Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в област Бургас във ВиК сектора

Снимка: БГНЕС

Областният кризисен щаб в Бургас обяви частично бедствено положение във ВиК сектора в областта, считано от 16:00 часа на 8 декември 2022 до 16:00 часа на 15 декември 2022 г.

Частичното бедствено положение се обявява за общините Царево, Приморско, Созопол и част от община Средец, които се захранват от язовир Ясна поляна.

Да бъде обявено частично бедствено положение във ВиК сектора в област Бургас предложи Асоциацията по ВиК в региона на свое заседание днес, предаде БНР-Бургас.

Причина за това стана представеният доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовир Ясна поляна е значително компрометирана и поставя пред реален риск част от населените места от област Бургас да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата.

ВиК-Бургас обяви, че необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв. Има изработен идеен проект, приет на експертен съвет във ВиК-Бургас. Предстои изготвянето на работен проект и спешно предприемане на ремонтни дейности.

Членовете на Асоциацията по ВиК единодушно гласуваха предложенията на кмета на община Бургас Димитър Николов инвестициите за ремонта на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна да са за сметка на ВиК-Бургас, а не от бюджетите на общините. Кметовете на останалите черноморски общини настояха да се търси целево финансиране чрез МРРБ или от Междуведомствената комисията за бедствия и аварии към Министерския съвет, за да не се поема допълнителна финансова тежест от крайните потребители на ВиК услугите.

В продължение на търсене на решение за намаляване цената на водата от последното заседание на Асоциацията бе прието предложението на кмета на Бургас да се оспори решението на КЕВР, според което цената на водата в област Бургас да бъде намалена само с 5%. В тази връзка областният управител проф. Нейкова ще организира среща между кметовете на общини и ВиК-Бургас с ръководствата на КЕВР и ВиК Холдинга, на която да се търси решение на проблема с цената на водата.

Областният управител разпореди на директора на ВиК-Бургас да изготви спешен доклад за техническото състояние на съоръженията към язовир Камчия, който да бъде докладван на следващото заседание на Асоциацията по ВиК.

Не се предвижда прекъсване в подаването на питейна вода в следствие на ремонтните дейности.

ВИЖТЕ ОЩЕ
ТД на НАП-Варна

Над 2 500 варненци подадоха годишни декларации през първите 20 дни от данъчната кампания

Над 2 500 са подадените в Националната агенция по приходите във Варна годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъците на физическите лица  през първите 20 дни на кампанията за деклариране на доходи, получени през 2022 г.  Те са с 25% повече в сравнение с постъпилите формуляри за същия период на миналата година. Завишен интерес се наблюдава..

публикувано на 02.02.23 в 14:12

България в групата на страните с опорочена демокрация

България е класирана на 57-о място в Индекса на демокрацията за 2022 г., става ясно от публикувания доклад на Economist Intelligence Unit (EIU). Това представлява спад с 4 места спрямо предходната година и поставя страната в групата на държавите с опорочена демокрация, предаде БГНЕС. Годишното проучване оценява състоянието на демокрацията в 167..

публикувано на 02.02.23 в 13:49

Представят детската линейка "Аз Вярвам и Помагам" във Варна

Първата детска линейка на Варна, дарена от благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", ще бъде представена в морската столица. Чисто новата и изцяло оборудвана детска линейка ще бъде изложена пред входа на голям търговски център на бул. "Сливница" (от страната на бул. "Република"), на 17, 18 и 19 февруари от 10 до 19 часа , съобщиха..

публикувано на 02.02.23 в 13:32

Клиенти се оплакват: Купуваме храна в торбичка, на касата таксуват кутия

Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини от началото на тази година продават на клиентите си ястията и продукти задължително само в кутийки от по 20 стотинки. Това показва проучване на онлайн платформата „Ние, потребителите“, съобщават оттам. Повод за него стана сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил..

обновено на 02.02.23 в 13:16

АИКБ: Ще оспорим решението за минималната работна заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и национално представените работодателски организации се обявиха против минималната работна заплата /МРЗ/ от 2024 година да се определя в размер на 50% от брутната средна заплата за страната. Те ще оспорят решението на Народното събрание в международните институции – в Европейската..

публикувано на 02.02.23 в 12:40

Ремонтират пътя през местността Кулака край Балчик

Рехабилитацията на пътя в местността Кулака започна, съобщава Община Балчик. Ремонтът на пътното трасе обхваща участък с обща дължина над 3,5 километра от кръстовището на изхода на град Балчик в посока курорта Албена до връзката с път Е87.  Дейностите трябва да приключат до Великден и включват почистване на храсти и премахване на горния слой от..

публикувано на 02.02.23 в 12:08

Президентът разпуска парламента утре, в новия служебен кабинет - само една промяна

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година, в което има само една промяна. Нов е..

публикувано на 02.02.23 в 11:08