Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

347 хиляди души българи празнуват Ивановден

Въпреки съвременните тенденции в ономастиката, името Иван и производните му си остава едно от най-предпочитаните у нас.

Имен ден празнуват: Иван, Иво, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванета, Ива, Йоана, Йоанна, Ивелин, Ивелина, Ивайла, Ивета, Ивон, Ивона, Ивалина, Иванина, Ванина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана.

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане.

"Най-голям между родените от жени" - така, според новозаветните разкази, самият Христос нарича св. Йоан.

Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, той има изключително място сред евангелските личности с рождението си и неповторимо си служение - да проповядва покаяние и да кръщава хората, за да ги подготви да посрещнат очаквания Спасител. 

"Свети Йоан притежава такава нравствена чистота, че е можело да бъде наречен ангел, а не човек. Тази негова сърдечна чистота му позволява да бъде зрител на божествените тайни."

Църквата е определила в прослава на св. Йоан шест дни в годината и всеки вторник. Най-тържественият празник е днес, след Богоявление, когато се почита главното дело на живота му - Христовото Кръщение.

Името Йоан означава "Божия благодат".


Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

На Ивановден всеки именник трябва да почерпи. Лоша поличба е, ако на днешния ден никой не почете именника или не му дойде на гости.

На Ивановден обичаят повелява да се почитат кумовете. Затова тази вечер се ходи на гости на кума. В никакъв случай не се ходи с празни ръце. Кумът се дарява с баница, вино, краваи и кървавица.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуващи в дерайлиралия край Своге влак: Всички реагираха адекватно

Бързият влак София-Варна, който дерайлира край Своге, пристигна във Варна малко преди 10 часа тази сутрин след з акъснение от 176 минути  Хората бяха категорични, че служителите на БДЖ са се държали много добре и са били любезни с тях. Въпреки това обаче е необходимо техническо обновяване на железниците, допълниха пътниците, слезли на ЖП гара -..

публикувано на 24.07.24 в 11:07
Снимката е илюстративна

23-годишен ограби жена в центъра на Варна

Мъж на 23 години от Девня ограби жена този понеделник в централната част на Варна, съобщиха от полицията.  Крадецът е бил заловен от служители на Първо районно управление на полицията във Варна.  Извършителят, криминално проявен, е използвал физическа сила, за да отмъкне чантата, в която е имало лични документи, 120 лева и мобилен телефон...

публикувано на 24.07.24 в 10:20
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Поредните избори са неизбежни

Поредните предсрочни избори са неизбежни. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БНР. Той призова останалите партии да са сдържани по време на предизборната кампания, за да създадат условия за диалог и формиране на редовен кабинет в следващия парламент.  "Като прогнозата за времето става! Като не се случи нещо..

публикувано на 24.07.24 в 10:19

След близо 180 минути закъснение влакът, дерайлирал край Своге, пристигна във Варна

Със закъснение от 176 минути в морската столица пристигна бързият влак София-Варна, дерайлирал край Своге малко след полунощ.  Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге Бърз влак №2627 (София 22:00 - Варна 06:50) намали закъснението си на 176 минути, след първоначално закъснение от 180 минути, обявиха от БДЖ.  Оттам обясниха,  че при..

публикувано на 24.07.24 в 09:53

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информация е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29