Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Единственият университет, който отчита тока на студентите като битови потребители, е във Варна

Снимка: архив


Студентите, настанени в общежитията на Медицински университет-Варна, единствени в страната плащат консумираната електроенергия по цени на регулирания пазар. Това стана възможно благодарение на усилията на ръководството на университета, договорило по-ниските цени с електроразпределителното дружество, което оперира на територията на Североизточна България. За Радио Варна от Енерго-Про посочват, че разглеждат индивидуално всички подадени заявления за прехвърляне на клиентите към битово потребление:

„В Закона за енергетиката е определено, че битов клиент е клиент, който купува електрическата енергия за собствени нужди. Според регулаторната практика водещ критерий за разделение между битов и небитов клиент са нуждите, за които се ползва електрическата енергия в обекта, а не предназначението на същия. Оттук следва, че за да могат студентските общежития да се снабдяват от крайния снабдител е необходимо да отговорят на следните условия: обектът да е присъединен към разпределителната мрежа на ниво ниско напрежение и собственикът/ползвателят/наемателят да докаже, че енергията ще се използва за битови нужди.”

"Студентите на Медицинския университет във Варна са единичен случай", коментира председателят на Националното представителство ва студентските съвети в България Даниел Парушев. За него решението трябва да се търси на национално ниво - студентите да се разглеждат като битови потребители на ток, а не като промишлени.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Свети Три светители

Църквата чества паметта на светите Три Светители

На 30 януари църквата чества паметта на светите Три Светители – това са тримата велики отци и учители на православната вяра и стълбове на богословието – св. Василий Велики (379 г.), св. Григорий Богослов (390 г.) и с. Йоан Златоуст (407 г.). Православната църква е отредила от векове на този ден да се чества заедно тяхната памет и така да се отдава..

публикувано на 30.01.23 в 06:34

От днес започва дератизация на каналните шахти и дерета във Варна

Започва масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на община Варна, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ /ДДД/. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите. Използват се препарати на антикоагулантна основа, със санитарно разрешително за пускане на..

публикувано на 30.01.23 в 06:29

Облачно с превалявания от сняг

Днес облачността, главно във вътрешността на района ще е по-значителна, на места ще има слаби превалявания от сняг. Вятърът постепенно ще се преориентира от западна четвърт и ще е слаб до умерен. Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 0° и 5°, за Варна около 4°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 8°-9°...

публикувано на 30.01.23 в 06:26
Папа Франциск

Папата осъди нарастващата "спирала на смъртта" в Близкия изток

По време на неделната проповед папа Франциск осъди възобновяването на насилието в Близкия изток, като призова и двете страни в израелско-палестинския конфликт да започнат "искрено търсене на мир". "Спиралата на смъртта, която се увеличава с всеки изминал ден, само затваря малкото проблясъци на..

публикувано на 29.01.23 в 17:05

Облачно със слаб сняг

Предимно облачно. На места ще превали слаб сняг. През нощта ще духа слаб, по Черноморието до умерен северозападен вятър, който утре ще се обърне от запад, като и по Черноморието временно ще отслабне. Минимални температури между минус 3 и плюс 2, максимални от 0 до 5 градуса, за Варна минимална около 0, максимална около 4 градуса...

публикувано на 29.01.23 в 16:05

Трима загинали и 15 ранени в катастрофи за 24 ч.

Трима души са загинали, а 15 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Регистрирани са 12 тежки произшествия. В София са станали 18 леки и два тежки пътни инцидента, при които трима са ранени. Пътните настилки са заснежени, мокри на места заледени, обработени и проходими при зимни условия.

публикувано на 29.01.23 в 14:05

Фармацевти и лекари призоваха за по-строги закони на ЕС срещу бъдещ недостиг на лекарства

Лекари и фармацевти призоваха Европейската комисия да изготви по-строго законодателство за предотвратяване на бъдещ недостиг на лекарства, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отказа да обяви настоящите строги ограничения на антибиотиците за "важно събитие". От есента на миналата..

публикувано на 29.01.23 в 12:40