три са паркоместата, част от синята зона, които създават неудобство на..

обновено на 27.01.23 в 13:44