Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неразбирането на киберсигурността ли е спирачка пред дигитализацията

Започва търсенето на таланти между 14 и 25 годишна възраст за първия български тим по киберсигурност

2
Снимка: БГНЕС

Киберсигурността е в основата на доверието към технологиите, а те от своя страна са в основата на дигитализацията. Неразбирането на значението на киберсигурността означава, че ние всъщност имаме спирачка пред дигитализацията, т.е. да работим по-ефективно, по-бързо и по-добре. Това коментира за Радио Варна националният координатор по киберсигурност Петър Кирков - директор "Мрежова и информационна сигурност" в Министерство на електронното управление (МЕУ)

У нас обучението в сферата на киберсигурността не е особено застъпена. Тук-там има курсове, но реално всеки един от нас би следвало да има поне минимален набор от умения и знания в сферата като се започне от двойната идентификация и разбирането за ползване на сигурни пароли, да не се преизползват едни и същи пароли за различни сайтове и др. 

Страстта към хартията като израз на недоверието към дигитализацията не е характерна само българите, каза Кирков. По думите му, тя е и израз на носталгия, но и има и много психология. В нашата психика е заложено, че ако нещо не го разбираме, то е страшно и ние се опитваме да го избегнем. Затова има нужда от повече популяризиране на значението на киберсигурността, смята Кирков.

Иначе, у нас предстои сформирането на първия национален отбор по киберсигурност. Търсят се младежи между 14 и 25 годишна възраст, които да представят страната ни на EU Cybersecurity Challenge - 2023 в Норвегия. Надпреварата се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа. Това ще е осмото издание на форума.

Националният ни тим ще се селектира след серия от вътрешни състезания, като водеща ще бъде оценката на експертите в сферата на киберсигурността.

Първият квалификационен рунд за българските участници ще бъде проведен онлайн на 18 и 19 март, като част от конференцията Security BSides Sofia 2023. За да станат част от българският отбор младите таланти ще трябва да се справят с редица казуси, задачи и предизвикателства в различни области на киберсигурността. 

Повече може да чуете в звуковия файл.



За информация и регистрация на кандидат участниците: https://ecsc-bg.eu/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30
Снимката е илюстративна.

Варненец за лекото метро: Накъде отиваме - напред ли, назад ли

Критики към проекта за изграждане на лека градска железница отправи варненец по време на обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. "Цар Освободител", в плана, на който е предвидено и леко метро. Според Красимир Ковачев, който е практикуващ строителен инженер, решението е морално остаряло. Аз съм против тази железница - те са присъщи за..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Осигурени са средства за традиционните фестивали на Балчик

С решение от днес се осигуряват бюджетни средства на юридически лица с нестопанска цел за организиране на традиционните фестивали на Балчик.  Това са международният хоров фестивал-конкурс „Черноморски звуци“, който и тази година ще открие фестивалното лято в дните от 12 до 16 юни, като за него се подсигуряват 40 хиляди лева. Два дни след това..

публикувано на 25.04.24 в 12:57
Градски земеделци

Трета градина откриха създателите на „Градско земеделие“ във Варна

Желаещите варненци да имат градина и да отглеждат собствена земеделска продукция се увеличават. Доказателство за това е инициативата „Градско земеделие“, която се разраства и вече разполага с трета градина, каза за Радио Варна Десислава Цветкова, координатор на проекта „Градско земеделие“. Градското земеделие стартира във Варна преди 5..

публикувано на 25.04.24 в 10:30

"Царствените ботаници" в Ботаническата градина - Балчик

В Университетска ботаническа градина - Балчик е подредена изложба "Царствените ботаници". Тя е посветена на 130-годишнината от рождението на Цар Борис III Обединител и цели да покаже приноса на българските царе Фердинанд I и Борис III за развитието на ботаническата наука и естествознанието в България. Баща и син, те са едни..

публикувано на 25.04.24 в 08:40

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора преди Великден

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници. Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация „Милостиво сърце“, Клуба за народни танци „Жътври“, както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и раздават до..

публикувано на 24.04.24 в 14:58