Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хапчета за бързо отслабване в интернет - риск за здравето и парите ни

След празниците интернет ни залива с оферти за магическо отслабване чрез медикаменти

Снимка: Pixabay

Периодът след празниците е времето, в което много хора решават да се разтоварят след обилното похапване и да стопят някой друг килограм. Едни правят това с диети, други с потене във фитнеса, а трети просто решават да обърнат хладилника с вратата към стената. Има обаче хора, които търсят "лесна победа" в битката с килограмите без да се налага да тренират или да спазват диети - хапчетата за отслабване.

Именно след Нова година истинско „цунами“ от оферти за такива медикаменти залива интернет пространството с различни отстъпки и специални предложения.

Тези оферти обаче крият редица рискове, както за здравето, така и за парите ни, обясни Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“.

"Някои ги наричат оферти за наивници, но не трябва да изключваме и някои уязвими групи потребители, които са опитали всичко и не са получили желаните резултати. Те гледат на продуктите от тези реклами като последна възможност да решат своя проблем", коментира Руменова.

Това обаче може да доведе до много други проблеми, смята диетологът и здравен инструктор Ники Суков.

"Промяната на повече от 10% от теглото на човек за кратък период от време, например около 1 месец, крие само по себе си рискове за здравето", каза Суков.

Той припомни, че тези продукти първоначално не са разработени с цел сваляне на килограми.

"Някои хапчета за отслабване са разработени с цел намаляване на кръвната захар при хора с диабет. Да си спомним и виаграта, която първоначално е била създадена за хора с различни сърдечни проблеми. И те имат своите странични ефекти. Това обаче никой не го споменава в рекламата, която ви излиза в интернет и ви подканва да си купите тези медикаменти и да свалите бързо килограми. Това е бързо решение за сметка на здравето", допълни Суков и поясни, че много често бързото сваляне на килограми чрез хапчета може да доведе до други здравословни проблеми, сред които камъни в бъбреците или рак на панкреаса. 

Най-често потребителите достигат до страниците с подобни оферти чрез спонсорирани постове в социалните мрежи, поясни Габриела Руменова.

"Тези постове ни препращат към други страници или незащитени връзки, които имат за цел да промотират един-единствен продукт. Често домейните им са странно съчетание от нищо не означаващи букви и символи. Ако обърнем внимание на адреса, често окончанията са за страна от третия свят. Има и друг трик, който подканва към бърза покупка. Това са тези часовници, които отброяват ден или часове оставащо време до края на офертата. И често има призиви като "Побързайте" или "Количествата са ограничени", коментира още експерта.


На тези страници често има и публикувани потребителски мнения, които хвалят продукта, но те не са истински. Тях можем да ги разпознаем по снимките на уж български потребители, които съвсем не изглеждат такива.

При тези оферти има много подробно описание на съставките или начина на работа на продуктите, както и на принципа на действие и постигане на обещаваните резултати. За сметка на това обаче има много малко информация за търговеца, бутон за бърза поръчка, който отвежда към телефон или приложение за комуникация.

Габриела Руменова посъветва хората внимателно да проверяват търговеца и фирмата в търговския регистър, кой и къде е регистрирал домейна на сайта и не на последно място кой е производителят на продукта.

Публикуват се интервюта със специалисти в областта на диетологията и здравеопазването, както и популярни личности.

Ники Суков даде пример с една нова мода в САЩ, рекламирана от самата Ким Кардашиян.


"Те използват инсулинови инжекции, при които един от страничните ефекти е загуба на апетита. И много хора се втурват да си купуват тези инжекции за да свалят бързо килограми. Всъщност тези инжекции са изключително необходими на хората с диабет, а в момента на пазара на медикаменти в САЩ има недостиг на подобни инжекции", коментира Суков и призова хората да не се доверяват дори и подобни продукти да се рекламират от известни личности. Той изрази съмнение, че те самите използват тези продукти.

"Да не забравяме, че тези известни личности получават пари за реклама. Освен това, зад хора като Ким Кардашиян стои голям екип от специалисти, диетолози и треньори, които не биха допуснали тя да рискува здравето си като се боцка с инсулинова инжекция", каза още Ники Суков.

В случаи, че станем жертва на подобна измама или нелоялна практика, трябва да сигнализираме до съответните институции като полиция, здравно министерство и Комисията за защита на потребителите. И в никакъв случай да не приемаме подобни хапчета преди да сме се консултирали с лекар.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25

ВиК-Варна с кръводарителска акция

Служители на ВиК-Варна ще дарят кръв за Районния център по трансфузионна хематология. Акцията, която е по инициатива на ръководството на дружеството и синдикалните организации в него, ще се проведе на 27 юни от 8,30 до 12,30 часа. За целта от центъра ще изпратят мобилния пункт, оборудван с всичко необходимо за даряване на кръв. В него едновременно..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Еньовден пред Радио Варна (СНИМКИ)

За поредна година екипът на Радио Варна посреща малки и големи, танцуващи и пеещи, пазители на традициите и гости на красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден. В градинката пред радиото децата от Занималня "Слънце" и техните приятели пресъздават обичая "Надпяване на пръстени" или "Ладуване". Водач в..

публикувано на 24.06.24 в 10:45
Еньовден пред Радио Варна

Еньовден е!

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и..

публикувано на 24.06.24 в 06:50

Време ли е за сиеста и в България?

Дойде ли времето работодателите и синдикатите да преосмислят работното време заради климатичните промени и колко близо сме до българска сиеста? От много години се обръща внимание на връзката между полагането на труд и климатичните особености през различните сезони. През лятото винаги има препоръки, които се дават и към работодателите, и към..

публикувано на 23.06.24 в 13:30