Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Петров, студент на годината: Гледам доста нависоко

Варненецът Ивайло Петров изпраща една изключително успешна година – с много поставени пред себе си и след това спечелени предизвикателства. Той е на 23 г., пети курс специалност „Киберсигурност“ във варненския Технически университет. Преди дни беше награден с почетното отличие на Община Варна – „Годишни поименни награди за студенти“ в направление „Технически науки“. Но това е само един от елементите на венеца му с отличия дотук. Работи като мениджър "информационни технологии" в международeн технологичен консорциум.

За мен 2022-ра година беше наистина силна. Започна с националната награда "Студент на годината" в категория "Технически науки" за 2021 г., тя се връща за предходната година. През декември освен почетното отличие на Община Варна, заъврших успешно академията на Huawei по глобалната им програма свързана с икт-технологиите. Става дума за 5G и изкуствен интелект. Този месец съм носител и на годишните награди за високи постижения на моя унивесритет - Технически университет-Варна. Те са в спортната дейност.
А как успявате да балансирането между ученето и спорта?
Спорта изключително много помага в ефективното учене. Той е градивната частица, която помагада запазвам себе си в моментите, в които трябва да се разсея от учебния материал и от работата. Аз съм изключително активен човек всеки ден изминавам по 10 хил. крачки от три години вече, активно спортувам пет вида спорт - волейбол, плуване, фитнес, бягане и шах.
Кой ви е най-любимият?
Може би волейбола и фитнеса.
Титлите и медалите очевидно са част от вашето ежедневие, те обаче цел ли са или са плодовете на труда, който полагате?
По-скоро са плод на целия труди усилия, които полагам в абсолютно всичко, с което се захвана. И в даден момент трудът се отблагодарява награда, медал или нещо, което в бъдеще би ми помогнало като съответното умение.
А тази целеустременост като качество как я изградихте?
Тук най-много ми е помогнало моето семейство и спорта, който съм тренирал от ранна възраст. Като малък още съм тренирал шах, а също и плуване.Това са спортове, които наистина градят характера. Особено в шаха - трябва голяма концентрация и разбира се трябва да си доста устремен към крайната цел - да матираш противника.
Целите ви за 2023-та какви са?
О, доста големи са! Но няма да издавам, защото се надявам да се сбъднат и всички ние да разберем за тях. Но, наистина имам още доста мечти, които преследвам. Запътил съм се към доста големи висоти и се надявам да се получат!
В каква посока са да ни разкриете.
Мога да кажа, че и в спортна, състезателна, но и в учебна дейност.
След тази успешна година какво си пожеклавате за следващата и на нашата аудитория?
Естествено, на първо място си пожелавам здраве, защото преди всичко, ако няма здраве не можем да постигнем нищо друго. Пожелавам си всички хора около мен да са здрави. Освен това на вашите слушатели пожелавам наистина много здраве, щастие, успехи през Новата година и разбира се да не спират да слушат Българското национално радио и Радио Варна.



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От актриса до военен кореспондент: пътят на Горица Радева от Велико Търново до Донбас

Тя е актриса. Играла е на няколко български театрални сцени. Работила е като PR на Шуменския театър. Повече от 10 години събира стари театрални афиши и пиеси. Сред тях са оригинални ръкописи на Йордан Йовков, част от кореспонденцията му до Елин Пелин, първото издание на пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов.  Последната сцена, на която застава -..

публикувано на 18.07.24 в 08:05

Белослава: Имам един вдъхновяващ живот, който ценя от сърце

На 18 юли в клуб Ментол   посрещаме Белослава с проекта “Welcome to 74th street” . Заедно с нея на сцената ще бъдат музикантите от J P3: Живко Петров - пиано, Димитър Семов - ударни, Димитър Карамфилов - контрабас и Младен Димитров (Mr. Moon) програминг и перкусии. Събитието е с начален час 21 часа . Чуйте цялото интервю с Белослава в..

публикувано на 18.07.24 в 07:05

Георги Стоянов: Опитите с извалявания от потенциални облаци е в интерес на земеделието ни

Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата. Такива вече се правят в съседна Румъния от български учени и метеоролози. В напреднала фаза на опити са САЩ, Канада, Китай и Русия, каза за Радио Варна Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.  Европа изостава, но в Румъния се..

публикувано на 17.07.24 в 08:15

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 16.07.24 в 08:35

Румънецът Габриел, който чисти България: Много добри хора срещнах за една година

Румънецът Габриел, който е познат у нас с акциите си по почистване на различни градски пространства и който намери много съмишленици, не се отказва и продължава да дава добър пример. Той живее и работи в Лондон, където заедно със съпругата си отглеждат децата си. Тя е от Варна и прекарват известно време и в морската столица. Семейството редовно пътува до..

публикувано на 16.07.24 в 08:30
Каръл и Норман Макдоналд

"Шотландски боец" от село Куманово

Какво знаете за Шотландия? Част е от Обединеното кралство, а населението ѝ е около 5 милиона и 500 хиляди души. Известни са с характерния си, специфичен акцент в изговора на думите, който понякога затруднява общуването с тях. Шотландци са и съпрузите Норман и Каръл Макдоналд, които от години прекарват летата си в аксаковското село Куманово. Те..

публикувано на 15.07.24 в 08:20

Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA): Важно е да не забравяме миналото

Интервю с Max Cavalera (CAVALERA CONSPIRACY, SOULFLY, екс-SEPULTURA) Кой не знае Max Cavalera, кой не е чувал за него. В рамките на година заедно с брат си Iggor, двамата презаписаха първите три издания на SEPULTURA – минилбума „Bestial Devastation”, дебюта „Morbid Visions” и „Schizophrenia”. Под името CAVALERA Max и Iggor ще направят концерт и в..

публикувано на 15.07.24 в 07:10