Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петров, студент на годината: Гледам доста нависоко

Варненецът Ивайло Петров изпраща една изключително успешна година – с много поставени пред себе си и след това спечелени предизвикателства. Той е на 23 г., пети курс специалност „Киберсигурност“ във варненския Технически университет. Преди дни беше награден с почетното отличие на Община Варна – „Годишни поименни награди за студенти“ в направление „Технически науки“. Но това е само един от елементите на венеца му с отличия дотук. Работи като мениджър "информационни технологии" в международeн технологичен консорциум.

За мен 2022-ра година беше наистина силна. Започна с националната награда "Студент на годината" в категория "Технически науки" за 2021 г., тя се връща за предходната година. През декември освен почетното отличие на Община Варна, заъврших успешно академията на Huawei по глобалната им програма свързана с икт-технологиите. Става дума за 5G и изкуствен интелект. Този месец съм носител и на годишните награди за високи постижения на моя унивесритет - Технически университет-Варна. Те са в спортната дейност.
А как успявате да балансирането между ученето и спорта?
Спорта изключително много помага в ефективното учене. Той е градивната частица, която помагада запазвам себе си в моментите, в които трябва да се разсея от учебния материал и от работата. Аз съм изключително активен човек всеки ден изминавам по 10 хил. крачки от три години вече, активно спортувам пет вида спорт - волейбол, плуване, фитнес, бягане и шах.
Кой ви е най-любимият?
Може би волейбола и фитнеса.
Титлите и медалите очевидно са част от вашето ежедневие, те обаче цел ли са или са плодовете на труда, който полагате?
По-скоро са плод на целия труди усилия, които полагам в абсолютно всичко, с което се захвана. И в даден момент трудът се отблагодарява награда, медал или нещо, което в бъдеще би ми помогнало като съответното умение.
А тази целеустременост като качество как я изградихте?
Тук най-много ми е помогнало моето семейство и спорта, който съм тренирал от ранна възраст. Като малък още съм тренирал шах, а също и плуване.Това са спортове, които наистина градят характера. Особено в шаха - трябва голяма концентрация и разбира се трябва да си доста устремен към крайната цел - да матираш противника.
Целите ви за 2023-та какви са?
О, доста големи са! Но няма да издавам, защото се надявам да се сбъднат и всички ние да разберем за тях. Но, наистина имам още доста мечти, които преследвам. Запътил съм се към доста големи висоти и се надявам да се получат!
В каква посока са да ни разкриете.
Мога да кажа, че и в спортна, състезателна, но и в учебна дейност.
След тази успешна година какво си пожеклавате за следващата и на нашата аудитория?
Естествено, на първо място си пожелавам здраве, защото преди всичко, ако няма здраве не можем да постигнем нищо друго. Пожелавам си всички хора около мен да са здрави. Освен това на вашите слушатели пожелавам наистина много здраве, щастие, успехи през Новата година и разбира се да не спират да слушат Българското национално радио и Радио Варна.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15