Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са най-подходящите пожарогасители за дома?

Снимка: Мартин Николов

С навлизането в отоплителния сезон опасността от възникване на пожар както от огън, така и от претоварването на електрическите инсталации, скочи рязко. Затова е добре вкъщи да държим едно от достиженията на техническия прогрес, наречено пожарогасител. Не е задължително, но е хубаво да има и да е на достъпно място, и да ни е под ръка.

В България и в Европейския съюз се използват четири вида пожарогасители. В едни от тях има вода, в други - няма. Тези, при които гасителният агент е на водна основа, не се препоръчват за гасене на пожари, предизвикани от електрчеството.

Пожарогасителите с въглероден диоксид са най-подходящите за домашно ползване, посъветва ни Михаил Кърков от фирмата, която поддържа изправността на противопожарните средства на Радио Варна. "Подходящ е, защото в затворено пространство гаси всичко и няма да изцапа мебелите", допълни той.

В случаи на горящи мебели, огънят може да се загаси с вода и пяна. При запалване на електрическо табло се използват праховият пожарогасител или този с въглероден диоксид. 

Подробностите чуйте от разговора на Мартин Николов с Михаил Кърков:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Широкото използване на антибиотици при Ковид е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала..

публикувано на 28.04.24 в 08:41

Над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден, към сметището в село Въглен

Стотици варненци се включиха в кампанията на Община Варна за почистването на града Това не е еднодневна акция, а процес, който ще продължи, коментира кметът Благомир Коцев Към сметището в село Въглен са извозени над 120 тона отпадъци, многократно повече от обичайното количество за ден Стотици варненци във всички райони на града и петте..

публикувано на 28.04.24 в 08:37

Цветница е!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните..

публикувано на 28.04.24 в 08:29
Есенно море

Времето днес- слънчево до обяд, в късните следобедни часове е възможно да превали

Днес ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Максимални температури от 19° до 24°, само по крайбрежието ще останат малко по-ниски между 15° и 20°. За Варна 19°. Вълнение на морето 2-3 бала...

обновено на 28.04.24 в 08:23

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21