Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костенурките не могат да заспят заради времето

Автор:
Снимка: Снимка: "Геа Челониа", фейсбук

Заради високите температури през сезона бебета костенурки не успяват да заспят, заяви Ива Лаловска от Фондация "Геа Челониа". Тя и съпругът ѝ са създатели на единствения Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки у нас, който се намира в несебърското село Баня. Лаловска каза, че малките костенурки, които ще останат в активно състояние, са на възраст от няколко месеца, излюпени през септември и октомври, до двегодишни.

Проблемът с малките се състои в това, че те се заравят много плитко под земята. Слънчевите дни през декември подлъгват бебета и те излизат над повърхността, разказа Лаловска. Мястото, в което са били заровени, лесно може да се изстуди, когато е на сянка. Така малките костенурки не успяват да се върнат обратно под земята, защото има опасност от изстудяване. Оставайки навън също е рисково за тях, затова Лаловска и съпругът ѝ приютяват бебетата в лечебницата. Сред тях има и по-слаби тригодишни.

Малките костенурките ще останат в лечебницата до пролетта. Те ще бъдат хранени с подходяща храна. В помещението има и лампа с ултравиолетови лъчи за набавянето на витамин Д, необходим за здравината на корубата.

Освен бебетата, затруднения да заспят зимен сън понякога имат и възрастните, затова всички костенурки ще бъдат наблюдавани през цялата зима. Лаловска потвърди, че най-възрастната костенурка, която е над 70 години, вече е заспала своя зимен сън. 

Всички, които харесват костенурките, могат да изберат своя любимец и да го осиновят.  "Няма да могат обаче да си вземат животното у дома. Осиновителят поема издръжката на костенурката, която остава при нас, като той може да я вижда, разказа Ива Лаловска. Тя каза, че от центъра снимат и правят видеа, за да знае осиновителят как се развива неговата костенурка. Той може да присъства и на нейното пускане в природата."

За костенурките, чиито травми или заболявания не позволяват да се върнат отново в природата, от фондацията набират средства за ограждането на сектор с дължина 180 метра. Лаловска обясни, че костенурките инвалиди се нуждаят от по-голямо пространство, за да не са стресирани и да живеят по-пълноценно. Ограждането на специалната зона ще позволи всяка костенурка да има повече място за себе си. 

Чрез дарения фондацията вече успя да обособи лечебница за нуждаещите се костенурки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теа Монева

Дебютният роман на Теа Монева "Мандарини по Мариенплац" с премиера в Радио Варна

Тази вечер от 19:00 часа в Арт салона на Радио Варна ИК "Жанет 45" представя дебютния роман на Теа Монева „Мандарини по Мариенплац“. Виолета Тончева ще представи младата авторка. Теа монева е родена във Варна, завършва Първа Езикова гимназия, а след това - "Фармация" в Германия, където се установява и работи в момента. "Много исках да напиша тази..

публикувано на 07.08.24 в 14:54

Латинофиеста на откритата сцена на Двореца в Балчик днес

За осми пореден път латинофиеста ще се проведе на откритата сцена на Двореца в Балчик. Събитието започва от 19.30 часа днес, а входът за него е свободен.  В шоуто ще участват  Алфредо Торес,  Дарлин Родригес (талантливата дъщеря на Долорес Естрада, световноизвестен модел и танцьорка от Куба) и  Светослав Стойчев, който има зад гърба си шест албума..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Банкси с втора анималистична творба в Лондон

Банкси представя второто си произведение на тема животни в рамките на 24 часа, на което два слона се протягат един към друг от затъмнени прозорци. Художникът потвърди най-новата си творба в публикация в Инстаграм, като стенописът е нарисуван върху стената на къща в Челси, югозападен Лондон. В понеделник той призна за творба, изобразяваща коза, кацнала..

публикувано на 07.08.24 в 09:30

Варна - есенен пейзаж през август

Купчини суха листна маса, неизметени улици, мръсни детски площадки и неугледни алеи във всички части на Варна. Такава е картинката в разгара на лятото, видяна през очите на хората във Варна. Мнозина от анкетираните не са съгласни с подобна картинка. Те са категорични, че усещането в целия град е, че липсва адекватна грижа по отношение на чистотата...

публикувано на 07.08.24 в 06:08

Първите щъркели поеха на юг

Щъркелите вече започнаха да отлитат на юг. За традиционната им по това време на годината миграция съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Оттам припомнят, че организацията на огромните ята бели птици обикновено става през август.  Птиците изминават хиляди километри с добре отработена техника на летене. Те спазват точно..

публикувано на 06.08.24 в 15:33

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира проект „Изкуственият интелект в образованието“

ВСУ "Черноризец Храбър" стартира през октомври тази година проекта „Изкуственият интелект в образованието“, по който ще бъдат обучени 120 педагогически специалисти от училищата във Варна, преподаватели и студенти. Обученията ще води Симеон Нгуен, директор на “Cyber360 Academy” и penetration tester (етичен хакер, оторизиран да симулира кибератака върху..

публикувано на 06.08.24 в 11:22

Проектът "Градско земеделие" във Варна навърши пет години

Трябва да си мотивиран да се учиш и полагаш труд, да имаш траен интерес към отглеждането на собствени зеленчуци и плодове, да искаш да комуникираш с хора, които споделят твоите интереси и така да станеш част от общност, с която в продължение на две години посрещате заедно предизвикателствата на градското земеделие. Така накратко може да се синтезира..

публикувано на 06.08.24 в 09:45