Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се увеличение на таксата за синя зона в Балчик

Снимка: Албена Иванова

До два-три месеца Oбщинският съвет в Балчик ще обсъжда разширение на обхвата, промяна на периода на действие и вдигане цената на синята зона в Балчик, която в момента е 1 лев на час. Това заяви кметът на общината Николай Ангелов на днешната сесия на местния парламент в отговор на коментарите по точката за отпускане на безлихвен заем от 100 хиляди лева за дружеството „Кибела 2014“, което оперира платеното паркиране в Белия град, стартирало в края на лятото. Целта е повишаване на доходността и ефективността на работата,  в това число минимизиране на човешкия фактор.

Дебатите се насочиха към докладната на изпълнителния директор Йордан Йорданов, в която се обяснява къде ще бъдат инвестирани парите – изграждане на системи за платено паркиране на обособените паркинги Морска гара, площад Рибарски и новопоявилия се, този на общинската болница, който не фигурира в наредбата за платеното паркиране. Точката по кредита за нововъведения се измести към въпроса да бъде ли включен, или не. Поддръжниците, сред които и кметът, смятат, че така ще се въведе ред за място, където трудно могат да паркират пациенти, тъй като местата са заети основно от медицински персонал и живеещи наоколо, както и че това е масова практика пред здравни заведения. Освен това в съседство има безплатен паркинг и се обсъжда варианта за един час гратисен престой, по подобие на подземния паркинг в центъра. Противниците – че болката на хората ще бъде подсилена още с таксуването на влизане. Обект на разговорите стана и паркинг Двореца, който според последните решения ще продължи да се дава под наем и няма да генерира приходи в обхвата на т.нар. синя зона.

В крайна сметка се пристъпи към гласуване и одобрение на заема, без гласовете на трима от присъстващите 19 съветници. Така зимните месеци ще се изпълняват техническите решения, а администрацията ще подготвя с цел оптимизация проекторешението за изменение на наредбата за платено паркиране.

Синята зона да работи до 18-19 часа през лятото, предлага изпълнителният директор Йордан Йорданов. Той бе категоричен, че дружеството може за се самоиздържа: „На 1 август започнахме с 10 000 лева кредит, върнали сме го. Дори сме започнали инвестиции в подземния паркинг."

Според съветника Атанас Жечев тази дейност е неефективна в сегашния си вариант. "Винаги съм бил против, едва ли ще генерира приходи, за да се самоиздържа. Синя зона в зимния период е ненужно", изрази мнение той да се направи анализ на приходите през лятото и студените месеци. 

От голям поддръжник на синята зона, вече съм против нея, защото тя се превърна в тормоз за местните хора, гласува единствено против точката Симеон Господинов. По думите му през активните месеци редът по невралгичните места може да се регулира от органите на реда. 

Парите от наема на паркинг "Двореца" да постъпват в общинското дружество „Кибела“, предложи съветникът Виктор Лучиянов.

Кметът Николай Ангелов е оптимист и се надява заетите 100 хиляди лева да бъдат върнати до края на 2023 година.

А активни съветници в залата днес дадоха старт на предизборната кампания с обвиненията в популизъм.

Подробностите чуйте в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В неделя ще е горещо, възможни са превалявания и градушки

През нощта ще е предимно ясно, а утре до обяд слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно във вътрешността ще паднат краткотрайни валежи с гръмотевици, възможни са и градушки. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от изток и югоизток. Минимални температури между 20° и 25°, преобладаващи..

публикувано на 20.07.24 в 16:37

Тома Белев: За 17 години в огромна част от населените места на воден режим в България не е променено нищо

Според официалната статистика, над 300 населени места в България или около 200 хиляди души са в режим на водата. По неофициални данни, тези места са три пъти повече. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ Тома Белев от „Зелено движение“. По думите му, големият проблем в България не е липсата на вода в земеделието, а изцяло..

публикувано на 20.07.24 в 14:15

1/3 от валидаторите в "Градски транспорт" Варна не работят, фирмата която ги е поставила иска още средства чрез анекс към договора

За изграждането на билетната система на „Градски транспорт“ Варна са били изразходвани 8 милиона лева. Поддръжката пък струва 9 милиона за три години. Данните изнесе общинският съветник от ПП/ДБ Михаил Луков, който е и член ПК „Транспорт“. По думите му, тези девет милиона лева през последните години са изхарчени предсрочно и фирмата "Балистик..

публикувано на 20.07.24 в 13:44

Тестове за грамотност по български език в Морската градина

Летният правописен маратон от инициативата "Бъди грамотен", се провежда за пореден път във  Варна. До сцена "Раковина" жителите и гостите на морската столица  имат възможността да проверят знанията си по български език и да получат безплатни правописни консултации.  Организаторите от Академика БГ са подготвили тестове в три възрастови групи, а за..

публикувано на 20.07.24 в 12:54

32 градуса по обед във Варна

Варна е най-топлата точка край морето в съботния ден. Това показват данните на синоптиците, подадени от метеостанциите по места. В 12 часа в морската столица са измерени 32 градуса, в Бургас, Ахтопол и носовете Калиакра и Емине 30 градуса, 29 в Шабла. Най-топло във вътрешността на Източна България е в Русе и Карнобат, където са регистрирани 34 градуса,..

публикувано на 20.07.24 в 12:45

Протестиращи в Евксиноград: Искаме крайни срокове на ремонтите

До края на месец септември пътните настилки в местността Евксиноград трябва да бъдат възстановени, след провежданите ВиК-ремонти. Водното дружество ще ги възстанови във вида преди дейностите и с гаранция осем години . Това каза днес заместник-кметът по инфраструктурата на община Варна Пламен Китипов по време на протеста на живеещите там..

публикувано на 20.07.24 в 12:24
тродос кипър

Днес е 50-ата годишнина от турската военна намеса в Кипър; Ердоган и Мицотакис пристигат на острова

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точният час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция.  За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата..

публикувано на 20.07.24 в 11:46