Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният инженер на Радио Варна: Чистият аналогов звук е най-добрият за мен

Радио Варна днес празнува своя 88-и рожден ден. Отдавна навлезли в дигиталната ера, обръщаме поглед към старите магнетофонни ленти, които могат да разкажат не една или две истории и да припомнят любопитни моменти от „кухнята“ на създаването на новини... десетилетия назад. Наш радиогид ще бъде главният инженер на Радио Варна Румен Радев, който разказа пред Светлана Вълкова за професионалните магнетофони, чистия аналогов звук и изкуството на монтажа... преди близо 30 години. Румен Радев е от 1994 г. в радиото. Помни и разказва за времената, в които журналистите са носели тежки записващи устройства, които все още се пазят в радиото. Чистият аналогов звук, казва Радев, е най-доброто, което може да се чуе.

Каква е била записващата техника в началото, когато дойде в радиото, и как се е развила тя през годините?

В началото основните носители в студиата бяха магнетофонни ленти. Записващите устройства на репортерите бяха с касетки. Те са по-разпространени и познати на младото поколение. Когато аз дойдох в радиото, всичко беше записано на магнетофонни ленти – джинглите, опознавателните сигнали и материалите на журналистите – всичко се пускаше от магнетофон. Това са доста големи стационарни устройства, които ние наследихме и при преместването в новата сграда останаха в студиата, докато напълно се цифровизираха сигналите, които има да вървят от компютър. Впоследствие ние ги изкарахме от студиата – долу са в нашето монтажно студио, където влизат външни хора и се впечатляват от тази техника, която наистина изглежда огромна. Това е професионалната техника, с която работехме през 90-те.


От касетка се прехвърляше върху магнетофонна лента. Беше много атрактивно как се монтира записът, защото той изисква много прецизна работа – рязане с ножичка, лепене, да хванеш точно звука, къде да отрежеш... Имаше и специални хора, които го практикуваха, макар че и ние се бяхме понаучили. Това, макар и преди повече от 20 години, е по-нов период. Преди това колегите-репортери са ходели с доста обемисти и тежки магнетофони. 

Те ходеха на времето с едни "Ухер"-и, модел 4 000 и 6 000 , имаше и ролкови "Сони". Най-култовият модел е една "Награ", която е наистина уникална, и още я пазим. Това е супер магнетофон. Но масово се ползваха "Ухер"-и. Там метражът на лентата не е голям като тези, които бяха в студиата (така наречените STM 610 се водят като модел). Унгарски са, професионални магнетофони. Работят с лента, която е 1 км. При самия монтаж беше изкуство точно къде да изрежеш, слагаха се едни хартийки като маркерчета, където свършва единият материал и започва другият, за да види звукорежисьорът кога да спре лентата. Сега при компютъра всичко се вижда - всички пикове и спадове. Докато там се караше на усет.


А откъм качество на звука – как го преценяваш?

За мен чистият аналогов звук, който се записва на тези ленти, е най-доброто, което може да има. Младите хора сега може да не са съгласни с мен, но с тази цифровизация и с всички тези цифрови сигнали, обработки и вмешателства може да се направят чудеса със сигнала. От чистия аналогов сигнал, от тези магнетофони, се чува превъзходно. Това за мен е реалният звук, който може да се възпроизведе – записан и после възпроизведен.

Ти си почитател на аналоговия звук и аз виждам тук този прословут твой магнетофон.

Той е по-малкият брат на тези STM 610. Това е STM 310 , който е преместваем. Докато другите са на едни стойки, които са стационарни, и доста по-тежки.





Каква музика си пускаш? Имаш ленти.

Имам ленти, които въпреки времето и престоя, незнайно къде и при какви климатични и температурни условия, са се запазили, и звукът е перфектен!

Ако искате да чуете звука от магнетофонна лента, както и цялото интервю на Светлана Вълкова с Румен Радев – пуснете си звуковия файл. И усетете вълнението, с което колегите разказват за работата си. В празничния за Радио Варна 9 декември.




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит във Варна

Община Варна и дирекция „Превенции“ организират информационна кампания за превенция на рисковото поведение „Лято без риск“. Тя ще се проведе на 30 юли (вторник) от 10:30 ч. до Слънчевия часовник в Морската градина. Над 30 доброволци към общинската дирекция ще отговарят на въпроси на граждани и гости на града по важни и чувствителни теми като последици..

публикувано на 29.07.24 в 13:38
Дядо, внуче

Лесна работа: Подаръкът

Когато съм се родила, дядо посадил дърво и го нарекъл на мен. Братовчедите ми също имаха свои дървета. Попски круши. Невероятно сочни и сладки. С всеки следващ рожден ден на патрона си, дърветата растяха по-високо; сянката, която хвърляха наоколо, ставаше по-гъста; плодовете – по-едри и вкусни, а жълтият им цвят толкова се насищаше, че грееше..

публикувано на 29.07.24 в 12:30

Безплатно изследват за хепатит B и C в Добрич

От днес до втори август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на вирусни..

публикувано на 29.07.24 в 10:44

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05