Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В работилницата за стъклени играчки

7
Снимка: Мая Щърбанова

Сръчните ръце на няколко човека в Добрич продължават традициите в производството на познатите за всички от детството ни стъклени коледни играчки. В малкия цех, разположен в един от крайните квартали на града, в малка къщичка се творят истински коледни вълшебства. Асортиментът е добре познат – снежни човеци, топки, мечета, гъбки, патенца, котета и още много други форми оживяват пред очите на всеки посетител, който с удивление може да проследи как от една стъклена пръчка накрая заблестява красива, цветна, ръчно изрисувана украса за коледните ни дръвчета у дома.

В навечерието на коледните и новогодишните празници на 2021 година, когато се срещнах със собственика на цеха за стъклени играчки Георги Керанов, неговата единствена мечта беше – дъщеря му и зет му да се завърнат от Германия, за да поемат скромния, но толкова сантиментален бизнес. Признавам си, че тогава си помислих, че това едва ли ще се случи, защото кой напуска добре установения си живот в чужбина, за да се върне тук и то в един малък град на североизтока. Напълних чантата си с играчки, знаейки че трябва много да ги пазя, защото догодина вече може и да няма кой да ги прави. Но по Коледа наистина се случват чудеса и ето че цехът не само работи, но и обогатява асортимента си, защото следващото поколение е тук и е поело цялата работа. Зетят е Мирослав Димитров, удивително прилича на Дядо Коледа, а очите му са очи на човек, който е убеден, че най-добре човек се чувства близо до корените си.




Мирослав Димитров е категоричен, че тези играчки имат едно основно предназначение, а именно да радват децата. Затова и се опитва сам да намира пазар за тях и да не разчита на прекупвачи, които по наблюденията му слагат твърде големи надценки и играчките стават прекалено скъпи за българския клиент. Обогатява производството с няколко позабравени в годините модела и така то вече е от 37 вида елхови играчки.

В цеха от около 10 години с извайването на формите от стъкло се занимава Димка Петрова. За нея това не е просто занаят, а удоволствие. Не спира да издухва стъклото, дори и докато разговаряме, затова и слушателите ще могат да чуят шума на горелката за нагряване.



Иванка Стефанова е в цеха от няколко месеца, но занаята си го знае и практикува от години.

След като формите от стъкло са готови, идва ред и на таланта на художничката Ася Минчева. Нейната задача е да оцвети играчките, да ги нарисува и да им вдъхне с четките си живот.

Мирослав Димитров има желанието не само да възстанови всички модели от едно време, но и постепенно да дообогати асортимента, защото това ще зарадва хората още повече пред цветните му щандове.

А какво е коледното чудо за собственика на този цех чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

29 училища се включат в Панорама на средното образование във Варна

Организират Панорама на средното образование. Във форума ще участват професионални и профилирани гимназии, средни училища, както и фирми – работодатели, които инвестират в обучението на ученици, като осигуряват производствени практики в реална работна среда. Събитието ще се проведе на 8 май от 10 ч. до 18 ч. и на 9 май от 10 ч. до 17 ч. в Юнашкия..

публикувано на 02.05.24 в 17:56

Дариха 450 козунака на персонала и пациентите на Военна болница във Варна

Шеф-готвачът Филип Спасов за четвърта поредна година дари 450 козунака за персонала и пациентите на Военноморската болница във Варна по повод предстоящия празник. Предстои да бъде направено дарение и за други здравни и социални заведения, посочи Спасов.

публикувано на 02.05.24 в 17:44
Аладжа Манастир

Аладжа манастир с вход свободен на Великден

По време на великденските празници Аладжа манастир ще работи без прекъсване със стандартно работно време (от 9:00 до 17:00 часа).  На 5 май 2024 г. Великден входът ще е свободен за всички посетители.

публикувано на 02.05.24 в 15:40

Да помогнем на баща на две деца от Шумен

През април Симеон Димитров, четирисет и четири годишен баща на две деца от Шумен, получава диагноза тумор на бъбрека. В България му е предложено отстраняване на единия бъбрек и последващи изследвания, за които Симеон може да успее да бъде вместен в графика на софийска болница едва след три месеца. Заради голямата вероятност за разсейки в черния и белите..

публикувано на 02.05.24 в 14:23
the_great_chinese_wall

До Китай и обратно

Всеки китаец трябва поне веднъж в живота си да посети Великата китайска стена, както и другите символи на страната с най-древна история, убеден е пътешественикът Пламен Узунов. Той за пореден път се потапя в китайската цивилизация. Впечатлен е от Великия китайски канал. Всеки е чувал за Великата китайска стена, но не всеки е чувал за Гранд канал, каза..

публикувано на 02.05.24 в 14:18

"Реликви от Априлската епопея 1876 - Панагюрище" подредиха в Добрич

В навечерието на отбелязването на годишнината от избухването на Априлското въстание в Добрич беше подредена изложба с реликви, предоставена от Историческия музей в Панагюрище. Експонатите са подредени в зала „Възраждане“ на Художествената галерия в добруджанския град. Изложбата представя уникални експонати, превърнали се през годините в символи на..

обновено на 02.05.24 в 14:05

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58