Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доживотен затвор за мъж, извършил грабеж, придружен с убийство

Снимка: БГНЕС

Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишния Дончо М. за извършен грабеж, придружен с убийство. Съдът му наложи наказание „доживотен затвор“ при първоначален специален режим на изтърпяване.

Тежкото престъпление е извършено при условията на опасен рецидив на 12-и срещу 13-и февруари миналата годината.

Дончо М. и 51-годишната му жертвата се познавали, покрай съвместната им работата по строителни обекти. Подсъдимият употребявал наркотични вещества и често сменял работата си. Към 12 февруари 2021 г. и двамата мъже били безработни. 51-годишният мъж поканил Дончо на гости в дома си в ж.к. Вл. Варненчик. В хода на съдебното следствие беше установено по безспорен начин, че подсъдимият е посетил жилището на жертвата. Когато пристигнал на адреса 34-годишният мъж позвънил на друг звънец и неволно бил видян от един от живущите във входа. Записите на охранителните камери във входа, както и свидетелските показания доказаха това. Около 23 ч. жертвата разговарял със свой познат по телефона, като споделил, че със свой познат се черпели. Записите на камерите засичат, че около 2 ч. подсъдимият Дончо М. отишъл до съседен магазин и се върнал в жилището на убития с покупки. Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил убит чрез удари с чук в главата. Заключението сочи, че фатален се оказва още първият от общо 17-те удара. Липсват доказателства за защитни наранявания от страна на жертвата, която е била лишена от възможността да се съпротивлява. След убийството, на 13 февруари около 11:18ч. Дончо М. изнесъл телевизор от жилището, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта се върнал отново в апартамента на жертвата и прекарал цялата нощ там, заедно с трупа. Направил опит да прикрие извършеното. На сутринта изнесъл още вещи - телевизор, мобилен телефон, преносим компютър, които също опитал да продаде. Всички отнети вещи са на обща стойност 868 лева. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя близък. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в жилището му. ДНК експертиза откри следи от кръвта на жертвата по маратонката на извършителя.

Пред съда Дончо М. призна вината си и заяви, че съжалява за извършеното. Обясни, че е бил под въздействие на наркотик. Назначената от съда, обаче съдебно-медицинска експертиза доказа, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него престъпление. Мъжът е роден в Добрич, осъждан за различни престъпления – от посегателство срещу собствеността през извършено блудство с друг затворник, докато е излежавал присъда.

Освен, че го призна за виновен, Варненският окръжен съд уважи в цялост предявените граждански искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е осъден да им плати по 150 000 лева обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат на деянието ведно със законната лихва, считано от датата на деянието – 13.02.2021 г., до окончателното изплащане на сумата.

Присъдата подлежи на обжалване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонт променя временно маршрута по линия 409

Автобусите на „Градски транспорт“ във Варна по линия 409 след 9 часа в петък, 30 август, няма да обслужват  спирки „Ген. Заимов“, „Писател“, „Хоризонт“, „Журналист“, ВСУ, „Ален мак“ - двупосочно.  Автобусите след спирка „Странджа“ ще обслужват спирки „Дървен мост“, „Изгрев“, „Майстор Манол“ и спирките по маршрута до сп. „Ривиера“. Маршрутните..

публикувано на 29.08.24 в 15:22

Премахват половината бараки от улица "Д-р Пискюлиев" заради ремонт

50 % от бараките на улица "Д-р Пискюлиев" във Варна ще бъдат премахнати заради предстоящия голям ремонт на улицата в района на Кооперативния пазар във Варна. Тъй като половината от бараките не са заети от търговци, наемателите ще бъдат преместени в празните търговски площи. По този начин няма да има наематели, които да изгубят поминъка си и ще имат..

публикувано на 29.08.24 в 14:55

Премахват прабългарското селище "Фанагория" от парка в "Аспарухово"

Прабългарското селище "Фанагория" ще бъде премахнато от парка в кв. "Аспарухово" заради изтекло разрешение.  Селището е без разрешение за поставяне на увеселителни преместваеми обекти и вече е незаконно, каза кметът на Варна Благомир Коцев по време на сесия на Общинския съвет. Той разсея съмненията на местни депутати, че има инвестиционни..

публикувано на 29.08.24 в 14:14

Общинските съветници не приеха актуализацията на план-сметка "Чистота"

С 16 гласа "за", 0 "против" и 28 "въздържали се" актуализацията на план-сметка "Чистота" не беше приета на редовното заседание на Общинския съвет във Варна.  В предложението беше предвидено закупуването на 20 съда и разполагането им в райони, вилни зони и населени места, в които липсва изградена система за тяхното разделно събиране. Компенсираната..

публикувано на 29.08.24 в 14:05

Инспектор „Строителен контрол“ във Варна със спрени права за три години заради взет подкуп

Бившият инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна Камен Ел-Хаббал  се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет подкуп чрез злоупотреба със служебното си положение. Според обвинението, на 30 януари тази година мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за..

публикувано на 29.08.24 в 13:08

Регионалните здравни инспекции със спешни проверки на обектите, където се продава т. нар. "енергиен сниф"

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева разпореди на Регионалните здравни инспекции да извършат проверки в спешен порядък във физически обекти, за които има информация за продажбата на енергиен прах, т. нар. „енергиен сниф“. Проверките ще се реализират съвместно с представители на Комисията за защита на потребителите. Междувременно експерти на..

публикувано на 29.08.24 в 13:06

Предлагат с допитване да се реши кога да е празникът на Варна

Да се направи допитване до варненци дали празникът на Варна да бъде на 15 август или на друга дата. Това предлагат от групата "Експертен център" в местния парламент. Искането беше представено от Христо Атанасов  в началото на днешното заседание на Общинския съвет в морската столица.  Решението за настоящата дата за празник на града е взето от Общинския..

публикувано на 29.08.24 в 12:58