Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаем потенциален самоубиец?

Жените правят повече опити, но по-често са неуспешни

Снимка: medicalnews.bg, Архив

За съжаление, само за седмица във Варна трима души сложиха край на живота си, скачайки от Аспаруховия мост.

Черната статистика и зачестилите напоследък случаи на самоубийства провокираха някои въпроси, свързани с психичното здраве на хората и какво би провокирало човек да стигне до едно такова крайно решение.

Според професор Христо Кожухаров, президент на Българската психиатрична асоциация, най-често се самоубиват хора, които страдат от депресивни разстройства.

"Някои имат психотична депресия с мисли за вина, липса на смисъл на живота и безпреспективност. Има и хора, които са с тежки нелечими заболявания и виждат "изход" в самоубийството. Възможно е причините да са свързани и с времената, в които живеем. Пост-ковид времето, войната, инфлацията", каза проф. Кожухаров.

"Има един такъв феномен на индуциране - т.е когато се извършат едно, две самоубийства и вероятността за следващо е по-голяма", допълни още той.

Според професор Кожухаров, най-важна е превенцията, защото не са малко случаите, в които самоубийците се отказват, дали защото са размислили или са имали някаква преграда пред себе си.

"Преди 6-7 години отново имаше съвпадение на няколко случаи на самоубийства. Тогава, от Българската психиатрична асоциация стигнахме до извода, че във всеки град в България има място, от което самоубийците предпочитат да скочат. Във Варна това е Аспаруховия мост", каза проф. Кожухаров. Той беше категоричен, че е необходимо да бъдат сложени някакви прегради като мрежи по примера на Сан Франциско.

"Ако човекът е затруднен във възможността да извърши самоубийство, той може да бъде разубеден", поясни проф. Кожухаров.

Поведенчески сигнали

Според президента на Българската психиатрична асоциация, има някои "сигнали" в поведението, по които можем да разпознаем човек със суицидни мисли.

"В поведението на тези хора има много апели за помощ, които остават незабелязани. Много често тези хора започват да правят опити за прощаване, приключване, завършване на различни актове, завещания. И хората не го приемат сериозно. Ако пък човек, който е по деен в един момент притихне и се отдели, това също би трябвало да послужи за сигнал", поясни професор Христо Кожухаров.

В случай, че "уловим" този сигнал, първата ни реакция е да говорим с този човек. Една част от него не иска да извърши това нещо и той търси причини да не го направи", каза още той.

По-сложна е ситуацията с хората, които живеят сами. Професор Кожухаров напомни, че преди години е имало телефони на доверието, на които хората могат да се обаждат и да споделят проблемите си и да получат психологическа подкрепа.

"Не е лошо Община Варна да помисли за един такъв телефон като превантивна мярка срещу самоубийствата", апелира проф. Кожухаров.

Мъжете или жените са по-склонни към суицид?

По този въпрос, професор Кожухаров беше категоричен, че жените заявяват повече опити за самоубийство, но по-често те са неуспешни.

"Мъжете правят повече успешни опити", каза още специалиста.

Чуйте интервюто на Иван Барбов с проф. Христо Кожухаров:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Манушев

Пл.Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с - висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10
Закон за устройство на територията

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези..

публикувано на 15.04.24 в 09:30