Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на наркопрестъпленията във Варна през последните месеци

Снимка: БГНЕС

Значителен ръст в регистрираните престъпления, свързани с наркотични вещества, отчитат окръжни и районни прокурори, влизащи в обхвата на Апелативен регион-Варна.

В работата на специалистите през последните месеци на годината е поставен акцент върху дела, свързани с разпространение на наркотични вещества, тяхното държане и употреба, както и управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и/или забранени субстанции, информират от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

В резултат на тревожната статистика, са предприети незабавни действия по анализ и набелязване на мерки за продиводействие съвместно с органите на МВР. 


Във връзка с разпореждане на Главния прокурор на Република България Иван Гешев, в района на Апелативна прокуратура – Варна има 58 лица привлечени към наказателна отговорност. 7 от тях са задържани за срок до 72 часа. По активизираните дела са извършени и 12 претърсвания и изземвания.

Общият брой на новообразуваните в хода на специализираната операция досъдебни производства е 42. Извършени са 28 броя претърсвания и изземвания. Задържаните по Закона за МВР лица са 58, като 7 от тях са привлечени в качеството им на обвиняеми.

Целта на общите действия на прокуратура и полиция е противодействие на наркопрестъпленията, които сериозно застрашават българските граждани. Създадена е организация за бързо и приоритетно разследване на случаите, по които се извършват проверки с цел разкриване на престъпленията, ангажиране на наказателната отговорност и налагане на справедливи наказания в най-кратки срокове, допълват от Апелативната прокуратура.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам", и на "Кулата", предаде БНР.  На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция той е натоварен на изхода за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"...

публикувано на 17.07.24 в 08:31

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Адресите без ток на 17 юли

На 17.07.2024 от 08:00 ч. до 14:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Варна - Промишлена зона Метро, Западна промишлена зона, фирмите: ФАЙТЪР ООД, ХЕРА БГ ООД, ГЕЯ КОМЕРС 5 ООД, ХИЛТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД, ЗОРА - М.М.С. ООД, АНДИ-Л ЕООД,..

публикувано на 17.07.24 в 06:11

Горещините продължават и в сряда

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

публикувано на 17.07.24 в 05:57

Изведоха от дома им две деца, държани четири години заключени от майка си

Две деца от Стара Загора - на 14 и на 17 години са държани под ключ в жилището си цели четири години. За случая на подрастващите, поставени в риск, е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година, предаде БНР. След дълги битки с институциите децата са изведени и са настанени при родственици, в момента са на..

публикувано на 16.07.24 в 19:45

Следят ситуацията с пожарите във Варна с дрон и термокамера

С помощта на дрон с термокамера наблюдават териториите във Варна, засегнати от пожари през последните дни, съобщава кметът на Варна Благомир Коцев във фейсбук. Особено внимание се обръща на  района на блоковете 404 и 405 във Владиславово. Там термалната камера е отчела нормални температури в зелените пространства под 40 градуса, посочва още кметът...

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Утре връщат надвзетите пари от дублирани плащания на клиентите на ДСК

Сумите от всички дублирани картови трансакции ще бъдат налични по сметките на клиентите утре сутрин, 17 юли 2024, информират от банка ДСК. Това ще стане автоматично, не е нужно действие от страна на клиентите,  се казва в съобщение, публикувано на страницата на банката във връзка с установена днес техническа грешка , при позволяваше дублирано плащане..

публикувано на 16.07.24 в 18:02