Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

СУ "Гео Милев" във Варна отбелязва своя патронен празник

5
Снимка: СУ "Гео Милев"

Средно училище „Гео Милев“ днес отбелязва своя патронен празник. На 15 януари 2023 г. се навършват 128 години от рождението на поета, публициста и общественика Гео Милев.

Денят започна с поднасяне на венци от името на училището, Училищното настоятелство и Обществения съвет пред паметника на патрона. Всяка година все повече ученици в празничния ден носят и поднасят цветя пред паметника, отчитат от учебното заведение.


Тържествен час, посветен на патрона и патронния празник, се състоя в училището.

Във фоайето са подредени рисунки, книжки, илюстрации, постери, съчинения, стихотворения и други материали, изготвени от учениците и свързани с личността, живота и творчеството на Гео Милев.


Празникът ще продължи с тържествен концерт, на който учениците от седми клас ще представят драматизирани творби на Гео Милев.

С особено вълнение се очаква връчването на новото знаме на СУ „Гео Милев“ на директора на училището Албена Павлова. Напълно обновено и с нов дизайн в него е запазена цялата символика, която е предложена от учителите в училището преди 40 години. На тържеството ще присъства първият директор Петър Петров, приел първото училищно знаме преди четири десетилетия. Знамето ще връчи председателят на Училищното настоятелство Юлиян Бонев.

Ще бъдат прочетени най-интересните истории от инициативата "Съкровищница от добрини“. Учениците имаха един месец, за да разкажат и напишат своя история с добро дело, което сами са извършили, наблюдавали или „получили“ и да го пуснат в специално поставена кутия.

По традиция директорът на СУ „Гео Милев“ Албена Павлова ще връчи грамоти и награди на ученици, спечелили призови места в състезания, конкурси и олимпиади.

Подготовката в училището започна месец по-рано.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор?

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова..

публикувано на 09.06.23 в 13:53

Организират протест срещу отмяна на забраната за коли по Крайбрежната

Протест срещу отмяната на заповедта, с която бе спряно автомобилното движение по Крайбрежната алея, организират от Продължаваме промяната - Варна. Припомняме, вчера областният управител Марио Смърков съобщи, че получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 09.06.23 в 13:51

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48

ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района

Със свое окончателно решение Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет във Ветрино, Варненска област, за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района. Това..

публикувано на 09.06.23 в 11:29

Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

Eдинодушно, с 201 гласа "за", депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет, предаде БНР. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.  Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане..

публикувано на 09.06.23 в 11:09

Негодна за пиене е водата в каварненското село Топола

Водата от водопреносната мрежа в с. Топола, община Каварна, е негодна за питейно-битови цели, съобщават от администрацията. Причината е, че нитратите надвишават близо три пъти допустимите стойности. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич е издал на „ВиК Добрич” предписание за..

публикувано на 09.06.23 в 11:04

Убитият в "Св. св. Константин и Елена" - украинец. Извършителите са трима

Украинец е 52-годишният чужденец, убит в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Убийство на чужденец в "Св. св. Константин и Елена". В момента тече разследване Прокуратурата във Варна разследва убийството в "Св. св. Константин и Елена" Запаленият автомобил в близост до апартхотела, където е извършено убийството, е с румънска..

публикувано на 09.06.23 в 10:48