Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За много винили"! На грамофонната плоча - с любов

Знаете ли как се поздравяват феновете на плочите по Нова година? С израза „За много винили!”. Звучи като шега, но всъщност е самата истина. Доказват го и последните данни от края на 2022 година. Според тях в САЩ до 22 декември са продадени 2,2 милиона музикални плочи. От 1991 година това е вторият случай, когато продажбите на винили надхвърлят 2 милиона. Говорим само за Съединените американски щати...

За страничния наблюдател това сигурно изглежда нереално. Все пак с появата на касетките и дисковете, в края на 80-те години на миналия век беше обявено, че основният музикален носител е мъртъв. Изказване, което не издържа във времето. За Красимир Делийски, който се занимава с продажбата на плочи, няма нищо изненадващо. "Тенденцията си продължава от няколко години насам - от 6-7 години се наблюдава този ренесанс на грамофонната плоча", коментира за Радио Варна Делийски. Интересен факт е, че ренесансът е толкова голям, че продажбите на плочи започнаха да надхвърлят тези на компактдисковете.


Продажбите на винили се увеличават навсякъде. Във Великобритания манията по плочите расте буквално с месеци, коментира Крис Каскет от британската група "Стригои". Според него само по такъв начин съвременната музика може да постигне дълголетие. "Надявам се, че феновете ще продължат да си купуват винили. Ако хората продължат да си купуват музика по този начин, за да притежават голямоформатно издание с всички екстри, това ще ги накара повече да ценят музиката и по този начин една от стъпките за постигане на дълголетието на един запис вече е направена. Ако слушаш музика на телефона си от плейлисти, процесът е непостижим. Така музиката се превръща в такава за еднократна употреба. В създаването на една песен се влагат много усилия, независимо от стила, и това трябва да бъде уважавано", посочи Крис Каскет.

Български банди също издават албумите си на винил. "Контрол" през 80-те години започнаха с плоча, спомня си барабанистът Оги Кьосовски. "Винилът се възобнови в световен мащаб", категоричен е той.  30 години по-късно групата изкара най-новото си издание "Червената книга" и на плоча.

Варненската пънк група "Аборт", на която Красимир Делийски е бил барбанист, също издадоха записите си от 90-те години на винил. Той има емоционална, сантиментална стойност. "За мен беше мечта да държа един ден винила си в ръце", спомня си Делийски.

Слушането на плочи може да се сравни с ритуал, съгласен е винил маниакът от Радио Варна, звукорежисьорът Добромир Мързов. "Лично за мен това е невероятна терапия - особено в забързания свят, в който живеем. В края на безумно препускащия ден да се върнеш вкъщи, да извадиш от опаковката любимата си плоча, да си седнеш с питие в ръка, е нещо невероятно. И всичко това е озвучено с музиката, която не можеш и не искаш да превъртиш... А докосването на иглата до винила - това е просто едно прещракване, с което изключваш света от себе си, включваш музиката и твоето общуване с нея", коментира Мързов. Той е категоричен, че звукът на винила е недостижим за останалите носители. "Аналоговият саунд е много близък до всичко заобикалящо ни. А всяка пуканка на плочата е някаква история, която си преживял с тази плоча - това е също част от магията", допълни той.

За ренесанса на грамофонните плочи и отношението към тях - чуйте в репортажа, подготвен от Мартин Николов:



По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20-та годишнина празнува Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна

С открит урок, празник с балони и много изненади отбеляза 20-та си годишнина Комплекс от социални услуги „Радост“-Варна. Екипът му предоставя помощ на деца със специални потребности, от 2 до 18 години. А за родителите им – консултиране и посредничество.  „Общностна работа“ е може би най-важната за децата и семействата, които често попадат в..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Световен ден на целувката

6 юли е световният ден целувката. Идеята целувката да си има "Международен празник" идва първо на британците, които забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват.  Удоволствието от целувката е може би най-интимното чувство, което всеки може да изпита. Но..

публикувано на 06.07.24 в 08:25

Местят дом "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата му

Местят дом за стари хора "Гергана" за 2 години, докато трае ремонтът на сградата. До началото на 2026 г. хората от Дом „Гергана“ ще влязат в модерна и уютна сграда след основен ремонт за над 7,68 млн. лв. по Плана за възстановяване. За нас грижата за възрастните хора и хората с увреждания е приоритет, казва заместник-кметът по социални дейности..

публикувано на 05.07.24 в 17:20

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

С военен ритуал и полагане на цветя и венци във Варна бе отбелязана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, поставен пред сградата на Щаба на Военноморските сили в морската столица. На церемонията присъстваха заместник-кметът Илия Коев, областният управител..

публикувано на 05.07.24 в 13:37

Наследнички на Райна Княгиня

През 2018 година в Плевен деца ушиха 740-метров национален трибагреник. Знамето е носено в тържествено шествие през центъра на града по време на празненствата за 3 март. Това е неофициален рекорд за най-дълго българско знаме. Тази неделя, обаче, той ще бъде подобрен. Инициативата е на клуб по народни танци от Варна, ушили още по-дълъг..

публикувано на 05.07.24 в 10:20

Днес е Международния ден на бикините

На днешната дата отбелязваме един странен, но превърнал се в традиция празник - Международния ден на бикините. Датата е избрана неслучайно, тъй като на 5 юли е годишнина от представянето на бански костюм от две части, дело на френския дизайнер Луи Реард през 1946 година. Името му идва от атола Бикини в Тихия океан, на който САЩ осъществява опит..

публикувано на 05.07.24 в 07:19

Благотворителен футболен турнир помага на млада майка от Варна да оздравее

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича. Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 04.07.24 в 14:54