Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плувец стана спортист номер 1 на Балканите, Везенков е осми

Автор:

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков бе класиран на осмо място в 49-ото издание на анкетата на БТА „Спортист на Балканите“ за 2022 година, съобщи БТА. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона.

Победител е 18-годишният румънски плувец Давид Попович. Той спечели световните и европейските титли на 100 и 200 метра свободен стил при мъжете, като постави и нов световен рекорд на 100 метра свободен стил. Попович прибави още общо десет златни медала от Световното и от Европейското първенство за юноши, а по-рано през седмицата той беше определен за плувец номер 1 в Европа за сезона.

Непосредствено пред Александър Везенков в класацията пък са други двама баскетболисти. Шести е Никола Йокич, а седми – Янис Антетокумпо. Гласове в анкетата получиха още Юсуф Нуркич от Босна и Херцеговина и Василие Мицич от Сърбия, които делят 21-во място с по 7 точки.

Крайно класиране:

Крайно класиране в анкетата „Спортист на Балканите 2022“:

1. Давид Попович (Румъния) – плуване  – 64 точки

2. Новак Джокович (Сърбия) – тенис  – 61

3. Лука Модрич (Хърватия) – футбол  – 48

4. Милтиадис Тентоглу (Гърция) – лека атлетика  – 46

5. Тияна Бошкович (Сърбия) – волейбол  – 31

6. Никола Йокич (Сърбия) – баскетбол  – 27

7. Янис Антетокумпо (Гърция) – баскетбол  – 23

8. Александър Везенков (България) – баскетбол  – 21

9. Лана Пудар (Босна и Херцеговина) – плуване  – 20

9. Таха Акгюл (Турция) – борба  – 20




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калейн е лидер в многобоя в Ташкент

Боряна Калейн е лидер в многобоя на Световната купа в Ташкент след поток А и B! Никол Тодорова е десета. Със съчетанията с обръч и топка стартира Световната купа в Ташкент (Узбекистан). България е представена от индивидуалистките Боряна Калейн и Никол Тодорова. Силен старт за възпитаничката на Марияна Памукова. Боряна Калейн натрупа актив от..

публикувано на 27.04.24 в 10:49

"Левски" взе титлата

Левски спечели шампионската титла по волейбол при мъжете. Те се справиха с ЦСКА след 3-0 успеха на финала. През целия сезон "сините" показваха колеблива игра, но в плейофите успяха да се мобилизират и да грабнат трофея.

публикувано на 27.04.24 в 10:48

Започна турнирът „Петко Сираков – Иван Илиев“

Борците ни започнаха с пет медала на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“ за мъже и жени до 23 г. в зала „София“. Първи станаха Радомир Стоянов, който в решителната хватка се наложи над Бохдан Олесиенко (Украйна) с туш 52 секунди преди края на срещата в категория до 79 кг на свободния стил. С това възпитаникът на старозагорската школа взе реванш от..

публикувано на 27.04.24 в 10:45

Групата на "Спартак /Варна/

Старши-треньорът на ФК Спартак Варна Росен Кирилов определи групата за двубоя от 30-ия кръг на Втора лига с Монтана. Соколите приемат съперника си в събота, 27-и април от 13.15 ч. Спартак е лидер в класирането с 60 т., а Монтана е на трето място с 50 т. Петър Колев е новият старши треньор на гостите. Главен съдия на двубоя ще бъде Денислав Сталев от..

публикувано на 27.04.24 в 10:41

Силен турнир по конен спорт във Варна

На 6 май във Варна ще има голямо състезание по конен спорт. На базата във Виница ще се проведе първият квалификационен кръг от държавното първенство. Очакват се най-добрите ездачи и коне от Североизточна България да участват в тази надпревара. Ще се проведат няколко такива квалификационни турнира, като всеки носи точки и накрая ще бъде излъчен държавният..

публикувано на 26.04.24 в 16:52
Снимката е илюстративна

Спортните обекти във Варна - с празничен график

Спортните игрища на територията на Общинския спортно-развлекателен комплекс  „Младост“, спортния комплекс „Морска градина“ и плувния басейн „Делфини“ ще бъдат отворени от 8 до 20 часа за майските празници и почивните дни този месец, съобщиха от Общинското предприятие "Спорт".  Детските площадки и кътове, стопанисвани от ОП „Спорт“, на територията на..

публикувано на 26.04.24 в 11:00

"Черно море" запазва шансове за финалите

Волейболистите на „Черно море“ до 16 години все още са в играта и битката за продължаване напред в първенството. Варненци останаха на трето място след квалификационния турнир в Ябланица и ще участват на допълнителна квалификация. Тя ще се проведе от 18-19 май. Състезателите на треньорката Диана Дянова записаха две загуби и победа в надпреварата,..

публикувано на 26.04.24 в 08:00