Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хапчета за бързо отслабване в интернет - риск за здравето и парите ни

След празниците интернет ни залива с оферти за магическо отслабване чрез медикаменти

Снимка: Pixabay

Периодът след празниците е времето, в което много хора решават да се разтоварят след обилното похапване и да стопят някой друг килограм. Едни правят това с диети, други с потене във фитнеса, а трети просто решават да обърнат хладилника с вратата към стената. Има обаче хора, които търсят "лесна победа" в битката с килограмите без да се налага да тренират или да спазват диети - хапчетата за отслабване.

Именно след Нова година истинско „цунами“ от оферти за такива медикаменти залива интернет пространството с различни отстъпки и специални предложения.

Тези оферти обаче крият редица рискове, както за здравето, така и за парите ни, обясни Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

"Някои ги наричат оферти за наивници, но не трябва да изключваме и някои уязвими групи потребители, които са опитали всичко и не са получили желаните резултати. Те гледат на продуктите от тези реклами като последна възможност да решат своя проблем", коментира Руменова.

Това обаче може да доведе до много други проблеми, смята диетологът и здравен инструктор Ники Суков.

"Промяната на повече от 10% от теглото на човек за кратък период от време, например около 1 месец, крие само по себе си рискове за здравето", каза Суков.

Той припомни, че тези продукти първоначално не са разработени с цел сваляне на килограми.

"Някои хапчета за отслабване са разработени с цел намаляване на кръвната захар при хора с диабет. Да си спомним и виаграта, която първоначално е била създадена за хора с различни сърдечни проблеми. И те имат своите странични ефекти. Това обаче никой не го споменава в рекламата, която ви излиза в интернет и ви подканва да си купите тези медикаменти и да свалите бързо килограми. Това е бързо решение за сметка на здравето", допълни Суков и поясни, че много често бързото сваляне на килограми чрез хапчета може да доведе до други здравословни проблеми, сред които камъни в бъбреците или рак на панкреаса. 

Най-често потребителите достигат до страниците с подобни оферти чрез спонсорирани постове в социалните мрежи, поясни Габриела Руменова.

"Тези постове ни препращат към други страници или незащитени връзки, които имат за цел да промотират един-единствен продукт. Често домейните им са странно съчетание от нищо не означаващи букви и символи. Ако обърнем внимание на адреса, често окончанията са за страна от третия свят. Има и друг трик, който подканва към бърза покупка. Това са тези часовници, които отброяват ден или часове оставащо време до края на офертата. И често има призиви като "Побързайте" или "Количествата са ограничени", коментира още експерта.


На тези страници често има и публикувани потребителски мнения, които хвалят продукта, но те не са истински. Тях можем да ги разпознаем по снимките на уж български потребители, които съвсем не изглеждат такива.

При тези оферти има много подробно описание на съставките или начина на работа на продуктите, както и на принципа на действие и постигане на обещаваните резултати. За сметка на това обаче има много малко информация за търговеца, бутон за бърза поръчка, който отвежда към телефон или приложение за комуникация.

Габриела Руменова посъветва хората внимателно да проверяват търговеца и фирмата в търговския регистър, кой и къде е регистрирал домейна на сайта и не на последно място кой е производителят на продукта.

Публикуват се интервюта със специалисти в областта на диетологията и здравеопазването, както и популярни личности.

Ники Суков даде пример с една нова мода в САЩ, рекламирана от самата Ким Кардашиян.


"Те използват инсулинови инжекции, при които един от страничните ефекти е загуба на апетита. И много хора се втурват да си купуват тези инжекции за да свалят бързо килограми. Всъщност тези инжекции са изключително необходими на хората с диабет, а в момента на пазара на медикаменти в САЩ има недостиг на подобни инжекции", коментира Суков и призова хората да не се доверяват дори и подобни продукти да се рекламират от известни личности. Той изрази съмнение, че те самите използват тези продукти.

"Да не забравяме, че тези известни личности получават пари за реклама. Освен това, зад хора като Ким Кардашиян стои голям екип от специалисти, диетолози и треньори, които не биха допуснали тя да рискува здравето си като се боцка с инсулинова инжекция", каза още Ники Суков.

В случаи, че станем жертва на подобна измама или нелоялна практика, трябва да сигнализираме до съответните институции като полиция, здравно министерство и Комисията за защита на потребителите. И в никакъв случай да не приемаме подобни хапчета преди да сме се консултирали с лекар.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в Генерал Тошево

Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ започва от днес в град Генерал Тошево. Той се провежда за 25-ти път. Участие в него ще вземат групи и изпълнители от България, Украйна и Румъния. Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ е подготвил разнообразна и богата програма във фестивалните дни – 24 и 25 август. Официалното откриване с водосвет е..

публикувано на 24.08.24 в 08:20

Цветни хвърчила ще летят в небето над плажа в „Аспарухово“

Фестивалът на хвърчилата ще се проведе на 24 и 25 август на плажа в  „Аспарухово“. С двудневни демонстрации фестивалът ще отбележи своята дванадесетгодишнина. Организатор на събитието е клуб „Асто – Въздушни чудеса“. От 10:00 до 17:00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително..

публикувано на 23.08.24 в 17:36

Второто издание на "Чайки фест" предстои тази събота

Второто издание на "Чайки фест" ще се проведе тази събота, 24 август. На светло ще излязат  едни от най-добрите underground групи от страната, както и банди от Северна Македония. Сред българските групи са Gigashadow, Сричка, Behind bars и Pizzza, разкри Паскал Гонов, един от организаторите на феста. Целта на фестивала е да даде сцена на..

публикувано на 23.08.24 в 17:20

Без клетки за телета призовават от "Невидими животни"

Десетима влиятелни българи избраха да се поставят на тяхно място и да споделят света през очите им, a после да изразят с думите си призива на над 32 000 българи – да сложим край на клетките за телета в животновъдството. Мини филмът “Моля ви, пуснете ме!” е част от кампанията “Клетките са кошмар” на организацията “Невидими животни” за забрана на..

публикувано на 23.08.24 в 11:05
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Дългогодишен спасител на плажа: Жеги като през този сезон не помня...

Жеги като тези през сезон 2024-та не помня. Това коментира за Радио Варна Иван Сотиров, който вече три десетилетия се е отдал на тази професия. През годините Сотиров е срещал всякакви хора, но допълва, че днес туристите са по-малко дисциплинирани. Самият сезон върви някак странно, обобщава спасителят. По думите му, в момента морето е спокойно, няма го..

публикувано на 23.08.24 в 10:05

Най-дългата вечеря тази събота в Аспарухово

Десетото поредно издание на "Най-дългата вечеря на плажа" на 24-ти август. Чуйте още в репортажа на Ваня Славова: По традиция събитието ще се състои на Аспаруховия плаж с разнообразна музикално-артистична програма:  Орлин Горанов Долорес Естрада - Куба Поли Николова Балет Рикардо Марков шоу  Палячи Балетна школа за принцеси Ансамбъл..

публикувано на 23.08.24 в 09:06

Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими

На 23 август Европа отдава почит на жертвите на национал-социалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.  23 август е датата, на която министрите на Хитлер и на Сталин, Рибентроп и Молотов подписват Пакта за ненападение, познат повече като Пакт за подялба на Полша и на трите балтийски републики. Предложението за датата е внесено от..

публикувано на 23.08.24 в 08:44