Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зала за ерготерапия откриват днес във Варна

| обновено на 12.01.23 в 10:05
4
Снимка: Даниела Стойнова

Зала за ерготерапия, реализирана със средства от дарителската платформа "Подкрепи.бг" и от Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна, откриват днес в учебното заведение.

"В училище сме големи мечтатели. Мечтаейки дръзко, решихме, че искаме и зала за ерготерапия, която е толкова важна за децата, които са в спектъра, но и за всички останали. Залата е изградена благодарение и на много хора от цялата страна - ние бяхме първата успешна кауза на дарителската платформа", подчерта Жулиета Петкова, директор на училището.


Настоящата зала за ерготерапия е била кабинет по география. В момента е оборудвана с различни люлки за баланс и равновесие. С децата ще работят ерготерапевт и учител.

Адил Адилов е ерготерапевтът в учебното заведение. Целта на стаята е децата да бъдат подпомогнати в ежедневните им дейности и е насочена към самообслужването, обясни Адилов. "В тази стая ще можем максимално двигателно да успеем да ги контролираме и да ги превъзпитаме", каза още ерготерапевтът.

Специалността "Ерготерапия" се учи в Русенския и в Нов български университет. "Тази наука ме научи да бъда още по-креативен", каза Адил Адилов. С него разговаря Даниела Стойнова:


В залата за ерготерапия с площ 44 кв. м., на стойност - 37 824 лева, са монтирани сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, гигантски валяци и други съоръжения, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

Ерготерапията е наука, която е насочена към включване на деца и възрастни в дейности, които са значими и важни за тях. Това винаги е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания на децата. Тя е съобразена с нуждите и стремежите на детето училищна среда. Ерготерапията може да помогне в развитието на възможностите и за справяне с дейностите в ежедневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се поставят основите за самостоятелното справяне с ежедневните задачи и това е периодът, в който децата учат и развиват различни умения основно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях често има вторичен ефект за много други, включително за успешното включване в училище. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези затруднения в развитието. Дейностите са свързани с три основни сфери – игра, учене и самообслужване при децата.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бутан - страната с министерство на щастието

Бутан, малкото кралство в Хималаите, е страна, в която щастието е основно право, което е гарантирано от конституцията. Грижа за това всички да бъдат щастливи задача има Министерството на щастието. Това припомни пътешественикът Пламен Узунов. Щастието се крепи на четири основни стълба. Водещо е житейското правило да живееш природосъобразно, да опазваш..

публикувано на 10.07.24 в 15:57

През април 2024 г. вносът на стоки на България от ЕС се увеличава с 11.9%

През периода януари - април 2024 г. износът на стоки от България за ЕС намалява с 6.4% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 17 680.1 млн. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 62.0% от износа за държавите - членки на ЕС .При износа, разпределен според..

публикувано на 10.07.24 в 13:38

Колаген и биотин, строителните материали на красотата

В днешния свят, където външният вид играе важна роля, много жени търсят начини да подобрят здравето и красотата на косата, ноктите и кожата си. Колагенът и биотинът са две ключови съставки, които могат да ви помогнат да постигнете тази цел. Тези хранителни добавки предлагат множество ползи, които ще разгледаме в тази статия. Какво е Колаген?..

публикувано на 09.07.24 в 13:56

ВСУ "Черноризец Храбър" е домакин на обучение, организирано от Българския олимпийски комитет и Червения кръст

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще бъде домакин на обучение по проект „Спортен треньор+“, организирано от Българския олимпийски комитет и Българския червен кръст. Очаква се в него да се включат треньори по над 10 вида спорт от Варна и региона, които работят с бежанци и/или с деца и младежи в риск. Събитието ще бъде открито на 10..

публикувано на 09.07.24 в 11:37

Турция и България с най-ниски нетни доходи в Европа

Турция и България отчитат най-ниските средни годишни нетни доходи в Европа, съответно 8 968 евро за Турция и 9 355 евро за България, съобшава БГНЕС. Според Евростат, официалната статистическа служба на ЕС, Швейцария оглавява списъка с впечатляващата средна годишна нетна заплата от 85 582 евро, която е значително по-висока от всяка друга..

публикувано на 09.07.24 в 07:23
Черна чайка

Черната чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 08.07.24 в 14:01

Лесна работа: Пътуване с влак

Когато лятото обгърне с гореща ласка всяко място, далеч от брега, жадуваме за дълъг уикенд край морето. И ето ме, трийсет години след последното си пътуване с железниците, решавам да се метна във влака. В нощния, разбира се, за да получа колкото може повече море. Вече съм на гарата. На електронното табло се мъдри половинчата..

публикувано на 08.07.24 в 12:00